Hrabla, odhrnovače sněhu



host - 153.223 (?) 
23.1.2016 12:37, zobrazeno: 2786x

Tak už zase padá to bílé svinstvo...

Odhrnujete sníh odhrnovačem, hrablem? Většina našich sousedů ano.  Takovou tou barevnou plastovou lopatou. Hrbí se u toho nadávají, „to zas budou bolet záda“. Taky jsem se hrbil, asi to tak má být, všichni se u toho hrbí, i ti vysocí třeba jen 160cm.

Asi před 3 lety bylo toho sněhu hodně, měl jsem toho dost, jako Nohavica.
Tak jsem zkusil sundat tu plastovou lopatu, chtěje vyměnit násadu za delší, nešlo to, je na té násadě snad zastříknutá. Tak jsem dlouhou lopatovou násadu přiložil k té původní, omotal dole i nahoře si 10 závitu slabého ocelového drátu a překryl izolační páskou. A ono to takhle drží už třetí rok a pevně. Od té doby už ale s krátkým hrablem dělat nikdy nechci. Horní příčku mám jen pár dnů, ale velmi se osvědčila, i tu mohu doporučit.

Jde i o techniku odhrnování sněhu. Většina lidí drhne přední hranou o zem. Na rovné ploše do jakžtakž jde, na hrbolaté velmi špatně. Přitom plastová lopata je vymyšlena dobře. Když rovnou plochou kloužete po terénu, případně přizvednete přední hranu, jde to dobře, jde to pak dokonce i na štěrku. Ale v jaké výšce je pak konec násady u běžného hrabla?
Při práci s dlouhým hrablem poznáte, že jde i o technologii práce. Když máte možnost hrnout sníh na okraj prudšího svahu nebo meze, stačí jej tlačit na hranu svahu a na hraně cuknout zpátky, žádné odhazování.  Na rovině můžete začít tvořit hromadu, ale s mírným sklonem. Potom sníh na lopatě vyvezete na konec hromady a odstrčíte, by spadl za hromadu. Odhazování je mnohem náročnější práce, než odhrnování.

Rozměry mého odhrnovače:
původní výška od přední hrany : 110 cm
prodloužená výška od hrany :     205 cm
délka přidané lopatové násady :   175 cm
šířka plastové lopaty :  49 cm (dá se zvládnout i těžší sníh, na prašan by mohla být i dvojnásobná)
dálka horní příčky :      62 cm


Viděl jsem v nabídce některých obchodníků jiná zajímavá hrabla, s jiným úhlem sklonu násady, vyššími zády lopaty atp. Ty s kolečky se mi ale moc nezamlouvají, pokud nemají kolečka alespoň 4, aby lopata dobře kopírovala terén. Málokdo s nimi má zkušenosti, některá přitom vypadají velmi ergonomicky. Možná někdo může nějaké takové hrablo doporučit.           Ahmed Procházka

prodloužené hrablo
prodloužené hrablo
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika