Ořešáky versus smrčkový plot a jabloně



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?) 
16.3.2011 13:59, zobrazeno: 38696x

Co si myslíte o následujícím řešení, má to smysl realizovat, nebo to uspořádat jinak?

Na severu bude živý plot smrčkový, tloušťka 2,5 metru.  Směrem na jih mezera 3 metry, řada ořešáků po lince východ západ ve vzdálenosti 5m od sebe. Opět mezera 3 metry a následuje řada jabloní od východu na západ. Chtěl bych, aby ořešáky plodily během několika málo let. Půda je těžší, ale dobrá. Ve spodní části jíl. Nahoře roste tráva. Nic tam dříve nerostlo, takže půda je odpočinutá. Do půdy bych dodal písek a další potřebné přísady pro vylepšení.

Je mi jasné že za x roků budou ořešáky mohutnět a zaclánět smrčkům a jabloním, ale to nevadí. Provedl bych probírku a nechal každý druhý. Ale to je až za dlouho.  Případně mě napadlo nasázet je po 4 metrech a časem nechat jen každý třetí.

Budou ořešáky časem vadit smrčkům které bych stříhal ve výšce cca 4-5 metrů.

Díky za rady. Z.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 16.3.2011 16:36

Dobrý den, nejsem odborník, ale 3 metry mezera je hrozně málo. Ořešáky se Vám rozrostou do daleko větší šířky všemi směry.  A potom budou clonit nejen živému plotu ze smrčků, ale i jabloním. A plot ze smrčků vysoký 4-5 metrů, tak ten Vám bude též dělat stín. Navíc udržování je na stříhání docela náročné. Stříhala jsem takový plot 2x do roka, až mě to naštvalo a zlikvidovala jsem ho. Ořešáky nám začaly rodit po pár letech, ale teď po 12ti to už jsou přímo obří stromy, kterým svědčí prostor. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 16.3.2011 19:15

Dobrý večer. Pane, ve vší úctě co tím sledujete? Tolik práce a vynaložených peněz. Za x roků se vám krásně rozjedou jabloně a vy je zacloníte ořešáky. Živý plot smrkový zastíněný ořechem se vám bude hrůzostrašně vytahovat za sluncem a nikdy to nebude živý plot. Já mám taky smrkový živý plot Mám ho proto, aby ohraničil můj pozemek, ale hlavně aby stékající studený vzduch odtekl mimo zahradu . Dále to funguje jako větrolam.  Napište, prosím cíl který sledujete, nebo co chcete touto výsadbou dosáhnout a potom se dá lépe poradit. Stříhat smrky 4 - 5 m nad zemí  - to je nesmysl.  Zdeněk  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 16.3.2011 20:02

Zdravím Vás.

Živý plot odcloní a trochu odhluční novou výstavbu za veřejnou komunikací a zajistí soukromí okolo domu a na zahradě. Také nebude vidět do oken domku. Máme rádi soukromí, proto taková "výška".Stromky budu po zhruba deseti letech postupně sázet nové a staré kácet. Tím dosáhnu hustého porostu i v nižších polohách plotu. Vytahování mi nevadí, jednou za dva roky seříznu vršky a bude vyřešeno. Dále budou stromky chránit zahradu proti severozápadním větrům.

Trochu jsem se prošel po zahradě s měřidlem a maximum kterého se mi podaří dosáhnout je 4 metrová mezera mezi smrčky a ořešáky. Jabloně bych mohl umístit do sponu s ořešáky tak, aby vzdálenost mezi ořešákem a jabloní byla zhruba 5-6 metrů.  To je maximum kterého můžu dosáhnout. Než ořešák dosáhne průměru 10 metrů a začne clonit pěti jabloním, uběhne hodně dlouhá doba. V té době již bude na zahradě zhruba 25 jabloní, které se chystám sázet na podzim. Proto mi nebude líto těch pět před ořešáky. Ořechy jsou pro nás mnohem cenější než jabka, kterých zatím máme neomezené množství ze starého sadu, který dosluhuje.

