Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Paradoxně nejmenší odstup může být ořešák od ořešáku. V intenívních výsadbách jsou kmeny v řadě ve sponu klidně 2 m, ale řady od sebe musí být daleko na průjezd mechanizace.

Mars má nejmenší korunu z registrovaných velkoplodých polopapíráků, ale je plno neregistrovaných "semenáčů", které mají korunu menší. Avšak s velikostí koruny často přímo úměrně jde dolů velikost jednotlivých plodů a celkové množství. Pro srovnání 20 letý Mars (nebo 16 letý po výsadbě 4 letého štěpovance) má korunu širokou D=7 m a 8 m vysokou. sklidilo se z něj letos 30 kg plodů (bez rubiny a po vyschnutí). Nedaleko stojící Sychrov 15 letý má korunu D=5 m a 6 m vysokou, ale výnos byl jen 9 kg. U silnice vyhlídnutý kvalitní semenáč má při dvojnásobném stáří (2018 - 1984 = 34 let) korunu velkou jako zmíněný Sychrov, ale výnos 23 kg. Všechny tři jsou běžné s apikální plodností (letorost vyraší a místo 5-7 listu vyroste apikální květní samičí pupen = jakmilese strom dostane do plodnosti, nemá prodlužující vrcholové vegetační pupeny).

Dále mám 8 let starý "svatojánský" ořešák, který má korunu řídkou a dlouhé přírůstky, takže je už 8 m vysoký a 5 m široký. Jenže počet větví (potažmo listí, plodů,...) je poloviční oproti Marsu. Zatímco ve stínu pod Marsem rybíz živoří, tak pod "svatojánkem" umístěná Josta v letošních letních úpalech měla mírný bloudivý polostín.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika