Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Co to je za dotaz na stupně cukernatosti?
Je jich víc, "namátkou" i když třeba některé trochu jiné, ale i tak by bylo dobré to upřesnit:
Brix, Balling, Plato, ČNM, KMW, Oechsle, Baumé...
A taky čím jste měřili, nějakým "hustoměrem" který je vhodný jen pro mošt, většinou révový, nebo refraktometrem, který je v měřeních cukrů v různorodých směsích s lihem přece jen přesnější.
Ale i tak je daleko jeho přesnost ovlivněna tím lihem potažmo vstupní cukernatosti suroviny.
(Některé švestky, ale i jiné suroviny mají cukernatost třeba jen 10-14°Bx a jiné až k 25-30°Bx)...
*
V každém případě se nějak ustálilo a osvědčilo měřit zbytkové cukry ve °Bx.
A nikdy nemůžete počítat s tím, že něco vykvasí, v závislosti na surovině a jejím obsahu nezkvasitelných cukrů, pod 5-3°Bx!!!
*
Jen pro hrubou informaci - z 1°Bx ve 100l zkvasitelného roztoku, roztoku!!!, ne pecek, slupek apod., vznikne cca 1l 50% destilátu.
Tak ať si to každý spočítá a vyhodnotí sám jestli se mu vyplatí stěhovat kvas někam do tepla, jestli mu to stojí za tu práci, jak je lihovitý, jestli s tím, pokud ho bude "kyblovat a provzdušňovat" a čekat, neudělá více škody jak užitku...
(Ale nechci strašit, švestkové kvasy jsou hodně stabilní).

Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika