Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky nářadí
Jednoduché držáky pro snadné uskladnění zahradního nářadí atp.
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce
Železářství-online
Kvalitní nářadí pro zahradu, dílnu, dům a stavbu.


Pálení > Domácí ořechovice

Pokojové rostliny, orchideje, masožravé rostliny, kaktusy a sukulenty, palmy, choroby a škůdci, půdy a hnojiva
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
to je jasný vodka je slabá tak vám to hnije ..., host, 8.1.2014
Taky se připojím s dotazem. Můžu do ořechovk..., host, 28.7.2013
Záleží na velikosti ořechů a době jejich otr..., host, 28.7.2013
Ahoj všem, mám dotaz pro zkušené ořechovkáře..., host, 25.7.2013
Orechy zbierame aj o takomto čase a dávame l..., host, 20.8.2012
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.215.123 (?)
27.6.2009 17:36, počet návštěv: 75932
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zítra se chystám očesat a naložit ořechy s kořením do alkoholu (vodka).

Mám dotaz.

Nemůžu najít velké sklenice od okurek, lze na ten měsíc až dva naložit ty ořechy s alkoholem do PLASTU??? použil bych plastový kanystr na vodu co mám...

hm?

Připojit reakci   
   

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.241.100 (?)
27.6.2009 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechcete radšipočkat do pondělka a koupit někde v obchodě skleňák? Budete mít jistotu že se ni nestane a navíc bude volný kanystr, kdyby byl na něco třeba... Pravidelně nacházejí závadné platové kanystry a nádoby a navíc když v tom bude ještě alkohol = rozpouštědlo, měl bych strach. Je sice fakt, že alkohol je polární rozpouštědlo a ten stejně jak voda rozpouští pouze polární látky.

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.215.123 (?)
27.6.2009 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi fakt raději zajedu v pondělí do Makra pro velké okurky 5l a přendám je do menších, nač zbytečně riskovat, máte recht

ořechy zítra otrhám a nechám je zatím vymáchat ve vodě a v týdnu to dodělám

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


babča (196) - xxx.xxx.44.120 (?)
27.6.2009 19:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžete sem vložit recept?Dík Jana

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
27.6.2009 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se přimlouvám za recept. Díky! :-)

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


Václav Beran (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.6.2009 23:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

destilační přístroj
host - xxx.xxx.166.20 (?), 9.7.2008 7:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím všechny příznivce tohoto tématu.

Protože už nastala doba, posílám tak jako loni recept na výbornou ořechovku. Všem ji doporučuji, a radím udělejte více dávek, ať nelitujete tak jako já loni. Hledal jsem ještě v září variantu jak toto lahodné pití udělat. Zkusil jsem ještě na radu ze slupek. Také to šo, ale tento originál nemá konkurenci. VašekB

OŘECHOVÝ LIKÉR

Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů nakolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření, 30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu, /dávám jen z jednoho/ proutek vanilky, není nutný.
Zalejeme 2 litry vodky, nebo domácí pálenkou 50% silné, která může být i horší kvality, třeba z jablek.

Toto vše se nechá 4-6 týdnů vyluhovat s občasným mícháním.

Po této době se vše scedí. V trochu měkké nejlépe kojenecké vodě se rozvaří cukr, dávám půl kg. Při 1 kg je likér dost sladký. Množství vody se řídí silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou. Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.

Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí. VašekB.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.215.123 (?)
28.6.2009 6:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nepamatuji si z hlavy poměr, ale já dávám dle receptu pradědečka tyto suroviny:

  • zelené ořechy na osminky
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán! (v kuse, ty hvězdičky)
  • nové koření
  • líh (vodka)

Promíchat a zalít lihem (vodkou). Nechat někde v teple (třeba balkon) 8 týdnů. Pak přecedit a naředit cukrovým sirupem na požadovanou sílu/sladkost. Osminky ořechů propláchnout a lze je vrátit do likéru! Hezky to pak ve skleničce vypadá a dá se rozkousat a konzumova též :)

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
29.6.2009 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji... už se to luhuje :-)

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.44.166 (?)
3.7.2009 8:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zelené ořechy se mají trhat na sv. Jana - 24.6. - asi mají největší sílu, sice jde to i později, ale takto jsem to vyčetla v nějakém starobylém receptu. 

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
3.7.2009 8:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak asi je rozdíl, jak je teplý rok a jestli je to v Krkonoších a nebo na Břeclavsku, ne?

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.99.3 (?)
13.7.2009 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jak jste dopadli? naloženo? :)

já mám naloženo ze 6 litrů vodky, asi kyblík ořechů na to padnul

pak to ředím tak na 8-10% alkoholu cukrovým sirupem, takový sladký likér, pije se to na trávení a skutečně to funguje a to dost zásadně!

a čím starší, tím lepší :)

ty velké sklenice jsem sehnal nakonec od sušených rajčat, nakoupil jsem si je v Makru a přendal obsah do menších sklenic, spotřebu sušených rajčat mám obrovskou a v tomhle velkém balení je to i cenově docela v pohodě

Obrázky:
orechovice
orechovice
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.41.2 (?)
14.7.2009 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dneska se zrovna chystám na výrobu ořechovice, ale nevím jestli mám sklenici nechat na sluníčku za oknem nebo raději ve stínu. Poradíte mi, prosím? Děkuji

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.215.123 (?)
14.7.2009 11:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na sluníčku pěkně v teple

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


Zdenula (143) - xxx.xxx.165.42 (?)
4.7.2012 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžu ořechy natrhat i teď? Není už pozdě?

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.234.42 (?)
4.7.2012 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

můžete...

není..

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.123 (?)
15.7.2009 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, rád bych se přeptal, kde dělám chybu, protože se mi objevuje v likéru hořčina. Recept mám od babičky, která však už neporadí. Dokud žila tak jsem jej nedělal. Recept je: 30 zelených ořechů (než začne tvrdnout skořápka) nakrájených na kolečka, 1l žitné, 15g celé skořice, 4g muškátového květu a 5 g hřebíčku. Celé naložím na 3 týdny, občas promíchám. Sliji a smíchám s převařeným 0,5kg cukru v 0,2l vody. Lahodná chuť, kterou kazí po chvíli chuť hořčiny. Žádnou fintu v receptu poznamenanou babička neměla a likér byl bez hořčin. Poradíte? Díky Václav H

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.215.123 (?)
15.7.2009 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podle mne to dělá přemíra muškátového květu

nebylo v receptu napsáno jen KVĚT??? tím mohl být myšlen badyán!!!

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.250 (?)
17.7.2009 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opravdu je tam muškátový květ. Letos jsem dělal potřetí a hořčina je tam zase. Loni jsem muškátový květ nedával, protože jsem byl líný jít pro něj do krámu, a dal jsem badyán. Hořčina tam byla taky. S časem zrání však slábne. Jediné co jsem nikdy nedodržel je to, že lahev nenechávám na slunci. Že bych to konil tady? Už si nepamatuji, kde ji babička mívala, ale po třech týdnech od naložení z toho udělala lahodu. Díky za reakci. Václav H.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.100.14 (?)
10.7.2011 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

martincovi z ostravy recept vyborny dekujeme

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


Honza Petrů (146) - xxx.xxx.215.123 (?)
14.7.2009 11:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

přikládám originál recept od pra pra babičky :) ofoceno z asi 40 let starého sešitu

Obrázky:
recept ořechovice
recept ořechovice
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilát z kukuřice1521.4.201528215
Starý, alebo nový prístup k zakládání kvasu714.4.20151623
Ideální cukernatost při zakládání kvasu212.4.20155816
Břízová míza - voda - výroba vína a vodky28.4.2015405
Jak vyrobit kvas na vodku?63.4.201511273
Drevené soudky obecne131.4.20153022
Destilace vína - vínovice4829.3.201539206
Cider - výroba 2725.3.201527894
destilační přístroj102225.3.2015922170
Zakalená slivovice14421.3.201599079
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2014.3.201518468
Kde sehnat malou pálenici16814.3.2015158699
Vínovice nebo co z toho?819.2.20153378
Nová pálenice - jaký kotel?506.2.201522809
Jak zakopat slivovici3830.1.201519896
Hruškový kvas z neskorých odrôd4829.1.201510891
Cukerný roztok1328.1.20152553
Pod jakým názvem se to prodává? 619.1.20151150
Slivovice vs. calvados19019.1.2015191727
Teplota skladování chladnomilných kvasinek?116.1.2015362
Vyroba konaku z vinovice115.1.2015703
Chladič spirálový nebo talířový?115.1.2015994
Jak nejlépe a čím vyčistit demižony před naplněním slivovicí814.1.20151434
Repák + řepná pálenka208.1.201521614
Ultrazvuk - ma cenu (zestařit) slivovici?208.1.201510695
Destilační přístroj z Polska 308.1.20158319
Sejmutí etiket z lahví674.1.201551715
Jak vyrobit kvas na žitnou?353.1.201560617
Destilační přístroj - sestrojení463.1.201569234
Moruše430.12.20142710
Dřinka - použití1729.12.201410731
Kvas Oskoruse5028.12.201430265
Jak donutit prokvasit zbytkový cukr 10,5 Brix?628.12.20141323
Koláč se mi začíná propadat524.12.20141023
Uplny postup pri vyrobe domacej palenocky1023.12.201413769
Jaký vybrat refraktometr?2817.12.20146198
Slivovice - kvas24013.12.2014232697
Dřevěný soudek na slivovici - dozrání428.12.20146867
Je prodej pálenky zákonný?106.12.20142054
Pálenka z limonády106.12.20143717
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí salámy a klobásy bez uzení4.4.2015
Nakládání a vakuování masa na uzení4.4.2015
Nakládání a vakuování masa na uzení4.4.2015
Uzení domácích klobás3.4.2015
Nakládání a vakuování masa na uzení2.4.2015
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2015