Kdy ostříhat zmrzlý ořešák



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.2 (?) 
9.6.2012 19:16, zobrazeno: 10385x

Zdravím vespolek.

Letošní mráz mi zcela oholil mladý ořešák. Teď raší, ale jen sporadicky. Vypadá to, že řada větví je odepsaných. Mám dotaz, kdy ty mrtvé větve ostříhat. Přestože jsem sledoval vášnivou diskusi o řezu ořešáku, mám dilema zda stříhat teď, v srpnu nebo vůbec ne.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 9.6.2012 19:30

Já bych nestříhal vůbec, jen bych se z rašících pupenů pokusil zapěstovat nové větve, novou korunku,  případně nový vrchol (z nejvýše položených zdravých pupenů). Zmrzlé stejně uschne a potom se odstřihne.Jen bych chtěl upozornit, že ořešák má tři druhy pupenů, ze kterých může vyrašit viz. obrázek.

        Mr Big

Tři druhy pupenů ořešáku
Tři druhy pupenů ořešáku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 9.6.2012 20:42

Mne taky zmrzl mladý ořech, tedy vlastně listy a koncové mladé výhony a tak jsem to preventivně všechno mírně zakrátil a k mému překvapení probudilo to mnoho i tzv. adventivních pupenů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 12.6.2012 20:14

Pokud Vam tyto větve vadi z estetickeho duvodu, tak je ostřihejte, pokud nikoli, tak to udělejte v pozdnim podzimku formou oklaceni jako by měl strom plody.Ono je problematicke ořešak střihat, ma totiž odlišnou stavbu větve než jablon nebo třešen.Jinak by jste měl při střihu řezu postupovat od mrtveho k živemu, a řivy konec chranit proti vniknuti hub a plisni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 78.10 (?), 2.9.2012 9:34

V případě že je namrznutí takové že vyloženě raší jen seem tam jeden výhon, je lépe seřazat ořech do tvaru pyramidy, potom obrazí právě ty spící pupeny. Díky bujnosti růstu máme ořech za pár let opět krásný. V případě namrznutí jen několika větví odřežem větve na, nebo spíše pod větevní kroužek, u ořešáku se rán potom lépe zacelují. A termín? Letos jsem řezal v období ky skončil tlak mízy- letorosty měly délku kolem 30 cm. Žádné slzení, a rána see pěkně zavaluje. Rozhodně neřezat na podzim, rána už se nestihne ani trochu zavalit. Do půlky srpna by mělo být odřezáno.

Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika