To je otázka, co Vás v tom nose "štípe"? Oxid uhličitý to opravdu není, není totiž cítit a
možná, že někdo ze čtenářů už slyšel o Psí jeskyni u Neapole...
Pane Šlosare, "kontrolní otázka":
Víte, nebo tušíte jaké množství CO2 vznikne kvašením dejme tomu 500l jakéhokoliv kvasu v malém uzavřeném prostoru - např. v nějaké zateplené kvasírně nevybavené ventilací?
Natož v nějakém větším množství...
*
Myslím, že kdybyste něco takového navštívil nebo měl s tím nějakou zkušenost, i větší vinaři by to určitě potvrdili, nenapsal byste, že CO2 není v nose cítit.
S normálním člověkem větší koncentrace CO2 sekne, ale dřív než k tomu dojde se zalyká, sípá po dechu a tak.
Proto se takové prostory větrají a chodí se nich se svíčkou apod.
*
Nemusí se kvůli takovému zážitku jezdit do Itálie, i takové jeskyně máme doma,
a člověk nemusí být ani pes nebo chodit po čtyřech aby si to užil...
Myslím, že stačí co jsem výše napsal.
Rafael.