Nůž žabka



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?)
6.2.2017 17:33

Tady můžu říci jediné - špatný vydavatel!! Jak si může dovolovat vydávat věci, které jsou kusé.

Aniž jsem si to uvědomil, zařídil jsem se po svém. Žabku nepoužívám a dvousečné nůžky prakticky taky ne.
   Na druhé straně na autory knížky bych se tolik nezlobil. Monografie se jmenuje Šťěpování, nikoli Štěpování a broušení. Nepopírám,. že podrobný popis broušení žabky by se do knížky vešel (je tam hodně ještě méně důležitého textu). 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 56.42 (?), 6.2.2017 16:06
Pane doktore, mezi jiným, mám i toho Otakara s Bohuslavem. Bohužel nikde neni ani písmeno, jak a čím ostřit břit na vnitřním oblouku a je jedno, jestli je to žabka, nebo dvousečné nůžky. Tady můžu říci jediné - špatný vydavatel!! Jak si může dovolovat vydávat věci, které jsou kusé. Jediná obrana je - nekupovat. To jsem po získaných zkušenostech já, ale co ti ostatní, kteří baží po vědění, příjdou na to, že je to jen cár potištěného papíru, když se budou chtít dobrat ke konkrétní informaci a ta bohužel chybí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 6.2.2017 17:33

Tady můžu říci jediné - špatný vydavatel!! Jak si může dovolovat vydávat věci, které jsou kusé.

Aniž jsem si to uvědomil, zařídil jsem se po svém. Žabku nepoužívám a dvousečné nůžky prakticky taky ne.
   Na druhé straně na autory knížky bych se tolik nezlobil. Monografie se jmenuje Šťěpování, nikoli Štěpování a broušení. Nepopírám,. že podrobný popis broušení žabky by se do knížky vešel (je tam hodně ještě méně důležitého textu). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.243 (?), 6.2.2017 18:54
Zřejmě jsem se nevymáčkl dost srozumitelně a zřetelně. Nenašel jsem ještě literaturu, kde byla popsána technologie ostření břitu na vnitřním oblouku. Ať je to, jak je to, neni to, co by plně uspokojilo. Z dvaceti kluků, co jsme navštěvovali tímto směrem orientovaný školní kroužek, jsem jediný co se, sem tam pokouší roubovat, či očkovat. Ostatním je to šuma fuk, přestože Otíka s Bohouškem mají v knihovně. Ani strýček google, neumí na toto téma odpovědět. Jeden si to musí vyzkoušet. Ovšem neni to bez dalších problémů. Dnes je problém koupit brusnou tyčinku 10×10×200 v různém zrnění a o to, je domácí ostření složitější. Co se týče čistoty, či hladkosti řezu, je to krásně vidět u různých prodejců na roubovancích, které mají v prodeji. Co se týče komplexnosti zmíněné literatury, jsen zastáncem toho, aby v publikaci byl problém štěpováni pojat od výběru potřebných nástrojů a dalších pomůcek, včetně jejich údržby a ostření.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 14.170 (?), 6.2.2017 21:59

No nevím, s tou tyčinkou bych to asi nedal, ale jistě to jde. Na začátku je potřeba ubrat velký kus továrního ostří.

Žabka se brousí uplně stejně jako roubovák. Akorát brousek po sbroušení továrního ostří už není rovný. Já na to používán užší brousek, nebo jemný na kosu. Někteří to brousí tím co mají na roubovák.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 247.125 (?), 6.2.2017 23:21

Tycinkou by ste to asi dal, skutocne to ide. Ale nsmam na mysli "tycinky- hranolceky", akých sa domáha pan 104.243.  Mam na mysli tycinky valcoveho resp. konickeho tvaru, ako som uz pisal vyssie. A diamantova ubera fest rychlo, az treba davat pozor na uber materialu. Myslim ze v nasich krajinach nikdy, ale skutocne nikdy nebol vacsi vyber brusiv, tak ako je tomu dnes. Nepochybne vcitane kýžených hranolcekov.

 Mimochodom za zmienku este stoja aj brusiva Spyderco Triangle Sharpmaker, o.i. s napr. Cubic Boron Nitride povrchom pre uber a napr. keramickymi tycinkami napr. SuperFine pre zrkadlovy lesk ostria. BTW.: je to velmi kvalitny japonsky vyrobok. S tymito Triangel tycinkami nabrusite zahradkarsku žabku bez večšich problemov do excelentnej ostrosti.

Pre pana 104.243 : 

Miesto guglenia literatury skuste vyguglit niektore terminy z tohto prispevku a najdete hodiny instruktaznych videi, o textoch ani nehovoriac.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.87 (?), 7.2.2017 16:32
Vážený 247.125, v první řadě je třeba se pevně postavit na zem a nevznášet se v oblacích a ujasnit si o co jde a co chceme. Jedná se o nůž, který se nazývá žabka, který si chceme „sami“ pro svou potřebu naostřit, jehož cena se pohybuje od 250Kč do 1200Kč. V žádném případě nejde o provozování živnosti v oboru ostření ručních nástrojů, kterým říkáme nůž. Takže vyloučíme všehny tyčinky a brousící přípravky v cenách od 500Kč nahoru a protože drtivá část zahradkářů žije na pokraji chudoby, vyloučíme taktéž internetový obchod, důvodů je několik. Takže potřebuji několik tyčinek z umělého korundu, nebo karbidu křemíku různé zrnitosti a profilu v cenách okolo 100Kč. Problém je v tom, že prodejce neprodá jednotlivý kus, ale pouze celé balení, a to je 10, ale častěji, u menších profilů 100ks. V tom samém městě, ale na jiném konci, byl obchod s brusivem, který bych dnes potřeboval, ale v postkomkapitalistické krystalizaci, je z tohoto vynikajicího obchodu s brusivem, pouze zavřená hospoda s prkny přes výlohy. Samozřejmě se dá něco obejít a nahradit něčím jiným, ale nejde to u všeho. Takže potřebné tyčinky nahrazuji jiným brusivem, což je dost nepohodlné. Instruktážních videí jsem zhlédnul, možná tisíce od ostření maličkých žabikuchů, až po třímetrové nože k rozporcování tuňáků. Vždy se ale jedná o ostří, keré je přímé, nebo konvexní. O ostření nože s konkávním ostřím, ani ťuk, což je případ žabky. Když zadám do googlu „broušení nože“, ak mám stovky hodin různých videí. Tady máte ukázku toho, jaká slátanina vám vjede, kyž budete chtít něco o broušení žabky" http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/brouseni-a-osetrovani-zahradnickych-nozu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 247.125 (?), 7.2.2017 18:05

Dobry den pane 180.87, s niektorymi Vašimi tvrdeniami mozno viaceri zahradkari nesuhlasia. A mozno ano... tak skusim pristupit na polohu, do ktorej to tak trochu manipulujete:

1.Brusnu napr.tycinku snad nikdo nepouziva iba na jednu žabku, ale je cela hrba veci, ktore treba zahradkarovi nabrusit. A kvalitna vydrži cely život. A ta diamantova z lidlu stala tuším zrovna okolo 100 kč...

2. Ortodoxné vylucenie internetovych obchodov je chyba. Prave tam sa da dosiahnut nizka cena a on cez svoje kontakty vie dodat aj kusovku, inak tažko dostupnu. Neraz to tak robia a doprava byva zadarmo.

3. Chcete skutocne vidiet " ostření nože s konkávním ostřím"? OK., tak skuste strýčka gúgla poziadat o vyhladanie podobnych hesiel ako napr.:

How To Sharpen A Curved Knife

 How To Sharpen A Recurve Knife

 How To Sharpen Karambit Knife

atd, atd...

  Snad to nikoho "stojaceho na zemi" neurazilo. Snad to niekomu pomohlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.233 (?), 8.2.2017 18:38
Vážený 247.125,nikoho nikam nemanipuluji. Vypadá to spíš na aktivitu z vaší strany. 1. Asi jsem se špatně vyjádřil. Neříkejme brusná tyčimka, ale říkejme tomu podle odborníků, že je to brousicí a obtahovací kámen, v mém případě obdélnikový a případně může být i dvouvrstvý. Tyto kameny by měly být ve výbavě každého kutila, nebo domácího brusiče. K ostření žabky, je třeba jej upravit. Radius zaoblení, by měl být stejný, nebo malinko menší, než je radius zakřivení žabky. K diamantu z Lidlu nemám důvěru a navíc nejbližší je 40km daleko. To raději zůstanu u toho co mám. Nevím, který, nebo jaký kopec věcí jste měl na mysli. Ze všeho nářadí, já osobně používám brousek, jen k ostření zahradnických nožů a k obtahování kosy, tady používám rožnovský pískovec, nebo Rozsutec ze Slovenska. 2. Vyloučit internetový obchod nepovažuji za nějakou chybu. Stačilo mi pár nákupů, zklamání a tahanic, k tomu, abych případnou věc oželel, když nebude v kameňáku a snažil se ji nahradit něčím jiným. Nevím jestli se dá dosáhnout nízká cena a dodávka kusovky s dopravou zdarma. Ta je obvykle až při nákupu cenově nad určitý limit. Víte já ještě zažil prodavače v asu a jiných obchodech, kteří byli vyučeni ještě před znárodňením po válce a to bylo opravdu jiné kafe, co se týče obsluhy a přístupu k zákazníkovi. 3. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem o nožích karambit, nic neviděl. Je to zbraň, které všeobecně nemám rád, každá se dá zneužít a proto nepatří do všech rukou.. Vídám je u hochů co mají velké svaly, ale jinak nic. V ukázkách, jejichž adresy jste poskytl, je bída bíd, nebo chceteli ubohost. Na deseticentimetrové tyčince držené v prstech, obtahovat cokoli proti prstu je jen cesta k úrazu. Břitem proti smirkovému papíru, no to je něco! Ničím není zajištěn úhel břitu, který byl v jednom případě okolo 90°. A to škubání hadru, ukazovalo přesně k čemu je tato věc určena. Nemůžu si pomoci, ale ve verbálním doprovodu se aktéři předváděli, který z nich bude mít v hubě větší a teplejší brambor.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Vacek - (32) - 204.253 (?), 19.2.2017 10:54

Připojím se se svými zkušenostmi.

Brousím nože a veškeré nástroje potřebné k nabroušení. K broušení většinou používám švédskou špičkovou brusku Tormek 7 se sadu kotoučů od 320 Grid do 6000 Grid. Žabka jde nabrousit i na této brusce. Chce to však opravdu praxi. Pro broušení používám raději kulaté brousky a to buď diamantové a nebo brousky od pana Belského. V posledné době jsem koupil sadu na údržbu sadařských nůžek od firmy Felco. Součástí je diamantový brousek s velmi jemným zrnem a tím brousím zahradnické náčiní včetně žabky. Pohoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 247.209 (?), 19.2.2017 13:20

Dobry den pan Vacek, suhlasim s Vami, ze švedska bruska Tormek T7 je špička a jej kopie sa jej ani nepriblizuju v kvalite vyslednej prace. Chcem sa spytat na Váš kotúč grit 6000 :

Je to Rozsutec, Naniwa alebo ina znacka?

   PS1: Nabrusit na Tormeku žabku je umenie, klobuk dolu. Videl som to robit zatial iba pana Pavla Sandora, co je znamy excelentny (aj) brusič. Chce to cit a pevnu ruku.

  PS2: Dufam, ze to tu nezamori nejaky únavný proletarsky bojovnik, ktory bude chciet kupit Tormeka za max. cca 500 Kč. crying  Pre ilustraciu ho citujem:

Takže vyloučíme všehny tyčinky a brousící přípravky v cenách od 500Kč nahoru a protože drtivá část zahradkářů žije na pokraji chudoby... "

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika