Puklice na ořešáku



Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 225.46 (?) 
18.1.2013 13:40, zobrazeno: 8281x

Jak zatočit s puklicí na statném ořechu? Příroda si sama nepomůže a on se stává semeništěm tohoto urputného škůdce pro celou zahradu. Na provedení chemického ošetření tak pozvat jeřáb. Ikdyž lepem na kmenu zabráním mravencům v přístupu, stejně se na něm puklice dřží a šíří se do okolí. Ještě že moji předkové byli tak prozíraví, že ořech zasadili do zahrady a ne v těsné blízkosti domu, tak jak to v mnohých případech bývá. Kácet ho nechceme, má kvalitní jádra a vánoční cukroví bez hořechů si nedokážeme představit a ořechovku máme také rádi.

Ořešák, puklice, mravenci
Ořešák, puklice, mravenci
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 18.1.2013 16:17

A je to opravdu puklice? Nemůže to být mšice? Výhradně na ořešáku žije mšice Zdobnatka ořešáková.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 228.46 (?), 18.1.2013 18:02

Je to puklice a ti mravenci tam chodí na její medovici. Přípravky pro okrasné rostliny, které by si nasál kořeny zavrhuju. Byla by toho potřeba ohromná dávka a pak by bylo všechno kolem otrávené. Už jedině larvy slunéček, ale v tom případě je nutné zamezit přístupu mravenců, kteří prý na larvy útočí. To jsem viděl v jednom pořadu v televizi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 200.122 (?), 18.1.2013 19:26

Copak larvy slunéček požírají kromě mšic i puklice?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 239.55 (?), 18.1.2013 20:08
Ano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 18.1.2013 22:44

Jestli slunéčka likvidují i puklice, což jsem nevěděl a ani si nedovedu představit, jak by to dělaly, máte jistou šanci. Samozřejmě, použít ochranný postřik teoreticky lze, ale v rozměrech starého ořešáku je to prakticky neproveditelné. Takže vsaďte na berušky a jejich larvy. Podmínkou pro úspěch je zabránit mravencům, aby se dostávali po kmeni nahoru do koruny. K tomu to účelu se osvědčil stále-lepivý prostředek Chemstop, který se natírá jako pás šíře cca 5-10cm okolo kmene. Najdete to i ve zdejších starších diskusích. Pokud se vám příčí natírat lepidlo přímo na kmen (nejde už nikdy odstranit), lze to řešit s pomocí molitanu, který se v pásu ovine kolem kmene tak, aby jej mravenci nemohli podlézat. Pás molitanu se upevní a přitlačí ke kmeni pružným obinadlem, je možno použít i strečovou fólii. Lepidlo se namaže na povrch této ochranné bandáže. Po sezóně se molitan i s lepidlem snadno sejme. Mravenci tuto překážku nepřelezou a slunéčka mohou v koruně nerušeně pracovat. Puklice je ale velmi urputný soupeř.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.144 (?), 19.1.2013 8:01

Nater Chemstopem je nutno kontrolovat a obvykle 1x behem sezony obnovovat. Lepi se na to hmyz, uschle listecky apod., mravencum staci mala skulinka ci cesticka a lezou na strom v plne mire. Dobre je ke kmeni na zem dat do plechoveho vicka Omnia jed na mravence, aby se otravili mravenci v nejblizsim okoli. Rovnez nutno obcas kontrolovat a dosypat, popr. provizorne zastresit, po vetsim desti se to vyplavi J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 238.8 (?), 19.1.2013 10:51

Ten molitan to je výborný nápad, to budu muset vyzkoušet. Když se ke kmenu dobře přitiskne tak určitě zamezí podlézání, které je problém a jak podotýká i pan J.R.. Jed na mravence používat nebudu. To jsou ti velcí lesní mravenci.

Fotky z mobilu se mi bohužel moc nepovedly. Je zajímavé, že spolu zimují různé druhy slunéček. Ta výkonnější z hlediska ochrany rostlin z Asie ty naše opravdu vytlačují a je to v zimovištích znát každý rok víc a víc. Je to opravdu invaze, kterou zapříčinila  Amerika a západní Evropa, kde docházelo k jejich masovému vysazování.

Invazní slunéčko likviduje larvy našich slunéček a když je nedostatek potravy tak se živí na vinných hroznech. Já jsem je viděl i zavrtané v plodech švestek a jablcích. Vinaři s tím pak mají problém při lisování.

Zimoviště
Zimoviště
Zimoviště 2
Zimoviště 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika