Starý ořešák má prasklý kmen



host - 3.177 (?) 
13.5.2013 11:47, zobrazeno: 11004x

Na zahradě máme velký starý ořech, který má prasklý kmen až do místa kde se větví.Prasklina pokračuje až na větve.Takto prasklý ho tu máme už asi 16 let, zatím se nic nestalo ustál i silnější bouřky.Před nějakým rokem jsme navrtali díru a nechali vytéct vodu.V jednom místě po uřezané větvi(docela velké) je díra a májí tam hnízdo ptáci.Také už nějaký rok navštěvuje ořech pravidelně datel... Právě jsme provedli větší řez nebezpečné větve.Dostali jsme doporučení strom skácet, je prý nebezpečný.Pravda je že já se bojím při každém větru a bouřce.

Strom stojí mezi domy pád větví by ohrozil jak majetek tak životy, proto potřebuji radu jestli je nutné kácet takový strom.Pokud by šel nějak zabezpečit bylo by toto řešení vhodné a na kolik by to snížilo nebezpečí?

Starý ořešák
Starý ořešák
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 3.177 (?), 13.5.2013 11:55

Přidávám sem ještě jednu fotku možná půjde lít vidět kam až prasklina vede...

Starý ořešák
Starý ořešák
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.114 (?), 13.5.2013 15:22

Pošlete fotku celé koruny stromu, tedy z větší dálky, případně i včetně okolních objektů. Nevznikla ta prasklina úderem blesku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.177 (?), 13.5.2013 20:02

Vlkádám fotku z dálky, ale moc to nešlo musela jsem jít hodně daleko...
Kmen nepraskl po úderu bleskem.Nevím jak se to stalo koupili jsme dům už s takovým ořechem.Stála těsně u něho garáž která se zbourala...

Starý ořešák
Starý ořešák
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 58.114 (?), 13.5.2013 21:34

Kdybych já měl takový velký strom u domu a ohrožoval by majetek můj nebo cizí a mohlo by nastat i nebezpečí ohrožení životů, tak bych ho zavčas odstranil. Současný stav mně připadá trochu riskantní. Nejsem odborník na záchranu starých stromů, ale u několika památkových stromů jsem viděl, že u nich byla použita ocelová táhla upnutá křížově v koruně stromu mezi hlavními větvemi, která zabrání rozlomení stromu. Táhla byla buď z ocelové pásoviny nebo z ocelových jeřábových lan a byla i ve dvou patrech nad sebou. Samozřejmě je nutné nějak ochránit větve od možného zařezání lana do dřeva např. použitím trvanlivých podložek. Dále lze sepnout pásovinou i vlastní obvod kmene stromu po výšce na několika místech.
Jenže toto jsou všechno poměrně náročné práce, které by byla schopna provést nějaká odborná firma a cena by odhadem jistě nešla pod 5000,- Kč. A za tyto peníze si nakoupíte ořechů na 10 let dopředu, takže tato případná investice se mě jeví jako ztrátová. Musíte zvážit i hledisko, zda strom plodí opravdu kvalitní ořechy a jaké množství sklidíte každý rok.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 13.243 (?), 1.9.2017 14:19

Dobry den, pokud se sem ještě vrátíte, zajímal by mne osud uvedeného ořešáku dnes, t.j. po dalších 4 letech, celkem tedy po 20 letech od uvedeného problému a téměř vždy přeháněného bezpečnostního rizika. Pokud by jste měla ještě nějaké fotky z průběhu let vývoje stromu s tímhle tzv. bezpečnostním rizikem, kdy Jste dala přednost kráse, majestátnosti, dlouhověkosti a užitečnosti tohto královského ořešáku, moc bych je uvítal.

Děkuji, RK, rm_mobil@centrum.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika