Dobrý deň, zaujima ma či pri destilovani v legálnej pálenici nejak "nastavujú" kolonu alebo teplotu podla druhu kvasu (slivkový, jablkový, marhuľový a pod.) Zakaždým sa pýtaju aký je to kvas aj ked podla mna po otvoreni nádoby to musí byť jasné.
V blízkom okolí mam 3 pálenice, kvas som už mal v každej z nich a je dosť rozdielny destilát z "rovnakého" kvasu. Viem že v 2 sudoch vedla nemusi byť kvas rovnaký ale ak sú sudy naložené v 1 den a podmienky rovnaké.? beriem to tako rovnaký kvas.
Rozdiely su hlavne vo vôni ktorá zostáva celý čas rovnaká aj po odvetraní už viem aj bez popisu povedať kde to bolo vypalené :-)
Chuťovo sú destilaty podobne ale ta vôňa urobí prvý dojem lepši alebo horší. Najväčšie rozdiely su v čerešniach a hruškách.Marhuľa a slivka maju svoju silnú vonu a tam taký rozdiel nie je.
V posledných rokoch už rozdelujem kvas podla druhu pálenice. Každá z pálenic má vlastný cenník kde su rozpísané rôzne náklady -poplatky (palivo, čas, riedenie, obsluha a pod.) a pri rovnakom množstve nariedeného destilatu býva rozdiel od 0,8-1,4€ za liter keby bola cena rovnaká tak to neriešim.
Milan