Cílem tohoto snažení je co největší množství ořechů v blízké budoucnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 17.3.2011 10:15

Dobrý den, myslím se, že to chcete tak překombinovat, že je to pěkný nesmysl. On totiž plot ze smrčků neroste zase tak rychle a vyžaduje opravdu časté stříhání z důvodu zahuštění plotu. Co budete dělat s pařezama a co kořeny, které u smrků rostou do šířky? Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 17.3.2011 22:03

Dobrý večer. Koncepce je nastíněna. Problém číslo jedna. Když seříznete smrky 3 -5 m nad zemí tak to bude vypadat hrůzostrašně.  Likvidace pařezů - otravná práce.Uvažujte o tujích. Kácení takto vzrostlých smrků vyvolá tvrdý ohlas u ekologicky založených lidiček a bude problém. Ten problém oddálíte tím, že stomy necháte nějaký rok růst ale zaděláte si na průser, protože smrk u domu / mělké kořeny snadné vyvrácení/  je sice krásný, ale nebezpečný!!! Zkoušel jste někdy vyřídit povolení na kácení takovéhoto stromu? Když budete stříhat tuje tak si vás nikdo nevšimne a služvu odvedou stejnou. Odhlučnění a zajištění soukromi lze udělat takto. Jedna řada vzrostlých tují 3 -5m, hned za tím vytvořená lomená hluková bariera/ dřevo, cihla, plast dle vašeho gusta/ a nízká výsadba vaších oblíbených smrků střižených jako živý plot. Takto vytvořený "sendvič" se vejde na šířku do 2,5 m i méně. Z obou stran pohledově v pohodě a skvělá hluková bariera a soukromí. Toto, nebo podobné řešení je schůdnější a efektivnější, ale volba je na vás. Píšete, že máte neomezené množství jablek.  Potom tam nedávejte žádne jabloně a upřednostněte ořešáky.  Jestli chcete ořechy na prodej doporučuji papíráky /viz vlákno/. Budete-li ořechy používat jako palivo potom jsou nejlepší "kameňáky" protože mají podstatně větší podíl skořepiny k jádru než papíráky.Já používam  skořápky na jemnější ohřev železa pro fajnovější kovářské práce. Ušetřené jabloně můžete použít na obnovu staré zahrady, která dosluhuje. Potom nemusíte nic kácet a upřednotňovat.  Zdeněk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 17.3.2011 23:46

Dobrý den. To jsou teda kombinace. Nevím sice, na co potřebujete tolik ořechů, ale uvědomte si, jak to jsou později velké stromy a co je z nich na podzim bordelu, který je větrem snadno unášen do velkých vzdáleností a jde jen těžko zkompostovat. Jak tolerantní máte sousedy? Budou za Vás rádi hrabat a uklízet to nadělení, které se k nim určitě dostane? Pálení na jedné hromadě by Vás také mohlo přijít draho. Ořešák nutně potřebuje mít v půdě vápno, aby se dobře vyvíjely skořápky a samozřejmě i na svůj růst. To drsně kontrastuje s požadavky jehličnanů na spíše kyselou a propustnou půdu. V dosahu ořešáků (koruna i kořeny=15-25m v průměru) nic pořádně neroste, protože ořešák svými kořeny nejen, že vysaje všechny živiny a vodu, ale vypouští do země látky inhibující růst ostatních rostlin a vydrží to tam i několik let po jeho odstranění. I tráva je pod ním naprd. Dovoluju si tvrdit, že ty smrky by moc netostly, byly by řídké a neduživé. V blízkosti staveb ořešák vesele trhá jejich základy prahnouce po vápně. Když máte smůlu jako já, napadne Vám je nějaká houbová choroba a většina ořechů opadá napůl černá ještě nezralá a nedá se s tím většinou nic dělat. A jak jsem byl zezačátku šťastný, že jsem sehnal dvakrát roubovanou odrůdu MARS. Ořešák je strašně užitečná rostlina a všechno z ní je zdravé a dobré na srdce. Hlavně ořechový likér. Já ale už nějak nemusím mít všechno. Těch pár ořechů na vánoce mi vždycky někdo dá a Rum mě stačí. Jestli Vám můžu něco doporučit, nekombinujte to takhle džunglovitě. Na živý plot bych použil THUJA OCCIDENTALIS SMARAGD kombinované s plotem potaženým hustší stínovkou, než to vyroste. Ořešáky bych dal tak 2 až 3, když už je musíte mít, do jedné skupiny někam dál od domu i toho živého plotu a vybral bych hlavně odrůdy, jejichž doba kvetení se vzájemně překrývá. Pod jejich koruny bych rozhazoval mletý vápenec a na sníh vápno. Na jabloně bych se vykašlal a při sekání trávy bych se radoval, že nemusím lézt po čtyřech. Namísto vytváření soukromí na celém pozemku bych si nějak ohraničil třeba terasu na jihu a naopak bych se pochlubil okrasnou výsadbou všeho, co trh nabízí. A před větrem stejně zalezete domů, hned po ženských a dáte si třeba grog.

Já mám na severu pozemku také místní komunikaci, ale pěstuju tam tohle. Se všemi sousedy to mám dobré a když mi někdo kouká dobu přes plot, beru to jako poctu. Zahrada nemusí být jen užitková.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 176.75 (?), 18.3.2011 8:34

Jardo, perfektně napsáno. Jen bych ještě dodal, že ořechy je třeba pravidelně sbírat a sušit, což se nedá ve velkém provádět. Takže i proto s mírou. Pěkné fotky ze zahrady přinášející nejen práci, ale i potěšení. Přeji ať se daří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 23.3.2011 9:46

Díky za rady a názory.
Smrkový plot v délce 250 metrů obsahující 750 stromků nebudu stříhat 2x ročně, protože to považuji za zbytečné a bohatě mi stačí stříhání ovocných stromů.  Pro někoho takový živý plot může být nepřijatelný, nepěkný, ale mě to nevadí. Je to prostě zelená hradba skrze kterou není vidět a navíc utlumí trochu i zvuk. Navíc pořízení je levné a vysázení zabere jen pár dní.
Já osobně zase nemám rád thuje a podobné cizí stromy, které se do naší krajiny nehodí. Další problém s thujemi je náchylnost k nemocem a celková menší odolnost proti smrkům.
Probírku desetiletých stromků a vysazení nových párkrát za můj život nevidím jako problém. Povolení je zbytečné a pařezy vykopávat nebudu. Jistěže se to někomu líbit nebude, ale s tím nic nenadělám a nebudu se tomu podřizovat. Zahradu dělám pro nás a ne pro cizí lidi. Kdybych měl větší pozemek a nebyly protější baráky ve svahu, tak bych určitě postavil 2 metrový plot a neřešil zelenou hradbu, ale bohužel...
Současná zahrada na které rostou jabloně není moje a výhledově, dlouho to bohužel nebude trvat, bude zrušena. Proto se snažím vysadit dostatečný počet stromů již tento rok a bojuji s místem :-(
Poslední dobou jsem si všímal nově zasazených ořešáků a některé byly i přes deset let staré, a protože jich většina byla zasazena blízko jiných stromků, tak jsem si myslel, že to nevadí. Protože něž z nich budou obři s dvanácti metry v průměru dusící vše okolo uběhne opravdu dlouhá doba.
Ořechy chceme pro vlastní spotřebu, protože kupované se nedají jíst a sehnat dnes něco kvalitního je velký problém. Mladé stromky mají malou úrodu a pár kilo na rok je málo, proto ten větší počet. Nechce se mi čekat deset let, když to můžu urychlit.
Hrabání listí a sušení ořechů nepovažuji za práci, když to porovnám s tím, že třeba seču 6x ročně 6,5 tisíc m2 křoviňákem.
Také nepatřím mezi lidi, kteří chodí popíjet "kafíčko" na terasu od května do srpna a jakmile se ochladí pod 20 stupňů tak už nevylezou ven.

Dá se zhruba odhadnout za kolik roků by koruna a kořeny ořešáku dosáhli 3 metry od kmene stromku ?

Díky.Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 152.34 (?), 23.3.2011 11:24

Bude asi dost záležet na konkrétních místních podmínkách. Odhaduji, že naše mladé ořešáky, které opravdu, ale opravdu :-) nejsou hýčkány dostatkem živin a závlahy postupují rychlostí 40 až 50 cm ročně.

Obecně je úplně normální, v přírodě i zahradě, že se kořenové systémy několika stromů "propletou". Problém ale sbude, že srmky a ořešáky skutečně mají, jak zde již uvedl jeden přispěvatel, úplně jiné nároky na živiny, vodu i osvětlení a dále že kořeny ořešáků do půdy vylučují juglandiny, které ostatním rostlinám nesvědčí. Nejde tedy jen o prostou konkurenci o vodu a živiny. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika