Řez turecké lísky po přesazení



jitunka - (27) - 83.67 (?) 
7.4.2013 21:25, zobrazeno: 6169x

Dobrý den,

na podzim jsme zasadili 5 letou tureckou lísku, ze zahradnictví byla v balu s celkem dost zredukovanými kořeny, bal se nám trochu rozpadal.

Nevím, kdy a jak moc ji mám stříhat. Mám obavy, aby se líska dobře uchytila. V některých návodech je, že se má ponechat hodně "listoví", aby strom dobře zakořenil (tedy stříhat minimálně). V jiných, že se má strom hodně ostříhat, protože by po redukci kořenů tolik větví a listů nevyživil. Obecně se líska může prý stříhat v předjarním období (ale asi myšleno ta obecná), jinde se píše, že se skořápkoviny stříhají až po vyrašení.

Předem děkuji za rady, jak je to s tou tureckou lískou.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 58.114 (?), 8.4.2013 18:58

Se způsobem řezu vám nedokážu poradit, ale možná byste ještě mohla zdejším odborníkům upřesnit, zda je stromek skutečně pouhá turecká líska, která se vysazuje ve městech jako okrasný strom a plodí chuchvalce drobných oříšků nebo jde o stromovou lísku, kdy jako podnož je použita právě turecká líska a v korunce ve výšce cca 1,8 m je naroubována nějaká ušlechtilá odrůda velkoplodé lísky (např. Webbova, Hallská apod.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jitunka - (27) - 83.67 (?), 8.4.2013 19:50

Dobrý den, je to právě ta turecká líska (Corylus colurna), která se vysazuje ve městech jako okrasný strom, není nijak roubovaná.

Předem děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika