Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Přídavek pyrosiřičitanu draselného K2S2O5 do kvasu nemá žádné opodstatnění a co hůře, mohl by se v kyselém prostředí drtivé většiny kvasů (snad s výjimkou hruškového) rozkládat na SO2, což by mělo fatální vliv na kvasinky. Dále by byl finální destilát zasažen neúměrným obsahem rozpuštěného SO2 a stal by se obtížně pitelným. Na druhou stranu je ovšem tato sloučenina vhodně použitelná na ochranu kvasu před atakem např. křísotvorných kvasinek v případě některých kvasů, které by po dokončeném kvašení měly ještě ležet na "peckách" (např. višně, švestky). Dělá se to tak, že do umělohmotné nádobky se umístí roztok siřičitanu či pyrosiřičitanu, v úvahu připadá i dithioničitan např. sodný Na2S2O4 a okyselí se roztokem kys. sírové. Vznikající SO2 ochrání atmosféru nad kvasem dostatečně dlouho a k žádnému napadení kvasu nedojde. Několikatýdenní (2-3)macerace neporušených pecek má svůj efekt především v chuti destilátu, o zvýšený obsah amygdalinu se nemusíte bát. slosar-petr@seznam.cz