Asi nízká teplota kvasu, která kvašení zastavila. Je třeba kvas dát někde, kde je teplota vyšší než oněch 10 st C, případně aspoň nádoby, až se kvas rozkvasí, obalit nějakými hadry. Ono intenzívní kvašení taky nějaké teplo vyprodukuje, ale běžné kvasinky mají optimální teplotu pro kvašení 15 -25 st C
Druhá možnost by byla, že je už dokvašeno, ale necukernaté příměsi v kvasu a měřidlo necertifikované na konkrétní kvas způsobují, že měřidlo ukazuje nezpracovaný cukr.
K předchozím příspěvkům, kvasinky Vínka jsou už dávno překonané a byly vyšlechtěny pro výrobu vína, ne pro zpracovávání kvasu. V lepších pálenicích anebo v internetových obchodech lze pro ovocné kvasy zakoupit jednak enzymatické přípravky, které v ovoci rozloží pektin na cukr, zvýší tak tekutost kvasu a ve výsledku trošku zvýší výtěžnost lihu z kvasu a víc uvolní ovocné příchutě. A hlavně se dají zakoupit speciální kvasinky do ovocných kvasů.
Na prokvašování kvasů v zimě za nízkých teplot by se ještě možná daly použiít nízkoteplotní pivovarnické kvasinky, ty jsou šlechtěné na kvašení za nízkých teplot 5 - 15 st C, ale jak by takové kvasinky pozměnily chuť výsledné pálenky nevím.