Vzdálenost mezi dvěma ořešáky



PavelRabek - (43) - 145.17 (?) 
31.3.2013 11:07, zobrazeno: 10502x

Dobrý den,

mám zahradu na JZ svahu a na nejvyšším místě (aby nestínil ostatním stromům) bych chtěl vysadit ořešák. Problém je, že v okolí žádné ořešáky nejsou, takže kvůli opylení bych měl vysadit dva různých odrůd.

O odborných literaturách se doporučuje rozestup mezi kmeny ořešáku alespoň 12 metrů. Mně by však odstup vycházel na cca 7 metrech, to znamená, že v plné velikosti by se oba ořešáky zapojily do řady a vytvořily jednu velkou korunu.

Zajímaly by mě, jestli v tom někdo ze zdejších odborníků spatřuje velký problém. Mě samotného napadá:

- "srostlá" část bude zřejmě neplodná (protože plody zde nebudou mít dost světla)

- nehrozí riziko houbových chorob v této srostlé části?

- nešlo by vše řešit nějak jinak? Např. naroubovat 2 odrůdy na jeden kmen?

Děkuji za odpovědi

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 31.3.2013 11:15

Můžete použít nějakou samosprašnou odrůdu, pak by vám stačil jeden.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PavelRabek - (43) - 145.17 (?), 31.3.2013 11:36

To by také šlo, ale zajímalo by mě i ono zapojení 2 ořešáků do pásu - teoreticky by měly být oba stromy produktivnější (ikdyž jejich průnik produktivní nebude), protože spojená koruna bude mít větší plochu než jeden solitérní strom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 31.3.2013 11:50

My máme tři ořešáky  "v pásu", vzdálenost mezi nimi je cca 5metrů (předchozí majitel zahrady, který je tam zasadil byl asi blázen laugh). Stromy jsou asi třicetileté a koruny mají uplně prorostlé, na plodnost to ale nemá žádný vliv... úroda je každý rok skvělá, každý strom je jiná odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10009) - 70.240 (?), 31.3.2013 12:05

Jedinou samosprašnou odrůdou ze staršího sortimentu je odrůda Mars. U ní se prášení jehněd a rozkvétání samičích květů částečně kryje, i když se to v praxi na první pohled nezdá. Odrůda kvete velmi pozdě (únik před mrazem) je středně vzrůstná a kvalita jádra se uvádí jako VV (velmi velká = nejvyšší hodnocení). Bylo by zajímavé srovnat kvalitu jádra s odrůdou Jupiter, kde se uvádí také kvalita VV. Jupiter je cizosprašný. Dobrým opylovačem je právě Mars. Ještě by se dalo uvést, že Mars má s tohoto sortimentu nejmenší nároky na stanoviště i na půdu. Má nejvyšší odolnost květenství proti mrazu a nejvyšší výnos. Co by jste ještě chtěli více. U odrůdy Jupiter se uvádí stejně vysoká kvalita plodů, ale celkově je na tom v uvedených pěstitelských vlastnostech hůře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.13 (?), 31.3.2013 12:30

No tak to třeba zase takový blázen nebyl, že?

 Ale vážně: po předchozím majiteli jsem měl na zahradě asi 10 ořešáků ve dvou pruzích tak cca 6 - 8 m od sebe. Stromy byly asi 40 leté, plodily bez problémů, ale většinou kameňáky. Sklizeň při úrodě, to byl strašák pro celou rodinu.Až na 3 jsou již pryč - a bohatě to stačí.

Spíše je problém s černou hnilobou, kdy jsem musel pokácet (to na jiné zahradě) 2 mysím Jupitery. Stříkání mědí pomohlo jen trochu, stromy byly mohutné. Zvažuji, jestli má vůbec smysl ořešáky sázet.  V každém případě na místo, kde nejvíc fouká a udržovat korunu spíše řidší. Přitom má soused polopapírák snad padesátriletý - čili neroubovaný- a problémy nemá. To by jednoho... jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 5.149 (?), 31.3.2013 17:48

Doporučuje se vzdálenost 10-15 m. Blázen to asi nebyl, ale se sázením ořešáků se moc nepatlal (stejně jako já v roce 1973). Myslím si stejně jako pan Petr, že je lepší vysadit jeden pěkný ořešák  (myslím tím samosprašný Mars) než utrácet peníze za dva stromky, které si budou konkurovat.

                Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 59.171 (?), 11.6.2013 10:47

Přátelé, tak jako u všeho, nejlépe je nejdřív sestavit si žebříček preferencí ohledně onoho nového potencionálního života. Životní zkušenost mi na první místo staví ohled na stávající sousedy, na druhé místo ohled na okolní krajinu, na třetí místo ohled na případnou architekturu v okolí, teprve na čtvrté místo ohled na rozestupy mezi ostatními Ořešáky s ohledem na to, jak ta alej bude vypadat na oko, a až posléze někde od pátého místa Vás může zajímat případná výnosnost, tož tak, ale je to jen můj názor... vavra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika