Špatný řez ořešáku



host - 239.79 (?) 
8.10.2014 10:23, zobrazeno: 8464x

Tatínek před rokem serizl nas velký ořech kvůli sousedům.  Vadilo jim listi spadane na jejich zahradu a stin. Ořech ovšem opet narostl do velkých rozměrů a udělaly se na nem vlci.  Je jich tam spousta a hlavně ořech neplodi! Jak to napravit ci sestříhat?  A bude ještě plodit? 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 8.10.2014 10:33

Ořešák podle odrůdy plodí na letorostech vyrostlých z dvouletého nebo tříletého dřeva, proto po radilákním zmlazení je 2-3 roky výpadek v plodnosti. Teď na zimu a až do rašení s tím moc nedělejte. Po vyrašení prvních listů zredukujte počet "vlků" o 1/3 až 2/3, aby zbývající měli hodně světla a dostatečně se rozvětvily. Ponechané vlky nezkracujte, nechte je celé bez řezu. Pokud bude potřeba je redukovat na kratší, bude se to provádět až po jejich rozvětvení zpětným sesazením na vybrané nižší rozvětvení (tedy Zahnovým řezem o rok později).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 18.11.2014 14:47

Ano Standa radí dobře. Hlavně nyní neřezat -ořešák je háklivý na řez a nemá rád hluboké zmlazování. To ale platí i u redukce vlku i u nich je lépe likvidovat vlky nadvakrát až natřikrát - zakrácením větvičky nikoli na větevní kroužek ale na polovinu nebo třetinu. Pozor ořešák podobně jako vinná reva z řezu roní a je náchylný na plesnivění a hnití rány.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika