Ořešáku sesychají listy



filve - (12) - 129.10 (?) 
26.8.2010 10:28, zobrazeno: 5228x

Dobry den,

mam cca 4 lety oresak, kteremu se nedavno objevily predevsim na hornich vetvich skvrny a stroupky. Vcera jsem si vsiml, ze nektere listy jsou zkroucene a seschle a cele vetvicky zacaly i opadavat. Je zajimave, ze vyhony, ktere se vytvorily behem roku ve spodni casti stromu, maji listy zdrave a zelene, bez naznaku poskozeni.

Cetl jsem neco o antraknoze oresaku, ale netroufam si odhadnout, jestli je to ono...

Da se to v teto fazi jeste nejak resit?

Dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 146.135 (?), 26.8.2010 21:51

Máte tam antraknózu. Při ní se listy svinují a opadávají. Postřik se provádí na jaře před květem a pak po odkvětu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 112.157 (?), 13.9.2010 9:52

Řeším stejný problém, k již zde uvedenému postřiku (Kuprikol 250 SC, Kuprikol 50 nebo fungicidy) bych dodal další důležitý bod: odstraňovat napadené listí, nejlépe jeho pálením. Jde o houbovou chorobu, které prospívá vlhko, zejména jarní, kdy se nejvíce šíří. Mám na zahradě několik stromů, již dost obrovských, jeden je doslova dominantou okolí (má minimálně 70 let), napadené jsou již po několik let všechny. Postřik bych mohl aplikovat tak jedině z letadla.Problémy se datují od té doby, co pražský magistrát zakázal pálit listí. Já sice všechno listí z ořechů odvážím, je to obrovská práce a chápu, že ne všichni sousedé mají tolik sil. Důrazně doporučuji,  kde to úřady nezakazují, napadené listí z ořešáku palte, nekompostujte ho. Pokud máte kotle na pevná paliva, spalte ho v nich, ať nesmrdíte sousedům, jinak když je listí proschlé, volně pálené za přístupu vzduchu (nikdy ne v popelnici!!!), příliš nekouří, tj neobtěžuje tolik okolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.208 (?), 15.9.2010 7:12

Dobrý den, řeším stejný problém. Myslíte si, že je to možné tím, že jsem loni nezapálil listí už na podzim, protože pořádně neproschlo, ale zapálil jsem ho až na jaře, když bylo suché? Mám ořešák papírak a letos byly i ořechy malé...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika