Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Na ořešáku, jehož stáří odhaduji na 50 let (obvod kmene ve výšce 1,3 m nad zemí je 160 cm), se před měsícem objevila plodnice houby, asi choroše, která se celkem rychle zvětšuje. Houba vyrůstá na okraji zavalující se řezné rány. Tam bývala ještě před třemi lety silnější větev, která měla ve vodorovné rovině skrz celou větev větší zahnívající dutinu.

Při čištění této dutiny jsem tehdy zjistil, že hnijící dřevo sahá až do hlavního kmene (dutina byla přitom půl metru od kmene) a není se k němu jak dostat. Větev byla navíc dutinou natolik oslabena (50 % dřevní hmoty bylo v daném místě pryč), že při její délce a váze existovala možnost jejího zlomení. Proto jsem ji raději celou odstranil.

Hnijící dřevo se pak z hlavního kmene podařilo odstranit. Vznikla však dosti velká řezná rána (o ploše čtyř dlaní), která se jen zvolna zavaluje. Vzniklou dutinu v kmeni (objem cca 0,7 litru) po hnijícím dřevě jsem nechal volnou a jen ji zastřešil a zahradil síťkou proti hmyzu, přičemž ránu kolem dokola jsem zatřel štěpařským voskem. Vrstva vosku vždy v létě začala praskat a odlupovat se, takže jsem ji vždy v září celou obnovoval. Tři roky se zdálo vše OK, až letos se objevila ta houba.

Co s ní? Odstranit a jen zatřít štěpařským voskem?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika