Jak moc hrozí vyvrácení ořešáku



host - 112.157 (?) 
2.9.2013 15:14, zobrazeno: 9844x

Zdravím Vás,

Na dvoře máme vysoký, mohutný, košatý ořešák, obvod jeho kmene je skoro 2,5 metru ve výšce 1,5 metru nad zemí. Roste blízko domu, poněkud se proto naklání směrem od domu (na garáž a na sousedův pozemek). Před mnoha desítkami let byl zasazen na malém záhonku 1x2metry, který se nacházel a stále nachází uprostřed vybetonované plochy dvorku. Vrchní kořeny ořešáku beton již dávno nadzvedly v nejbližším okolí. Nadzvednutý beton, jistě vážící několik tun se bojíme odstranit, myslíme si, že zatěžuje kořeny ořešáku a snižuje tak riziko vyvrácení a pádu celého stromu. Ve větší vzdálenosti od kmene ořešáku (3-5m), kde jsou vrchní kořeny již alespoň 40 cm hluboko v zemi, bychom částečně rozpadlý beton rádi odstranili a nahradili ho dlažbou. Co myslíte, koření ořešák dostatečně hluboko a nevyvrátí se, když okolo něj odstraníme betonový povrch dvora? Zemina je těžká černozem, hluboko vespod je jíl. Ořešák je stále v dobré kondici, má obrovské silné dlouhé větve.

Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 186.98 (?), 2.9.2013 15:25

Velmi zalezi na stavu korenu. Nicmene pokud by mel oresak spadnout, tak uz davno spadne, beton nebeton. Takhle na dalku vam nikdo neporadi, pokud chcete mit jistotu, nezbude nez zavolat si na posudek dendrologa ci arboristu. Nicmene zadarmo to samozrejme nebude. Ale pokud oresak neprosycha, vypada vitalne a nema naznak korenove hniloby,  nemel by nastat zadny problem, oresak ma hluboky kulovy koren, ktery ho bez problemu udrzi v zemi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 229.11 (?), 2.9.2013 19:09

ty koreny co nadvedavaji beton jsou jen povrchni hlavni korenovy system je hluboko pod povchem a ten drzi cely strom ostranenim betonu urcite jeho stabilitu neohrozite spise mu to prospeje ke vsakovani vody ke korenum

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 230.150 (?), 2.9.2013 21:28

Pokud se mohu vyjádřit já a reagovat trochu i na dva předchozí příspěvky - hosté.98 a.11 - krásná jména ;-) - napíši následující poznámky:

  1. Když ořešák zdravě roste i s betonem okolo, pokud možno bych nic neměnil. Je od mládí "aklimatizován" na své stanoviště tak, jak je, ačkoli se někomu může zdát, že mu beton musí škodit.
  2. Píšete, že jeho stanoviště je těžká černozem, hluboko vespod je jíl. Je docela dobře možné, že bude mít dostatečně hluboké kořeny, ale jisté to není.Možná, že mu i těch několik tun betonu dodává na stabilitě.
  3. I ve vzdálenosti 3-5 m od kmene může mít relativně blízko k povrchu silné kořeny. Rozhodně nemusejí být všechny ve větší hloubce. Je-li zem hodně těžká, pak bude i málo vzdušná a i kořeny potřebují dýchat. Kdybyste chtěli dělat výkop pro dlažbu ("kufr") do nějakých 30 cm, je dost dobře pravděpodobné, že narazíte i na několikacentimetrové kořeny a to už by mohl být - výhledově - problém. Jistěže má vzrostlý strom takovýchhle kořenů desítky, ale každé poranění kořenů je rozikové (Člověk má také desítky prstů a přijít nechce ani o jediný článek).
  4. Píšete, že strom je veliký a částečně nakloněný: možná bych zvážil slabou obvodovou redukci koruny a její alespoň mírné vyvážení (zkrácení "páky"),.
  5. Váce Vám opravdu může říci dobrý arborista, když se s Vaším stromem na místě důkladně seznámí.

Dobré rozhodnutí Vám přeje

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika