Seříznutí kosiště - ano, nebo ne?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 100.28 (?) 
24.5.2013 15:27, zobrazeno: 48261x

Dobrý den, právě jsem si koupil kosu a řeším, jestli se u kosiště, ke kterému budu kosu přidělávat objímkou se šrouby, má seříznout konec, a na jaký úhel. Vím, že když se nasazovala kosa pomocí objímky a klínků, že se kosiště seřezávalo. Tady nevím, neporadíte mi někdo, kdo to zná? Díky. Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 175.210 (?), 24.5.2013 17:53

Na kosišti je pár měr, které je žádoucí dodržet. Nejdůležitější je délka kosiska od dolní kliky ke spodnímu konci. Když se kosisko postaví na dolní konec, tak by klika měla být v úrovni kyčelního kloubu, nebo raději o pár cm výše, aby jsme se při práci nemuseli moc předklánět.Úhel seříznutí je také důležitý, ale dá se v jistých mezích korigovat levou rukou. Kosisko s kosou a rovinou sečení musí svírat takový úhel, aby kosa měla sou spodní plochu čepele ve stejné rovině jako sečená plocha - možno provést na kterékoliv podlaze, třeba i v kuchyni, pokud manželka nebude hudrovat a bude ochotná spolupracovat. Raději úhel o něco menší a levou rukou přizvednout kosisko tak, aby špička kosy „lehounce“ šla nahoru. Když se seřízne hodně, tak jde špička kosy dolů a máme ji téměř pořád v zemi. K rychlému zjištění správného úhlu je třeba dvou lidí. Ten co bude kosit, drží kosisko v takové poloze, aby byl max v jemňoučkém předklonu, jako při sečení. Pomocník přisune kosu patkou ke kosisku v takové ploze, jakoby se seklo a udělá tužkou na kosisko čárku, podle které se kosisko seřízne. Pozor!!! Kosy různých výrobců mají sklon patky k rovině čepele různý. Proto je žádoucí, aby při sekání větších ploch, byly k dispozici třeba dvě, či více kos stejného výrobce. Po seříznutí je třeba plochu řezu trochu zahladit a je třeba vyrobit zádlab pro nos na patce kosy. Možno vyrobit pomocí ruční vrtačky a vrtáku o fí 5mm př vysokých otáčkách. Při tét operaci doporučuji kosisko řádně zafixovat- např ve svěráku. U konfekčních kosisk jsou kliky vyráběny z prkna podle šablony, proto dopručuji, ještě před prvním použitím provrtat toto na stojanové vrtačce ve svěráku spirálovým vrtákem do dřeva o fí 12 až 14 a vlepit dřevěnou hmoždinku příslušného fí. Zabrání se tím předčasnému ulomení kliky po letech. Dále je třeba si vyrobit klín s jednou plochou zaoblenou podle objímky a se stejným úhlem seříznutí, jako u kosiska, použít tvrdé dřevo a tloušťku zvolit takovou, aby se tyto tři komponenty daly lehce při povolených šroubech sestavit.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 100.28 (?), 24.5.2013 19:02

Díky za odpověď.  Tak snad ji seříznu dobře. blushPetr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.234 (?), 25.8.2013 9:24
Čau lidi. Kosou jsem nesekal ani nepamatuji a vlastní připevnění kosy na kosiště jsem také nikdy neřešil. Stará kosa, jejíž kosište jsem se místo oprav držadel rozhodl nahradit novýmkosištěm, které mi příjde ergonomičtější, má kosiště ze spodní strany trochu seřízlé a vlastní kosa má hladký kus železa který je ke kosišti přiložen. Je mi celkem jasné jak to funguje. Problém je v tom, že když už jsem kupoval to kosiště, tak jsem koupil i novou vlastní kosu (nůž), která je kratší a doufám že se mi s ní bude lépe manévrovat mezi stromky. Jenže tato nová kosa nemá rovný/plochý úchyt. Železo je v místě kontaktní plochy "nastřiženo" a otočeno tak, že kosu nejde ke kosišti přiložit. Co to má být, proč to tam je? Mám to sklepat kladivem, uříznout, vyvrtat do kosiště díru nebo co jako? Díky za vlastní zkušenost a vysvětlení novinek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.17 (?), 25.8.2013 14:23
Ta nová kosa je prostě vymyšlená tak, že se přikládá na kosiště z vrchu (stará kosa s hladkým napojením se přikládala ze spodu). Takže oproti staré kose končí ostří hned poblíž konce kosiště. Ono nastřižení a vytočení úchytu (snad se používá označení "tang", které jsem zaznamenal prvně - dříve se takové blbosti řešit nemuseli) má zřejmě sloužit jako pojistka aby kosa nevylítla. Kroužek který jsem ke kose koupil mi příjde celkem málo robustní, zřejmě zkusím zda nepasuje ten ze staré kosy. Vůbec se mi ale nelíbí jak blízko je ten konec ostří kosišti. Kosiště takhle, kvůli neustálé vlkosti vezme jistě brzy za své. To jsem ještě při nákupu mudroval, že kosiště mohlo být o 10 cm delší (celková délka je asi 160 cm, úsek mezi rukojeťmi je dlouhý dostatčně) a utěšoval jsem se tím, že odstup kosy od něj to napraví. Jen abyste věděli. Na obrázku kroužku je vidět že ho přikládají z boku, takže ještě možná existují i jiné kosy s úplně překroucenými úchytnými částmi (pokračování paty - tang).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.121 (?), 25.8.2013 14:37

To by chtělo foto. (Alespoň pro zajímavost). Nějak si to přesně nedovedu přestavit.

I to, jak to měla stará kosa, která se ke kosišti "jen přikládala" naplocho...

I tady platí, že "jeden obrázek řekne víc, než tisíc slov."

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 193.20 (?), 25.8.2013 15:24
Starou od nové poznáte. Je zde také vidět jak bylo kosiště staré kosy seříznuto.
Stará a nová kosa
Stará a nová kosa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 234.71 (?), 25.8.2013 16:06

Podle fotky to chápu.

Jen mi nejde do hlavy, jak držela stará kosa proti vyklonění. Jen objímka ji pevně zafixovanou držet nemohla. Nebo - pokud to na fotce vidím dobře - je namísto "tangu" upavněna hřebíkem či vrutem?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.101 (?), 25.8.2013 16:25
NK: Žádný hřebík ani vrut ve spoji není. Pamatuji si že zpočátku kosa držela jen díky přitažení kroužku a později se myslím dával z boku dřevěný klínek. Myslím že někdo dává kůži, ta zabrání klouzání a dojde ke zpevnění spoje. Podle mne je důležité totiž i to, že starý kroužek nemá šrouby v jedné ose (nad sebou) a nějaké vyvyklávání mu hrozí mnohem méně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.72 (?), 25.8.2013 16:52

Ta kosa je v pořádku. Kosu zhruba přiložte na kosiště, označte si kde je ten ohlý výstupek. Poté v tom místě vydlabejte úzkým dlátkem zápich pro tento výstupek. ŽÁDNÝ VRTÁK. Tento výstupek slouží k pevnějčímu usazení kosy do kosiště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika