Ruční secí strojek Agrozet Roudnice



Stránky: 1,  2,  3,  4   
rbata - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 132.42 (?) 
28.4.2010 15:59, zobrazeno: 102532x

Dobrý den, sehnal jsem tento secí strojek - byl nefunkční, po opravě šlape, ale sháním k němu návod abych věděl jak jej nastavit při setí. Nemá někdo z vás? Děkuji předem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 175.210 (?), 30.5.2011 19:03

Tento strojek neni moc podařený. Dá se s ním sít do plných řádků a do špetek. Při setí do plných řádků je vyřazena funkce špetkování. Setí do špetek se provádí pomocí hvězdic s různým počtem palců, které přes táhlo otevírají výsevné zařízení, mění se tím vzdálenost mezi špetkami. Velký nedostatek vidím v tom, že při obou způsobech setí se vysévá stejné množství semene. Při špetkování se s ním přímo plýtvá a je problém to pak vyjednotit. Velikost výsevného otvoru, který ústí do radličky se seřizuje pomocí páky, která je umístěna na pravé straně výsevní skříně. Je tam kulisa se stupnicí, seřízená poloha se zajišťuje pomocí křídlové matice. Vlastní seřízení na velikost semene a výsevku se provede velmi jednoduše.  Do výsevní skříně se nasype semeno, podle jeho velikosti zvolím polohu páky na kulise. Čím menší semeno, tím nižší číslo na stupnici a naopak. Pomocník, nebo něco jiného - třeba drátěný plot - podrží kleče tak aby prědní kolo bylo v luftě. Pod radličkou - botkou se přidrží dlaň a zatočí se kolem ve směru pojezdu.  Hned je vidět, kolik semene vypadlo. Podle množství semene na dlani doladím. Málo - tak přidám, hodně - tak uberu. Výsevní botku je nutné vysununout podle semene. Malá semena - botka je v horní poloze, velká v dolní - např.: bob, podle toho je také nutné seřídit výšku přihrnovacích ramen. Na hospodárnost je ovše lepší secí strojek kartáčkový, ale ten se tuším v ČR nevyrábí, ani neprodává. Muselo by se pro něj do Polska.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 11.107 (?), 30.5.2011 19:20

Jiří, vy víte o jaký polský secí strojek se jedná? Celkem mě to zajímá, protože u nás už je fakt houby, leda směnárny a butiky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.210 (?), 31.5.2011 9:06

Firmu, ani název strojku neznám. V každém větším krámě, něco jako u nás domácí potřeby, jej mají. Když jsem tam byl naposled, tak se cena pohybovala nad 1700Kč-v přepočtu.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 11.107 (?), 31.5.2011 19:14

Pane Jiří děkuji aspoň za tuto informaci. Nějak toale budu muset vyřešit. Do polska to mám dost daleko a jet tam vlasně nevědět pro co, nevím. Budu se snažit zjistit co nejvíc než vyjedu. Ještě jednou díky.
PS: Vy jse ho viděl- používal? Nebude to doma, vzhledem k ceně, jen zbytečný kus železa?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 175.210 (?), 2.11.2011 18:19

Existuje celá řada secích strojků. Nechal jsem se zlákat na strojek jedné slovenské firmy, který je totožný s tímto. Ještě jedno video je zde. Je to strojek kotoučový, který by měl sít na konečnou vzálenost a měl by maximálně využívat seté semeno. Bohužel není tak! V požadované kvalitě vyséval jen velká semena, fazole, hrách, bob. Malá semena zapadávala za kotouč a způsobovala jeho shazování do zásobníku. Navíc příčné žebrování na obvodu pojezdného kola zakopávalo o zásobník, klínový řemen v požadovaném napnutí, aby unášel přes řmenici výsevný kotouč, způsoboval její destrukci. Možná by to selo dobře obalovaná semena, ale kde je vzít. Strojek ležel x let v bezmrazé místnosti při půměrné teplotě 16stCelsia a aniž se s ním hýbalo upadly loukotě a zmenšil se průměr kola. Z čeho to postsoudruzi na Slovensku dělali nevím. V zájmu hrabivosti použili zřejmě levnější plasty a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Možná, kapitalisté na západě používají k výrobě onačejší plasty a funguje jim to. Pro mne jsou to ovšem tři talíře v p..., což je pro důchdce velmi drahá negativní zkušenost. Pro Vás doma zbytečný kus železa, pro mne zbytečný kus plastu a hliníku. Hledání je vždy náročné na čas i peníze, zvláště v dnešní době.           Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 2.11.2011 18:48

rad bych nejaky nyni koupil, ale sehnat neco podobneho v ČR je otřes!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.107 (?), 2.11.2011 20:02

Ani nemluvte, ani já do dnes nic nemám. Ani o polském sortimentu jsem nic nezjistil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rbata - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 97.131 (?), 27.1.2012 9:00

Když zadáte do Googlu "Siewnik ogrodniczy jednorzędowy" tak je tam poměrně dost inormací - a pokud dáte "Obrázky" lze si ho i prohlédnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Fíček - (15) - 130.4 (?), 2.11.2011 20:04

Na jaře jsem dělal pro kamaráda sázeč, protože ho taky nemohl sehnat.Sází s tím řepu, kukuřici i hrách. Vyměňují se tam jen destičky podle toho, co se sází.Dá se tam nastavit i vzdálenost semen (20 a 30 cm). Je s tím docela spokojenej, ale nedělal jsem fotky, že bych je sem dal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika