Ořešák a narušené základy domu



host - 137.174 (?) 
3.8.2012 21:38, zobrazeno: 12989x

Dobrý den. Při rekonstrukci devadesát let starého domu jsme zjistili rozpadající se základy pod verandou, kterými prorůstají kořeny ořešáku. Ořešák je asi dosti starý, roste šest až osm metrů od zdí verandy. Narušil ořešák základy, nebo rozpad základů ma jinou příčinu a kořeny jen prorůstají? Je jiná možnost, než strom pokácet? Děkuji za každou radu, či zkušenost. Lenka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 58.114 (?), 4.8.2012 15:48

Můj názor je ten, že prorůstající kořeny ořechu zcela určitě mohly původní staré základy verandy poškodit.  Navíc tyto základy pod verandou asi nebyly příliš masivní a hluboké, jak by to mělo být obvyklé u nosných obvodových zdí objektu. Velký strom ořechu má kořeny značně rozložité, což jsem poznal u sebe na zahradě, kde sousedův ořech svými kořeny zasahuje nejen přes celou šířku mojí zahrady, ale i na další sousedův pozemek do vzdálenosti až 12 - 15 m od kmene.
Řešení vaší situace bych viděl toto:
1/ ořech nekácet, pouze řezem přerušit kořeny směřující směrem na verandu (průběh kořenů zjistíte v úzkém výkopu vedeném podél verandy asi 1,5 m od stěny, hloubka by měla být cca 80 cm)
2/ poškozené rozpadající se základy verandy je třeba nahradit novým základovým pasem do hloubky min. 80 cm.  Možná při zemních pracech zjistíte, že základy budou po celé své délce v celkovém špatném stavu a budete muset provést jejich postupnou výměnu po úsecích délky max. 1 m.
3/ Tuto pracnou činnost úprav a prohloubení základů nechejte raději odborníkům, kteří znají příslušné bezpečnostní předpisy
4/ Rozpad základů může být způsoben i jinými faktory  - např. zatékající dešťovou vodou a současně malou hloubkou základovou spáry, sesuvem půdy vlivem nějakých blízkých zemních prací, dodatečným přitížením konstrukce verandy (přístavba patra) apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 137.174 (?), 4.8.2012 18:41

Děkuji.

Základy už opravují odborníci. Taky mi řekli kořeny odsekat, tak nějak, jako v předchozím příspěvku. Jen jsem si chtěla ověřit, jestli to tak stačí. Nerada bych strom kácela. Takže ještě jednou děkuji za odpověď.

Lenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 207.126 (?), 4.8.2012 20:55

Abyste měli opravdovou jistotu, že Vám kořeny znovu do základů neporostou, tak bych ještě do výkopu doplnil speciální protikořenovou bariéru Racibloc. podrobnosti si jistě najdete.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 137.174 (?), 5.8.2012 9:28

Děkuji pane Josefe smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 88.55 (?), 4.9.2017 10:12

Dobry den,

kupili sme dom s velkym orechom vo dvore - orech ma vysku prizemneho domu s klasickou strechou. Strom je cca 5 m od obvodovej steny domu, popri dome je 1 m siroky betonovy chodnik. 

Otazka 1: 

Je potrebne pre orezanie korena rozbit chodnik (alebo jeho cast), aby vykop bol blizsie k domu? 

Otazka 2: 

Nenarusi, vzhladom na velkost stromu, jeho stabilitu? 

Dakujem vopred za vsetky odpovede. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 4.9.2017 10:45

Sophiina volba-dom, alebo strom... Při větru dochází k zemětřasu, ten se zase částečně přenáší na barák... Přetětím větších kořenů dojde ke změně těžiště, zmírnit tento vliv lze uřezáním větví na opačné straně i snížením výšky stromu. Má-li váš ořešák festovní kůlový kořen, je to plus pro něj i pro Vás, ale jak to zjistit, že? Jestli strom prosychá, je nemocný-houbové choroby, choroše, dutý, má nedobré plody, malou úrodu, tak je lepší se s ním rozžehnat. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.213 (?), 4.9.2017 12:34

Pro stabilitu stromu je důležité přetínat kořeny co nejdále od stromu a naopak pro stabilitu domu je dobré přetínat kořeny dále od základu, aby kořenům trvalo déle, než prorostou opět pod dům a zesílí.

Otázka č1 je jednoduchá - chodník netřeba rozebírat. Pokud by byl strom tak blízko, že by bylo třeba rozborky, tak by bylo otázkou, co je důležitější, jestli strom nebo stavba.

Ad2. Předpokládejme, že strom má průměr kmene D a bližší stěna výkopu bude minimálně 3D od osy kmene a jen do hloubky 1,2 m. Pak se o stabilitu stromu nemusíte bát.

Mimo dotaz - pokud se jedná o něco co se dá odkrýt a zakrýt (např vedení el. či vody) pak není třeba přetínat kořeny, ale vedení se umístí do ochranného žlabu či trubky (chráničky) a prostor pro tloustnutí kořene se zasype snadno deformovatelným substrátem (písek, kačírek).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 88.55 (?), 4.9.2017 16:59
Dakujem za reakciu - obom :-) strom je zdravy a hojne rodiaci, a tym ze je blizko pri dome, neublizili mu ani tohorocne jarne mrazy. Korunu na opacnej strane sme planovali preriedit tak ci tak, v tom.ste ma len utvrdili.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.213 (?), 4.9.2017 22:23

No, já bych zásah do koruny a k tomu ještě jednostranný neradil. Při rozdělení vzdálenosti 5_m od domu na polovic není zásah do koruny opodstatněný a pokud to dáte navíc 3:2 ve prospěch ořešáku, není co řešit. Obecně pak pokud je dům stavěný po 2.sv.válce, tak už byly stavební předpisy takové, že pro takovýto opřešák více než 4 m od domu není potřeba ani ta devitalizace kořenů v povrchové zóně.

Jinak k zásahům do kořenů je vhodný termín 2 polovina října (po sklizni plodů dané odrůdy) a naopak pro zásah do koruny je potřeba volit cca 2.polovinu května (když mají letorosty 6-8 vivinutých listů).

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika