Vážený pane, oskeruše (Sorbus domestica) se do bečky nesbírají. Sbírají se do ovocných přepravek, potom se 2 - 3 týdny žlutočervené plody přebírají až všechny zhnědnou, pak se asi 0,2 mm stopky musí odstranit a hnědé, změklé a nehořklé plody se musí rozdrtit nejlépe nástrojem na přípravu bramborové kaše, dále patřičně naředit, přidat Ovopres atd. Tento kvas je jeden z nejnáročnějších na přípravu a mimořádně pracný a nepochybujte o tom, že ona dáma pochází z Horňácka. Způsob zpracování vykvašeného kvasu je zcela neobvyklý, ale to asi víte. Nepochybuji. Také Vám a ostatním přispěvatelům na tomto portálu přeji hezké a klidné svátky, speciálně dnes, když jsme to všichni přežili, střízlivé nás naši vládci nedostanou a hanba vystřízlivět! slosar-petr@seznam.cz