Děkuji za Vaši reakci. Pro vysvětlení - všiml jsem si na více místech tohoto fóra poznámek o použití (tvrdého) dřeva. Rád bych těmto poznatkům ale dal nějaký řád, protože ne každý pálí v takovém rozsahu, aby se mu vyplatilo kupovat soudek, nacucaný portským... Já sám pálím víceméně pro zábavu a možnost zpracovávání lecjakých surovin na dobré pití. V rámci toho občas zkoumám různé možnosti, v daném případě použití různých dřev. V současné době jsem do destilátu ze směsi ovoce přidal 4g/litr malých hranolečků z bukového, 3 roky zrajícího dřeva. Tyto hranolečky jsem 0,5 a 1 hod (dvě várky) žíhal při 180 stupních C a poté vložil do dvou vzorků. Na I- netu jsem se dočetl, že tímto postupem lze dosáhnout údajně zajímavých výsledků po cca 4 - 6 týdnech. Tak jsem zvědav. Předpokládám, že ve svých výzkumech budu pokračovat a sdělím výsledky.