Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
   
host - 174.1 (?) 
5.1.2016 20:19

Etylacetát vonia príjemne, až ovocne. V jablkách, menej slivkách a ešte menej v iných kvasoch - zažil som už aj mirabelky a marhule - sa naozaj tvorí acetón, niekedy v značnom množstve a je to úplne bežný a myslím že neovplyvniteľný jav. A tento acetón je väčšinová zložka v puchu zle vypálenej jablkovice, ktorú iste všetci dobre poznáme. Odstránenie acetónu je veľmi jednoduché: prvé pálenie (destiláciu) viesť "na plný kotol", nevylievať nič. Pri druhom pálení - rektifikácii zvyšovať postupne a veľmi opatrne teplotu na 57°C a držať dlhšiu dobu až do vyparenia acetónu. Potom pokračovať v destilácii obvyklým spôsobom. Pokiaľ je teplota zvýšená príliš rýchlo prechádza veľká časť acetónu do jadra. Je smutné že toto jednoduché pravidlo pri destilácii jablkovice nepozná pomerne veľa majstrov v oficiálnych páleniciach a výsledný produkt tomu často aj zodpovedá. Na druhej strane ale minimálne množstvo acetónu v jablkovici pridáva ten správny šmrnc.

Jozef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
      
Tom  - (34) - 53.101 (?), 5.1.2016 21:31

Ano, ethylacetát voní příjemně až ovocně, ale jen v nízkých koncentracích. Však je taky dominantním esterem v lutrech. Neříkám, že v těchto kvasech nevzniká aceton, ale vše naznačuje, že pisatel má problém s ethylacetátem. Jeho vůně se od acetonu trochu liší, ten Kanagom je dobrým vodítkem, ten zná každý. I kdyby šlo o aceton, ten je plně mísitelný s vodou a tudíž teplota právě 57 °C (t. varu 100% acetonu) není směrodatná, lze jej vyvětrat při nižší či vyšší teplotě, tj. pomaleji či rychleji.    Zdravím,  Tomáš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.177 (?), 6.1.2016 10:40

Kanagom už dávnejšie zmenil receptúru, napriek tomu má väčšina ľudí stále zafixovanú vôňu práve toho starého Kanagomu. Kedysi sa totiž ako rozpúšťadlo používala zmes na báze acetonu, lepidlo rýchlejšie schlo a lepšie lepilo. Zvedavosť mi tentokrát nedala a keďže mám doma acetónovo voniaci kvas aj Kanagom, ten nový samozrejme, tak som ich porovnal a tá vôňa je úplne odlišná. Netvrdím že by etylacetát nemohol mať svoj podiel viny, hosťovi 120.61 asi ide ale predovšetkým o záchranu pálenky. A na to je práve postup pálenia jablkovice, mierne odlišný od ostatných destilátov. Čosi sa o tomto probléme popísalo aj v odbornej literatúre, čosi na internete, napr. s dovolením odcitujem pána Ing. Šlosara:

"Kvalita jablečného destilátu je především závislá na správném vedení destilace. Tyto máče bohužel vykazují vysoký obsah acetonu (CH3COCH3), bod varu 56,2 st. C a octanu etylnatého, též etylacetát (CH3COOC2H5), bod varu 76,8 st.C. Z tohoto důvodu doporučuji odebírat přední frakci dostatečně dlouho při minimálním příkonu energie do vařáku. Nedostatečná separace těchto složek, které se v nízké koncentraci jeví jako vonné sloučeniny se pak pozná druhý den bolestí hlavy."

Jozef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Tom  - (34) - 205.77 (?), 6.1.2016 12:15

Já jsem Kanagom 20 let nepoužíval, ale tehdá tede zjevně používali ten acetát, teď koukám do bezp. listu, že dnes používají aceton, líh a butanol. Já s čistým acetonem pracuji takřka denně s a ethylacetátem občas, takže je mám načuchané. Takže za sebe mohu prohlásit, že u ě v zanedbaných kvasech převládá ethylacetát. Možná zkusím někdy pokusně rektifikovat směs aceton: ethylacetát:ethanol: voda v poměru třeba 5:5:40:50, abych se podíval, jak se frakce na koloně oddělí. V dobře vedeném jablečném kvasu v předkapu necítím ani aceton, ani ethylacetát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.43 (?), 6.1.2016 15:03

Vyskyt etylacetatu sa mi zda logicky, pretoze lahko vznika zo zloziek, ktore v kvase vznikaju: etanol a kys. octova (oxidaciou etanolu). Aceton by mohol vznikat nejakym inym sposobom fermentacie, tzv acetonovej ktora bezi pomocou bakterii. Je zaujimave, ze s acetonom vznika butanol aj etanol, takze zlozky v kanagone sa mozno vyrabaju touto fermentaciou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 236.138 (?), 7.1.2016 18:30

No proč ne, výzkumné činnosti není nikdy dost, ale to budete muset mít k disposici plynový chromatograf a ani nemusí být moc moderní, tohle by zvládla i CHROM IV a ta pamatuje i vznik černého uhlí. Otázka ovšem je, co si s těmi výsledky počnete a jak je chcete zužitkovat při zpracování kvasů či lutrů, to mi tedy jasné není. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 232.64 (?), 7.1.2016 19:25

Taky si myslím co s tím kdo udělá...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.64 (?), 7.1.2016 19:29

Kterým "chemikům" to něco řekne a jak dokáží s tím širokým spektrem látek naložit...

Rafael.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.64 (?), 7.1.2016 19:31

A ještě jedna "blbinka"...

Rafael


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Tom  - (34) - 131.176 (?), 7.1.2016 22:48

Ale to jsou zajímave výsledky – okyselený hruškový mošt měl dvojnásobek břiboudliny v jádře. Ještě je v té studii jedna tabulka (přikládám), kde je prezentováno složení destilátu získaného trochu jiným postupem (a s jinými kvasinkami), tam je ethylacetátu mnohem více. Co je ale zajímavé, přes rozdíly v koncentraci volatilních látek ochutnávači nezjistili rozdíl v chuti a vůni destilátů z okyselených a neokyselenách kvasů u obou typů výroby.  Pro zajímavost, o acetonu ani slovo v celé práci.

Takže můj závěr z toho je, že když se nezkazí kvas a nezvorá destilace, lze různými postupy vždy získat kvalitní destilát.

García-Llobodanin et al. 2010
García-Llobodanin et al. 2010
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika