Vlašský ořech - odrůda Hospodin (červené jádro)



Stránky: 1,  2   
Aue - (1) 
23.5.2007 9:46, zobrazeno: 84835x
Viděl jsem v zahradnictví (Libuše Raidová - Opava-Kateřinky) vlašský ořech, odrůda Hospodin, jehož plod má mít červené jádro. Bohužel jsem o něm nikde nesehnal žádné další informace. Poradí mi někdo? Děkuji za odpověď
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 230.20 (?), 23.5.2007 11:17

Já vím jen o jedné červené odrůdě - Sychrov, o odrůdě Hospodin nevím.

Sychrov (OČ-TU-3)
Pochází z ČR, byl vybrán Ing. Janem Zímou v Turnově.
Stromy rostou bujně, korunu vytváří vznosnou, dostatečně zahuštěnou. Samičí i samčí květy rozkvétají téměř současně. Plod je středně velký, oválný. Rubina je středně tlustá, zelená. Skořápka polopapírová, světle hnědá téměř hladká, málo zvrásnělá. Luštitelnost jádra je dobrá. Jádro středně velké, dobře vyplňuje celou skořápku, osemení je karmínově červené, ve špičce zpravidla růžové. Chuť sladká, lahodná, velmi dobrá. Odolnost vůči nízkým teplotám ve dřevě velmi dobrá, v květu dobrá.
Červenoplodá odrůda s kvalitními plody. Můžeme ji vysazovat do všech oblastí pro pěstování ořešáku. Jádra ořechu jsou vhodná především pro cukrářské účely.
Udržovatelem a držitelem šlechtitelských práv je Ing. Jan Zima, Turnov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 210.2 (?), 29.6.2007 13:58

touto oblastí se zabývám už 15 let. Mám vyzkoušeno na své zahradě 6 odrůd. Zmíněná odrůda se nenazývá Hospodin, ale Hospozínský červenoplodý. To je možná důvod, proč jste v hledání těchto informací nebyl(a) úspěšná(ý).

Každopádně jsem zkoušel i Sychrov (postaru TU-3), dále DŘ -1, DŘ -2, TU-5, Hospozínský červenoplodý a  Louny. Obecně jsou náchylnější na namrzání než klasické vlašské ořechy - i když nechci nikomu křivdit i mezi nimi jsou obrovské rozdíly. Mám roubované sazenice a jsem je schopen v malém množství i opatřit. Jen je třeba vědět do jaké oblasti ty červené ořechy půjdou, protože každý je odolný a vhodný do jiného prostředí. Nejpozději raší DŘ 1 a také roste nejslaběji. Má relativně drobnější plody (ale to mají v podstatě všechny červenoplodé odrůdy). Mezi ty větší potří Hospozínský červenoplodý a TU 5. Hospozín má nevyrovnanou barvu a jádra při skladování mírně sesychají. Pokud budete mít nějaké další dotazy tak můžete na emailu: george.kamis@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.103 (?), 20.10.2007 14:50

Nevim jak se jmenuje, ale ma ho souised na chate :o)  krasne cervena jadra :o) ale on rika ze je to cukrarsky vidensky orech, ale ten jsem na netu nenasel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 202.6 (?), 12.1.2008 17:30

ÚDAJNĚ = jde o stabilní genovou mutaci, takže by i semenáče těchto červenoplodých ořešáků měly mít také červeně zbarvený plod.

Má to někdo vyzkoušené??

Slávek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 12.1.2008 18:14

Dobrý večer pane Slávku. Nevím co myslíte pod tím pojmem, ale pokud není odrůda samosprašná, nemůže být o nějaké stabilitě semenáčů k původní odrůdě vůbec řeč. Jsou-li v okolí žlutojadrné ořešáky, tak tím hůř. Původní odrůdu zaručí pouze roubovanec. Hezký večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 202.6 (?), 13.1.2008 18:54

Pane Zavřel,

mám neprosto stejný názor jako Vy = že jedině v roubovanci bude jistota udržení této esteticky zajímavé vlastnosti.

Slávek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 13.1.2008 19:04

Tomu jste špatně rozumněl. Stabilní genová mutace znamená, že nedojde ke zvratné mutaci a na ořechu nezačnou zpět růst větve se žlutým jádrem. Podobně, jako se stává, že např. na Wiliamsových červených hruškách rostou větvičky se žlutými plody.
  Pokud je alela mutovaného genu recesivní, bude mít semenáč z jádra opyleného jiným ořechem  vždy žluté jádro. Potomek samosprašného opylení bude červenoplodý (čistá linie).
   Je-li gen dominantní  a Váš ořech je heterozygot, mohou být potomci červení i žlutí (dokonce i při samosprašném opylení)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 202.6 (?), 13.1.2008 20:31

děkuji za informaci i panu Vysloužilovi,

tak snad už v tom mám jasno.

a) O křížení jsme se učili na škole.

b) Opak "stabilní genové mutace" =  to jest  zvratné (zpětné) mutace vidím každoročně na zahradě u některých panašovaných rostlin.

Slávek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.9 (?), 22.3.2008 17:28

Při loupání ořechů z našeho obyčejného ořešáku jsem narazila na červené plody. Jdou chutné a dobře vypadají. Ale kde se tam vzaly?Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika