Pařez starého ořešáku



Stránky: 1,  2   
host - 66.6 (?) 
3.11.2011 10:20, zobrazeno: 22766x

Dobrý den,

zkaceli jsme přes 100 let starý ořešák, který byl, bohužel, již ve velmi špatném stavu. Vnitřek stromu byl zcela vyhnitý. Nechali jsme pouze asi půl metru vysoký pařez, který je celý "dutý" a tloušťka zbylého mezikruží dřeva je asi 8cm.

Chtěli bychom v tomto pařezu pěstovat květiny, proto se chci zeptat, jak ho vhodně ošetřit,  aby vydržel, co nejdéle?

Dále se chci zeptat. Z kořenů toho starého ořešáku začal před dvěmi lety růst nový ořešák. Chceme ho nechat jako nástupce toho starého. Chci se zeptat, jestli skrz vyhnité kořeny původního nemůže taky začít vyhnívat? jestli z něho může vyrůst zdravý strom?

Děkuji za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 49.50 (?), 8.11.2011 12:49

Musel by se v pařezu vyčistit vnitřek shnilý a něčím nainpregnovat aby nehnil tak rychle vložit do něho nádobunebo igelit aby zem nebyla přímo u dřeva.Nový ořešák by neměl býti špatný jen jestly vydrží někdy se snadno vylomí při větru záleží jak má kořeny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 49.39 (?), 8.11.2011 12:56

Uvážili jste svůj záměr důkladně? Nebude pěstování kytek ve starém pařezu kýčovité?? Nebylo by lepší pařez odstranit a kytkynasázet normálně do záhonu??? Ale proti gustu, žádný dišputát. Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 129.204 (?), 9.11.2011 10:10

Nakonec jsme pařez naimpregnovali fermeží.

Jinak, co se týče těch kytek, pařez chceme zanechat jako památku na ten původní strom, no a když už je dutý tak proč do něj nezasadit nějaké květiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pařez - (31) - 159.230 (?), 20.11.2011 0:35

Návod na likvidaci pařezů:

Trhání pařezů je možné více způsoby. Záleží na velikosti a hlavně jaké má kořeny-do stran nebo dolů.Vhodné je neřezat stromy u země ale hned je vyrvat, dokud mají kmen, který působí jako páka.

Chemické sarapatičky jsou na prd, je to pomalé a mnohdy neúčinné.A někdy i riskantní-zdroje pitné vody.

1 možnost -pařezová fréza-rychlý způsob zrušení pařezu ale ne celého, frézuje cca 20cm pod úroveň terénu. Kořeny zůstanou.Takže může znovu obrazit.Potřít rundapem.

2 možnost-vytržení nějakým silným strojem(bagr, náklaďák, atd.)- kolem pařezu se uváže smyčka ze řetězu a za ní teprve pevné lano(nejlépe ocelové) druhý konec k autu. S autem nacouvat co nejblíže k pařezu (pozor na přejetí lana) a plnou silou dopředu-škubnout. Pozor lano musí být dostatečně pevné jinak se přetrhne(já používám ocelové lana nebo řetězy s nosností od 5 tun do 120 tun-pro VT-34)Tímto způsobem se dá pařez vyrvat i s kořeny a nehrozí, že bude znovu obrůstat tak jako při frézování.

3 možnost- bagr s podkopem-Bagr si udělá díru kolem a zároveň ho vytáhne a zasype díru, výhoda vytažení celého pařezu. Celkem rychlá metoda

4.možnost -Silný naviják (např. na autě)-Záleží na síle navijáku. Pro příklad Naviják na LKT vyrve celý smrk i s kořeny- žádný pařez. Pro menší pařezy a pařezy odkopané stačí ruční řetězový hupcuk s nosností 3 tuny a výš, lano a kurta na smyčku nebo řetěz. Pařez uvážeme na liščí smyčku (při tahání se stahuje- oprátka) za ni zahákneme dolní hák navijáku a naviják(uvážeme za jiný pevný bod-silný strom, sloup, atd.) a začneme to natahovat, v průběhu si popř. přesekneme kořeny a do díry kolem pařezu nalejeme hodně vody(-o hodně to usnadní tahání-menší odpor hlíny-doporučuji u každé metody-Kromě frézy) tímto vyrveme celý pařez.

Zbylé kořeny v zemi postříkáme Rundapem, aby neobrážely. -Problém syrových pařezů-Doporučuji u každé metody-hlavně u frézy

5.možnost: Pouze u malých stromků, keřů: Osobní auto, nějaké větší (např škodovku, VW, atd.) + vázací prostředky.
Pařez: pařez uvážeme na smyčku buď přímo např tažným lanem nebo kurtou a zahákneme za kouli nebo za oko pod autem (vzadu) nacouvat k pařezu a škubnout. Podle potřeby zopakovat.
Celý stromek (keř): stromek uvážeme co nejvíc nahoře, za kmen (pozor nevázat za větve-ty se utrhnou)
Zahákneme za auto a stejný postup. Lano musí mít ale dostatečnou nosnost, jinak hrozí úraz nebo škody na majetku (autě).

6.možnost: nechat vyhnít.Trvá to dlouho.Ale nenadřete se.Doporučuji navrtat všude do pařezu díry.Popř tam nalít vodu.

7.možnost: Výbušninou: Jsou na to firmy, ale sami to nezkoušejte.

8.možnost: Vypálit ohněm.Ale je to nebezpečné a někde i zakázané.Doporučuji se zeptat na příslušném OÚ jestli to v dané obci není zakázané.Pařez může hořet i pěkných pár dní.
Pozor na vznik nekontrolovatelného požáru okolí.Nepoužívat benzín.

9.možnost.Chemickou cestou.navrtat díry a nasypat ledek, přikrýt a za rok zapálit.

10.možnost: uříznout pilou pod úrovní země.Pařez odkopeme, očistíme smetáčkem, na pilu si nasadíme nějaký mizerný řetěz a uřízneme pod úrovní trávníku.Navrtáme díry a polejeme Rundapem. Zasypeme a posypeme travním semenem.

Nejjednodušší způsob: silný bagr s podkopem nebo vyprošťovací tank VT 34, VT 55 A, VT 72 M4CZ.U těchto tanků síla hlavního navijáku je až 120 tun pře 2 kladky. U tanku je nutná potřeba místa a vjezd min. šíře 3,75 m a nosnost terénu 48 tun-tzn. že to nelze postavit na podsklepený dvorek. Jinak v poho.

Při kácení stromů doporučuji: Neřezat strom u země-vznik pařezu.Pokud budete kácet strom je lepší ho hned vytáhnout celý, jelikož to jde snáze.Pokud ho nebudete chtít hned vytahovat
celý tak ho neřezejte u země ale nechte kmen, pro následné vytažení. Pokud ponecháte jen pařez, může vám v budoucnu dělat problémy-sekání trávy, výkopy,vosy atd.
Ideální postup zrušení celého stromu: Pilou ořezat pouze větve, podle velikosti (a způsobu vytržení) strom odkopat (malé není potřeba)+ jedna z výše uvedených možností. Např : Švestka s kmenem v průměru 25cm.Ořežu větve, zavážu řetěz(nahoře kmenu, vezmu hupcuk 3,2 tuny, zaháknu dolní hák, najdu jiný pevný bod např : lípa v pr. 40cm zavážu lano dole u země, zaháknu druhý konec navijáku natáhnu a zavážu na pevno. A začneme napínat, strom se začne vyvracet, k dispozici máme sekeru.Pokud tam drží nějaký kořen, usekneme a takto pokračujeme dokud strom nevyleze.
Zbylé kořeny potřeme např. Rundapem. Díru zasypeme, přidáme travní semeno a zaválcujeme, popř. pošlapeme, lehce zalejeme vodou-pozor na vyplavení semena.)
Za pár týdnů nepoznáte, že tam nějaký strom byl.Pozor na nosnosti hupcuku. Nelze tahat pařez o průměru 60cm hupcukem s nosností 800kg.Z vlastní zkušenosti bych na to vzal aspoň 3 tunu.

Pozor taky na to za jaký strom nebo jiný bod vážete druhou stranu navijáku. Aby se vám nestalo že pařez se ani nehne a vy si vytrhnete např. zdravou hrušku nebo nějakou trubku.Vázací bod musí být vždy pevnější než strom který chcete vyrvat.

Při vázaní druhého háku hupcuku je potřeba celý systém natáhnout tak aby to bylo co nejméně prověšené.Tzn něž to uvážete na pevno k nějakému jinému stromu, ručním tahem za lano to napněte a následně to zavažte na pevno.To je z důvodu, že pokud to neuděláte tak to sice udělá naviják, ale máte polovinu zdvihu(délky řetězu) pryč a na vytržení pařezu vám to třeba nedá.Jednoduše: Pokud má hupcuk zdvih např. 4 metry tak než to napnete tak máte jen např. 3m řetězu a na pařez vám to nemusí stačit.Stalo se mi i přes to že jsem to měl napnuté už před uvázáním, že mi 6m zdvihu nestačilo.Strom byl dlouhej (cca 25m) a než jsem ho položil musel jsem ten naviják převázat jinam.

Tip:
U každé metody doporučuji aspoň trochu odkopat a nalít mezi kořeny hodně vody-nejlépe tlakem (hadicí s tryskou, nebo WAPkou) tím se vyplaví hlína z kořenů a pařez už tolik nedrží.U metody frézování nikdy vodu nelít. Tím se ztratí polovina odporu. Špatné je vznikne bahno a dost velké. Ale zase to usnadní o hodně práci (cca 50-60%).
Tento postup není nutný u strojního trhání (tzn. bagrem, frézou, tankem)
Naopak doporučuji u metody trhání hupcukem, ručně, autem a navijákem na autě (ne na tanku, tam je to vzhledem k síle zbytečné)

Tímto způsobem se dají vytrhnout i betony, ploty,trubky, sloupy,atd. Dokonce se tímto způsobem dají dělat i demolice.Já to dělám, ale normálně to nedoporučuji, je to dost nebezpečné a vyžaduje to znalosti nosností, navijáků,lan, konstrukcí staveb, atd.

Trhání pařezů video: zde a zde

Tento článek je volně šiřitelný pouze jako návod. Nenesu odpovědnost za vzniklé škody a úrazy. Nosnosti a stav vázacích prostředků, i navijáků je nutné před použitím zkontrolovat, jakož i způsob uvázání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 17.3.2012 18:43

dnes jsem objevil chemii, která se jmenuje pařezník, je to na likvidaci pařezů, hoj a kdo to zkusí, dejte vědět

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 153.83 (?), 24.4.2013 8:13

Dobrý den vím že už to je dlouhá doba, ale nápad to není špatný já mám tři takové pařezy a nemyslím si že to je nějaký kyč, taky sháním nějaké květiny protože co v pařezu roste jsou afrikány ale ty se mi tam vůbec nelíbí, letos jsem se rohodla že zase zkusím něwco jiného ale nemůžu na netu nic najít jak jste si poradilki Vy?Já tam dávám květiny všeho druhu pocho nižší ho vzrůstu ale musím prostě když odkvetou nasadit jiný, jak už jsem psala jediný afrikány vydrží celé léto tak jestli jste něco vymysleli dejte vědět děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.132 (?), 6.10.2013 12:32

Jedna z možností je zasadit tam houbu. Viděl jsem to u známých a je to bomba. Třeba když pěstujete doma hlívu ústřičnou, a už přestane plodit, vysypte všechny zbytky podhoubí na ten pařez a třeba i přikryjte trávou. Pokud už je pařez mrtvý, houba se uchytí, a až do úplného rozpadu dřeva vám bude každý rok dávat chutné houby. Přesnější instrukce neznám, třeba ohledně termínu (jedině že hlíva roste na podzim), ale pařez to byl od ořešáku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 26.189 (?), 20.4.2014 21:34

dobrý den, chtěla bych se ještě vrátit k otázce, jestli nově vyrůstající stromky, které jsou na místě poraženého ořechu, mohou být plodné. Má cenu čekat na úrodu a nebo tyhle omladky vyřezat? Děkuji za odpověď BP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 28.4.2014 23:21

Mohou být plodné, ale je otázka, jestli není lepší pařez zničit i když obrůstá a nepěstovat nový roubovanec. Ten vstoupí do plodnosti dříve, bude mít odrůdově identické plody podle Vašeho výběru, bude v jeho okolí rovný a stabilní povrch. Kvůli výmladku nemůžete pařez odstranit a tak povrch bude podléhat změnám souvisejícím s vyhníváním mrtvých částí pařezu. V mrtvých částech pařezu se může uchytit mimo saprofytických hub i houba fakultativně parazitická a rapidně Vám sníží životnost výmladku,...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika