Aky je to druh orecha



Stránky: 1,  2   
host - 64.107 (?) 
18.10.2015 15:35, zobrazeno: 11224x

Kupili sme pozemok so starou chalupou, a v strede dvora je velikansky orech, ale Bohuzial je dost nakloneny na susedovu chalupu a zacina zvnutra vyhnívať, tak sa bojim, ze uz dlho nevydrzí, ale chcel by som rovnaky orešák zasadit-štepeny, len neviem o aku odrodu ide. Este je aj moznost, ze by som ho zrezal u zeme a nechal nech vyraší nový kmeň, len neviem ci je zarucené ze znovu vyžene nové výhony z toho zrezaneho pňa. Dakujem za radu

neznámi orešák
neznámi orešák
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 18.10.2015 22:57

A kdepak leží ta chalupa? Stačí okres.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 19.10.2015 7:45

Před pětadvaceti lety a dříve se i ve školkách prodávaly běžně semenáče ořešáků, takže žádná evidovaná odrůda. Anebo majitel si někde vyryl narostlý semenáček, kterých je v přírodě plno. Vypadá to, že to bude tento případ. Vybral bych si nějaký dobrý, dostupný ořešák ve školce a ten bych zasadil. V amatérských podmínkách roubování toho Vašeho je spíše nemožné a pochybuju, že ti, co se tím zabývají se budou bavit jedním ořechem kdybyste je požádal o namnožení. Takových dobrých ořešáků odhaduju, že mají každý rok stovku.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 19.10.2015 23:08

Každý ze semenáčů má jedinečné vlastnosti, některé mají vlastnosti lepší než dosud registrované odrůdy. Jen bohužel v době selekce nebyly "ve správnou dobu na správném místě". Já mám také pár favoritů z výsadeb semenáčů prováděných v letech 1971 až 1986 podél silnic v blízkém okolí.

Jeden z nich budu letos pro svou potřebu roubovat. Posuďte sami. Plod je středně velký polopapírek, výborně luštitelný pro absenci přepážek. výnos jádra je nad 60%. Výborné je, že až 80% vylouskaných ořechů je vcelku a nikoliv dva motýlci jako u Marsu. Mars je sice větší, ale nutnost lovit z přepážek každou polovinu jádra (motýlka) samostatně dává skoro o polovinu nižší hodinový výkon louskače. Pro cukrářské použití je také střední velikost výhodou, protože na lineckém kolečku vypadá lépe motýlek ze středního plodu než 1/4 plodu velkého. Vzhledově jsou pak nepřekonatelné celé jádra nastojato v košíčku (bohužel nemám fotku). Vzrůstností je srovnatelný s odrůdou Sychrov, nebo mírně menší. Ve věku 30 let je strom 8 m vysoký a 6 m široký. Nevýhodou je, že špatně opouští rubinu a spolu s rubinou až do zaschnutí a oklepání visí na stromě. Ale právě to, že oklepaný padá i s polosuchou až suchou rubinou ho chrání před sběrači u silnic a tak z něj mám každoročně 15 kg (sousední kameňák vysbírají dokonale, kde jediný plod váží průměrně 60g, přičemž výnosnost jádra je jen 20 g v drti = nejde luštit pro množství přepážek a vrásčitou skořápku uvnitř).

Dalšího z favoritů jsem nejprve považoval za dosadbu z roku 1986 štěpovaným Jupiterem, jenže následným pozorováním jsem zjistil, že je o týden pozdnější, ale hlavně je také méně vzrůstný. Ačkoliv je o pár let starší než náš Mars, tak s každým rokem je poměr velikosti stromů směrem k závěru, že bude/je méně vzrůstný než Mars. Jen si nejsem jistý (to budu ověřovat následující jaro) jestli nekvete příliš brzo. Nevím totiž, jestli v některých letech neměl plody kvůli neopylení, nebo kvůli sběračům u silnic.





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 64.107 (?), 20.10.2015 8:35

No ten Váš orech vyzerá este podstatne lepsie nez ten môj, ozaj je pravda, ze vela neznamich orechov, ktore su kvalitou lepsie ako tie registrovane, sa pestuju len lokalne, a bolo by skoda ich nerozsirit aj dalej, aj ked len pre spotrebu rodiny. Budem musiet vyskusat to prestepit nejakym jednoduchsim spôsobom, aj ked so stepenim, nemam este absolutne ziadne skusenosti, aj tak si na to trufam, pretoze to vyzera dost jednoducho, len je to v pripade orechu casovo narocnejsie.Inak z registrovanych orechov, vidim, ze mate skusenost, je ktory z Vasich najvacsich favoritov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 20.10.2015 9:56

Vite, ono někdy nerozhoduje takové to "super favorit", ale někdy je to i vlastnost jako velmi pozdní kvetení a rašení. Takový Novoměstský Baron má sice střední křapáče (což je důvod proč dosud má jen pracovní jméno ale nebyl přihlášen do odrůdových zkoušek) ale tím že raší a kvete dva týdny po odrůdě Mars, uniká v okrajových oblastech pozdním mrazíkům a je to pak jediná odrůda, která tam každoročně přináší spolehlivě výnos střední až vysoký. I v dobrých polohách je vždy lepší než Saturn.

Pokud ten Váš plodí spolehlivě každý rok, je možné si oroubovat podnož sám, nebo poslat rouby do specializované školky. V čechách vím o několika, na slovensku Vám neporadím, kam rouby poslat. Pokud se Vám chce posílat rouby do čech, písněte mi so soukromých zpráv kontakt a domluvíme se mimo diskusi.

cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 21.1.2016 13:25

Pro uřesnění mnoha dotazů ze soukromých zpráv.

"Zezulkův lahodný" není oficiální odrůda. Je to pracovní označení pro jeden semenáč z aleje u I/35, kterou pro správu a údržbu silnic sázela parta pečující o zeleň pod vedením pana Zezulky.

Fotky plodů a popis máte u příspěvku výše.

smiley S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.229 (?), 25.10.2016 13:06

Přikládám fotečky "Zezulkova lahodného" po první vegetační sezóně.  S ohledem na velikost podnože (40 cm) a potřebě nakopčení až nad roub (40+10 cm) nebylo reálné dát roubovance do kontejnerů (potřebná výška kontejneru by byla 60 cm).

SfK.


...
...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 16.11.2015 16:36

Tak jsem nakonec polovinu odebraných roubů z tohoto "noname" ořešáku poslal k Vaňkovi do Stakor. Pokud by měl někdo zájem, odebrat si přebytky roubovanců, dejte mi vědět do SZ a napíši Vám, pod jakým jménem si je objednat přímo u Vaňků. Roubovance odesílané ihned po srůstu roubu s podnoží jsou výrazně levnější než z nich zapěstované špičáky nebo stromky. Postup dalšího zaškolkování a dopěstování je na stránkách Ořešáky Vaněk. Podnoží u Vaňků by měl být ořešák černý (Juglans nigra).

Ještě zpátky k vzrůstnosti : Mars je kompaktní, středně vzrůstný, Sychrov je menší a tento "noname" je ještě menší. Avšak velikost plodů je v pořadí prohozeném Mars>noname>Sychrov. Poměr váhy skořápky a jádra má Mars i noname stejný. Luštitelnost jádra je u "noname" nejlepší z odrůd, které znám. Jádro je sladké, vysoce olejnaté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.107 (?), 19.10.2015 20:11

Je to Trenčiansky okres, západné Slovensko

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika