Rezavé skvrny na ořechu



host - 72.8 (?) 
15.4.2014 8:59, zobrazeno: 10593x

Dobrý den,

náš ořech má po kmeni a všech větvích takové rezavé skvrny. Minulý rok obrostl listy minimálně, stejně tak úrody byla půlka. Nevíte, co by to mohlo být za chorobu, případně, jak ji řešit? Je potřeba ho pohnojit? Děkuji předem za případné reakce.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 15.4.2014 9:11

Já osobně bych v tomto případě poprosil o foto a bližší údaje. Raší letos hůře než ostatní ořešáky? Jsou větvičky, které špatně rostou na řezu nějak odlišné od těch vitálnějších?  Rezavé skvrny mohou být kolonie řas a problémy ořešáku mohou být úplně jinde.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.8 (?), 15.4.2014 9:45

Řekla bych, že raší hůře než ostatní. Posílám fotku. Co vím, tak v pravé části má velkou prasklinu a před pár lety se vedle něj kopala přípojka. Možná mohlo něco z toho ovlivnit jeho současný stav.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 15.4.2014 9:52

To jsou lišejníky, ty ničemu neškodí. Na ořešácích jsou běžné, protože ořešáky se běžně neošetřují žádnými fungicidy. Lišejníky jsou velmi citlivé na znečištění vzduchu kyselými dešti a nebo postřik měďnatými fungicidy v blízkém okolí.

Pozdnější rašení je odrůdová vlastnost a nemusí to být závadný stav. Předloni, kdy všechny ořešáky v květu namrzly jsem měl právě z jednoho takového ořešáku jeho první úrodu, protože byl oproti ostatním o 14 dní opožděn.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 72.8 (?), 15.4.2014 10:10

Asi před třemi lety byl krásný hustě zelený, Měl dobrou velkou úrodu. Ale minulý rok byl prořídlý, málo listů, úrodu menší. No určitě není zcela zdravý. Tento rok vypadá, že na tom bude podobně, ne-li hůř.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 15.4.2014 10:35

Možná že jste novou dlažbou na obrázku vpravo vzali ořešáku vodu a tím i živiny z plochy, kde ta dlažba je. To je navíc umocněno letošní suchou zimou. Zvažte, jestli by jste nedokázali převést dešťové vody ze silnice a vaší dlažby (namísto do kanalizace) k vsaku do nově vytvořeného travnatého dolíčku vedle.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 239.107 (?), 15.4.2014 10:25

Prasklá dost silná větev, možná trochu houby na řezu vlevo. Neměmili jste v posledních letech něco v okolí - nová dlažba, rekonstrukce záhonu pod stromem, změny v trávníku vlevo? To by mohlo strom také omezit, zpomalit rašení, následné přírůstky i na dva až tři roky - než strom obnoví kořeny. které ho zásobovaly vodou a živinami, které sbíral mělce pod úrovní terénu. Jestli je to odrůda Mars, ta raší až po všech ostatních. S tím lišejníkem má pravdu Standa od Hradce. Podle toho jak budou v sezoně listy napadené chorobami, bych ošetření měďnatým přípravkem doporučil. Nepřihlášený ivan z okénka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 15.4.2014 11:01

Když jsem dočetl příspěvky, které se objevily od autora dotazu, navhl bych korekci objemu koruny. Tedy probrat jí, aby kořeny měly na starost méně listů, větví, plodů a rychleji se zotavovaly, množily, přirůstaly. Polosuché, "pomalé" větve odstranit, nechat ty vitální. Až teď narostou přírůstky na cca 5-10 cm, bude ta nejvhodnější doba. odsledovat se to dá i tak, že občas odstřihnete nějaký kousek větvičky a pokud bude silně slzet, ještě neřežte. V dubnovém Zahrádkáři je zrovna o tom článek. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 72.8 (?), 15.4.2014 12:59

Všem vám moc děkuji za reakce. Určitě máte všichni pravdu a stavba domu a úpravy kolem mu vůbec neprospěla. Myslíte, že by mu pomohlo, kdybych mu vodu dodávala hadicí? Někde jsem se dočetla, že se může hnojit popelem ze dřeva? Prospělo by mu to? A ještě poslední dotaz k té prasklině. Dá se to nějak ošetřit či zacelit? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 16.4.2014 8:46

Zacelit by byl docela problém, ale pro lepší zdraví stromu by bylo vhodné podívat se, jestli nad ránou je volná, suchá kůra. Tu odstranit až k hraně té živé, aby na prasklinu bylo vidět, dřevo osychalo, ošetřit Kuprikolem, nechat uschnout a zatřít latexem (popř. i do něj dát trochu Kuprikolu). Stejně ošetřit i staré rány - pokud v nich už je dřevo měkké od napadení houbami, odstranit to měkké a teprve dřevo napustit Kuprikolem. Kuprikol využijete i na ošetření během vegetace, jak na bakteriální, tak i houbové choroby ořešáku. Jen raději zkuste, jestli roztok Kuprikolu nějak barevně nereaguje s tou dlažbou, aby na ní po postřiku a po dešti nezůstaly barevné mapy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika