Červivost lískových ořechů



Stránky: 1,  2   
preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?) 
22.8.2008 14:35, zobrazeno: 39920x

Zjistila jsem, že mi na lískové ořechy chodí nejen veverka a pták ořešník, ale velká část je červavá. Prosím, kdy a čím stříkat proti červivosti?Předem děkuji za informace.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 2.9.2008 23:29

Tak jsme museli sklidit lískové oříšky. Přiletěli letos dokonce tři ptáci ořešníci a moc jim naše oříšky chutnaly. Z toho zbytku pak byla asi třetina červivá. No teda letos úroda nic moc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 2.9.2008 23:55

Pokud máte červivé lískové oříšky,  tak je napadá brouk nosatec lískový. Pomůže vám postřik Decis. Na podzim také hodně prokypřete půdu pod lískou a v jejím okolí  - tím zahubíte larvy v zemi. Nebo si pořiďte slepice. Ty larvy vyhrabou a zbaští.  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.20 (?), 23.3.2009 20:00
Prosím chraňme přírodu a nepoužívejme chemii. Na nosatce údajně platí nějaké pásky, které se lepí okolo kmínku. Brouci se po nich kloužou a nevylezou k oříškům. Renee
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 23.3.2009 20:50

Nejsem si jist, jak malým množstvím organofosfátu, který se navíc neuvěřitelně rychle rozkládá, aplikovaným na jednu lísku, vraždím přírodu?

Jiná je, pokud jsem ortodoxní indický mnich  (bohužel si nevzpomenu na náboženství) - takoví žili na vysokých kamených sloupech a nelikvidovali ani cizopasníky, tak ctili jiný život. Na sloupech žili proto, aby nezašlápli ani jediného mravence. Po smrti se nenechávali nijak pohřbít, aby jejich tělo bylo potravou ostatním tvorům.

Pásky jsou dobrý pokus, ale takřka neučinný. Osobně jsem se snažil je aplikovat na lísku a bylo opravdu k ničemu, měly stejný efekt jako zaklínadlo. Pak jsem vzal organofosfát na lezoucí hmyz (stačí aplikovat jednou, dvakrát) aplikoval jej cíleně na lísku a oříšků bylo, ó jéje.

Podotýkám - aniž by utrpěly populace slunéček, střevlíků a bohužel ani mravenců o pár metrů dále.

Milovníci přírody mohou použít insekticid s přírodním základem - pyretroidem (pochází z kopretin). Osobně se mu spíš vyhýbám, ve srovnání s organofosfáty je tento produkt kopretinek podstatně toxičtější a pomaličku se rozkládá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 116.7 (?), 25.3.2009 8:55

Dobrý den, zdravím! Kdy ten postřik aplikujete? Už nyní? Díky, Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 26.3.2009 9:26

Co se týče lísky, tak jsem Heleno nepořádný, počkám až vyraší listí a pokud je naprosto "hmyzuprosté", vyčkávám, postřik aplikuji, až když se objeví brebery. Vím že to není ortodoxní postup, ale funguje:)). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 27.4.2009 22:01

Na nosatčíka lískového je nutno aplikovat insekticid přibližně v době, kdy se ošetřuje proti pilatce švestkové a opakovat v tom samém termínu. Pokud jsou teploty do 2O°, stačí možná některý z pyretroidů. Ale jistější je použítí organofosfátů s následou aplikací neonikotinidů např. Mospilan či Calypso, lze využít i Biscaya (není registrovaná).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 5.5.2009 18:16

Měl jsem několik lísek velkoplodých ale už nemám nic a to právě kvůli nosatci lískovému a to co přežilo tak odnesly ptáci jako ořešník, sojka a taky něco veverky.  Ořešník nalétával vždy v páru při uzrávání a odnáší obvykle celou růžici a po cestě ztrácí, takže ořechy bylo možné najít i 200 m daleko od stromu. Sojka ta veme jeden a v nejbližší racoše jej rozbije, takže jsou tam hromádky skořepin. Nosatec lískový sídlí v zemi a proto je potřebné načasovat postřik a nejlépe 2x. Když jsme chovali slepice, které pod stromy hrabaly, tak nemě šanci přežít ani jeden nosatec a to jak při zahabávání se do země nebo při lezení ven, takže jsem o něm ani nevěděli. Jakmile se slepice "skončily", tak rok od roku bylo červivosti více. Jednu sezonu jsem si dal práci a za zelena se zárodky jsem otrhal všechny ořechy, že přeruším jejich cyklus a nepomohlo to. Zato jsem se dočetl, že nosatec přežívá v zemi i 3 roky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 5.5.2009 22:04

Se slepicemi a nosatčíkem Vám dávám za pravdu. Choval jsem je ve výběhu.  asi od května do září jsem jim každý den nasekal trochu jemné travičky a naházel do výběhu (kvůli pěkným žloutkům). Od toho září až do plného jara jsem je každý den asi na půl hodiny pouštěl na za hradu se popást. Velmi často se popelily i hrabaly pod lískami (protože tam bylo sucho). Problémy s červivostí lísek byly minimální. Ale slepice jsem před několika roky zlikvidoval a v jejich výběhu vysázel další část okrasné zahrady. A červivost lískáčů poposkočila. Jeden známý mi poradil jakým způsobem se bránit - což jsem uvedl i výše. Loni jsem měl lískáče prakticky bez červů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika