Levák - sečení klasickou ruční kosou



Stránky: 1,  2   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 18.32 (?) 
11.5.2013 14:01, zobrazeno: 12247x

dobrý den,

jsem pravák a mám klasické kosy (ještě po dědovi a po sedlácích),  všechno pro praváky.

Rád bych naučil zacházet s kosou svého synka, který je ovšem levák a tady bych potřeboval poradit:

sám sice kosím hodně dlouho, nedokážu ale posoudit, zda levák potřebuje vercajk pro sebe, tzn. kosu se špičkou doprava (a bude sekat zleva doprava),  nebo zdali je schopen se naučit sekat s "normálním" nářadím??

Když si vzpomenu, jak mně před mnoha lety nebožka teta a potom i otec učili sekat, ty základní pohyby mi ukazovali tak, že stáli za mnou a kosu táhli spolu se mnou - no a nedovedu si moc dobře představit, že bych to měl teďka někoho učit opačně...

Za odpovědi předem děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 11.5.2013 14:33

Také jsem levák, ale táta to neřešil tak citlivě. Prostě kosy byly na jednu stranu a hotovo. A když jsme sekali vedle sebe (táta o krok za mnou), nedokážu si představit jak by to vypadalo, kdybychom sekali každý na jinou stranu. I hokejku už tak držím. Možná byste měl začít tam. Jak ji drží, zkusit, jestli by ty ruce nepřehodil (tedy pokud má pravou ruku nahoře). Když se táta ve škole ptal, jestli jako levák můžu dělat něco pravou, řekla mu učitelka, že jednu věc ano. Ve škole to bylo psaní, no a na zahradě sekání. Nože na roubování jsme měli každý své a nůžky také (dalo to sice shánění - nářadí pro leváka, ale vyplatlo se to).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 215.11 (?), 11.5.2013 20:54

Jsem také levák, a táta mě naučil sekat normální kosou pro praváka a neměl jsem s tím problém. Srpem mi to ale pravou rukou nešlo, tak musím mít srp pro levou. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 175.210 (?), 25.5.2013 16:06

Je to úplně stejné znásilňování jako praváka nutit k přednostnímu používání levé ruky. Dnes ani ve škole nesmí kantor nutit leváka k používání pravé ruky, protože to přináší těžká psychická traumata. Jestli chcete, aby váš levoruký syn kosil, tak vám nezbude nic jiného, než mu takový vercajk opatřit, přestože vím, že je to velmi rizikové - budoucí využití a poměrně velké náklady. S tím se už musíte smířit. Dnes mu tato anomalie vadit nebude, protože když se v minulosti kosily velké plochy ručně, tak šlo za sebou v malých odstupech více sekáčů. Všichni museli kosit na jednu stranu. Váš syn však na zahradě může vyvolat určitý zájem okolí.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.2 (?), 25.5.2013 16:39

JE to podobné jako motorová pila pro leváky.. Taky není. Leváci mívají oproti pravákům výhodu v lepší šikovnosti. Pravák se levačkou ani nevysmrká ale levák většinou ano. Asi by nebyl problém sehnat nebo vyrobit kosiště pro leváka ale kosu už ano. Pokud nebudete mít vlastní kovárnu. Navíc je potřeba počítat s tím, že občas něco praskne, vyštípne se a bude se kupovat znovu. Být vámi tak bych doufal, že přeučování leváka na kosení není tak velká nepříjemnost jako přeučovat psaní pravou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.210 (?), 25.5.2013 19:12

Na levou kosu nemusíte mít vlastní kovárnu. Stačí se podívat do Německa, či Rakouska. Možná by něco měli na českých webech ve svém eshopu. Myslím si, ale že ceny mají dosti přitažené.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 160.90 (?), 2.7.2013 16:52

Aby sekal levák kosou pro praváky není takový problém, jako naučit leváka psát pravou. Prostě ho to naučte tak, jak Vás to učil Váš otec. Mne to takto taky táta naučil. Vtip je v tom, že není třeba jemná motorika ruky, jako při psaní. Já jsem tvrdá levačka a jediná v rodě, přede mnou ani po mně nikdo jiný. A občas jsem položila řádky někdy i lépe, než pravák. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 205.201 (?), 5.9.2013 22:17

Jsem také levák a bez problémů poseču kosou pro praváka.Sice si připadám takovej prkenej, ale je to možná jen můj vnitřní pocit.Cit v rukou mám a tudíž se nemusím bát že tou kosou zreju zahradu.Samozřejmě že v levé ruce má levák, stejně jako pravák v pravé ruce, lepší ten cit pro vedení nástroje, ale když jsem našel čistě kosu výhradně pro leváky za 1290,- a jiná cenová varianta není, takže zůstanu u kosy pro praváky.Jak Vám tady radí ostatní.Naučit leváka sekat kosou pro praváka rozhodně není žádná hrozná tyranie, jako kdyby se přeučoval levák v rámci jemné citlivosti při psaní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 99.18 (?), 5.9.2013 22:54

Vidíte, sám si připadáte nějak divně. Kousek výše je velmi dobrá rada. Vás od levé kosy odradila její cena, kterou máte pravděpodobně z kosímesnadno. Zkuste si zjistit cenu přímo u výrobce, nebo si najít obchod v zahraničí a nechat si to poslat, nebo se jednoduše vypravit na nákup. Znám leváka, který umí psát pravou, ale to jen předvádí, že to jde. Ve skutečnosti přednostně používá levou a má i přestavěnou myš u počítače. Takové věci by se měly řešit u psychologa, který tuto problematiku zná a ví co všechno může násilné přeučování na opačnu ruku způsobit. Vidíte to třeba u kytaristů, kolik jich má přehozené struny a krk nástroje směřuje v pravo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 214.48 (?), 21.6.2015 12:03

Dobrý den,

U kosy, srpu, nebo sekery bych v pravorukém nebo levorukém držení neviděl problém.

Sám jsem pravák, ale mám kosu pro leváky. Při sečení střídám kosy na pravou i na levou stranu (po hodinách nebo dnech dle únavy). Aby nedocházelo k nesymetrickému posilování svalstva vedoucí k bolestem zad a jiným zdravotním problémům.

Kosiště na levou stranu jsem si musel vyrobit sám, koupit se nedalo. Je to velice jednoduchá věc stačí na to jedna kvalitní střešní lať 3m dlouhá a jedno balení epoxidu. Hřebíky, vruty a čepování nedoporučuju - dochází k zeslabení materiálu a kosiště se pak snadno zničí.

S Pozdravem Jiří Vrbický 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika