Gigantické ořechy - odrůda?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 45.252 (?) 
18.10.2015 13:24, zobrazeno: 17780x

Asi 15let mám vysazený ořešák, který plodí opravdu velmi velké ořechy v průměru 5cm! Matečný strom pocházel(ze kterého je můj ořech) ze zámecké zahrady staré rakouské odsunuté šlechty.

Strom má také extrémní roční přírůstky až 1-2metry. Zelené oplodí ořechů je mnohem silnější než u tradičních odrůd. Ořechy začínají samy padat cca 14 dní po trdičních odrůdách, až kolem poloviny října. Skořápky jsou silné, až někde velmi silné 2-3-4mm, záleží plod od plodu. Proto také plody nemůžou uschnout přirozeně na slunci venku a jediná možnost je sušit uměle nebo lépe vylouskat a až velmi velká jádra sušit. Tuší někdo odrůdu?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 45.252 (?), 18.10.2015 13:27

další foto, všimněte si charateristické velmi výrazné propadlé úžlabiny u spojení půlek skořápky.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.252 (?), 18.10.2015 13:28

poslední


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 50.172 (?), 18.10.2015 18:45

U nás se takovýmto říkalo Křapáky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.101 (?), 18.10.2015 19:03

Ale tazatel píše o hodně silné skořápce, "křapáky" ji mají slabou (protože se "křápnou" i o zem).           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 18.10.2015 19:50

Nevím, měl jsem za to, že stupnice je papírek - polopapírek - kamenáč - křapáč. Ale je to jen dojem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.101 (?), 18.10.2015 21:30

Podle mne je křapáč velký vlašský ořech se slabší skořápkou a menším jádrem, ale také to netvrdím na 100% wink.    Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 18.10.2015 22:16

Stupnice je jinak:

papírek - jádra je nad 65% a skořápka má pod 35% hmotnosti sušených plodů. zde bohužel je luštitelnost natolik snadná, že většinu plodů zkonzumují ptáci a hlodavci.

polopapírák - poměr jádro/skořápka je od 65/35 do 50/50 (většina registrovaných odrůd (Mars, Jupiter, Sychrov, ...).

polokřapáč - cca 45/55, Velice ceněný, pokud má dobrou luštitelnost jádra pro absenci přepážek. Silnější skořápka lépe chrání před žluknutím. Plody jsou zpravidla střední až velké, přičemž výnos jádra je u plodů velkých stejný jako u velmi-velkého křapáče. Sem patří například odrůda Lake a Vilém.

křapáč (Juglans regia var. maxima) - cca 40/60. Nové stromy se u něj nesázejí, ale kdo ho má a je s ním spokojený, nemá důvod jej nahrazovat novým. Jsou to stromy obvykle větších a největších rozměrů. Selektivnímu kácení neperspektivních unikají především ty co plodí plody velké a velmi velké (Větší než Jupiter). Výborně prodejný u silnice v skořápce (prodej louskaných nezaplatí mzdu toho kdo má louskat). V dobách před množením roubováním byl ve školkách tzv. Moravský křapáč - vždy z výsevu plodů sklizených na matečném stromě. Potomstvo bylo velikostně poměrne vyrovnané, ale luštitelnost byla jen od střední po dobrou.

kameňák (Juglans regia var. dura) - skořápky je nad 65% a ořech se nedá vylousknout bez rozdrcení jádra. Často jsou u silnic.

To na snímcích zakladatele vlákna jsou možná kameňáky s poměrně dobrou luštitelností. Pokud převažují plody se skořápkou tloušťky pod 3 mm a váha jádra je lepší než 40% váhy celého suchého ořechu, pak je to křapáč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 18.10.2015 22:32

mimochodem, je ten ořešák roubovaný nebo je to semenáč?-to by pak všechno rázem vysvětlilo..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 18.10.2015 22:44

Semenáč..jádra jsou obrovská, ale nevyplnují zcela ideálně skořápku... v některých částech skořápky tvoří půlku síly stěny taková ta měkká hnědá výpln, tedy ne tvrdá skořápka. Při roztloukání skořápky nedochází k rozdrcení jádra, to by do ořechu musel mlátit blázen nebo dítě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika