Brousek, bruska, aj. - Jak ostříte a je pro Vás dobře připravené nářadí důležité?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
27.11.2013 23:11, zobrazeno: 78110x

Karborundum, břidlice, belgický mramor, ruční broušení, suché versus mokré, strojní brusky, ocilka, řemen,... používáte tyto věci nebo na to máte svého odporníka?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 209.2 (?), 28.11.2013 0:20

Dobrý večer,

ostré nářadí je pro mne základem kvalitní, méně námahavé a bezpečné práce. Ve svém volném čase se věnuji kulinářství a proto máme v kuchyni kvalitní značkové nože, které jsou vždy ostré. Kuchyňské nože brousím na pomaloběžné mokré brusce a ostří dolazuji břidlicovým kamenem. V obouch případech používám mokré broušení. Na kvalitní dražší kované kuch. nože jsem si koupil brousek s keramickými kolečky, nikoliv kovovými. Stačí pár tahů a nože holí. Tímto způsobem jsem si naostřil i lovecký nůž a jsem spokojený. Test ostrosti nožů zkouším na papíře, kterým musí hladce projet. Upřímně, kdyby někdy došlo na to, že bych musel nechat kované nože nabrousit, raději bych za to zaplatil profesionálovi, nebo nožíři. Ocílku nepoužívám. Kosu brousím obyčejným kameninovým brouskem, též mokrým. Čepel zahradních nůžek obtáhnu švédským plochým pilníkem a břidlicovým brouskem dotvaruji ostří. Řetěz na motorovou pilu si raději naostřím v ruce, než na brusce. Jako profík mám na řetězu jiné úhly, než doporučuje výrobce a ty mi bruska neudělá. Od řetězu potřebuji rychlost a agresivitu ve dřevě. Sekery, poříz,dláta brousím pouze ručně kvalitním, tvrdým plochým pilníkem a ostří obtáhnu opět mokrou břidlicí. Opět nářadí holí. I když sekeru Fiskars jsem vybrušovat nepotřeboval, pouze srovnat ostří a doladit. Při ručním ostření mám větší kontrolu nad nářadím a brusným nástrojem.  Abych zde nevychvaloval pouze ruční broušení, tak žací nože na křovinořezy pravidelně brousím lehkou rozbruskou s lamelovým kotoučem s nejjemnější zrnitostí. V provozu pravidelně ostří obtahuji plochým pilníkem. Přikládám fotografii brousku s keramickými kolečky fy. Tescoma. Roman-lesnictví a dřevařství


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 149.100 (?), 28.11.2013 10:06

Nevím jesti to neni pohádka. Nabrousit řetěz v ruce? Nástroj na přložené fotografii používají jen barbaři.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 28.11.2013 10:39

Řetěz na motorové pile brousím malým kulatým pilníčkem v ruce.Naopak nevím, jak bych jej brousil jinak-bruskou?Možná něco takového -profi existuje, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 28.11.2013 11:09

Nože brousím ručně, mám karborundové brousky čtyř různých zrnitostí, od hrubšího po nejjemnější. Brousím za mokra, pohybem proti ostří. Při delší práci s nožem pak používám neznačkovou ocílku, kterou nůž občas potáhnu. Takto nabroušené nože se mi jeví jako "celkem ostré". Dokonalé to ale není, cítím ještě značné brusičské rezervy.  K žiletkové dokonalosti by to chtělo asi ještě kožený řemen a lapovací pastu. Na různá prodávaná "rychlobrousítka" po zkušenostech moc nevěřím, dokážou sice vytvořit ostří na první pohled velmi ostré, ale jeho životnost nebývá dlouhá. Například z používání kladičkových brousků, podobných, jaký v příspěvku výše vyfotil pan Roman, mám obavu. Ony totiž již po pár tazích vytvoří na noži ostří tvaru dovnitř prohnutého "V" s velmi ostrou a dlouhou špičkou, která se ale může snadno ulomit, zvlášť u tvrdých křehkých ocelí. Vzniklé ostřiny se pak mohou dostávat do jídla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 209.2 (?), 28.11.2013 12:16

Co se týče brousku s keramickými kolečky, nevím,jestli se mi osvědčí nebo ne. Použil jsem ho párkrát na zkoušku. Brousek mě byl doporučený ve značkové prodejně v kamenném obchodě, právě na dražší nože. Vím, třeba prodejce chtěl na mě ještě něco trhnout, ale cenu jsem neřešil. Zatím nože jsou ostré, tak není potřeba je dobrušovat. Jeho pořizovací cena s mojí slevou byla něco přes stokorunu. Abych upřesnil ostření řetězu na JMP, v domácích podmínkách si pilu upnu do svěráku a hoblovací zuby ostřím kulatým pilníkem požadovaného průměru dle rozteče řetězu. Brusku používám zcela vyjímečně. Potřebujeme-li naostřit řetězy na kácecí hlavici k harvestoru, brousíme je pouze bruskou. V ruce brousit několik řetězů o rozteči 404" si moc nedovedu představit. Roman-Lesnictví a dřevařství

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 12:35

Brousek s keramickými kolečky co se odvalují podél ostří je výborná věc - příkladem budiž brousek na nože a sekery od Fiskars (nebo lepší od AEG). Ten nafocený od Tescomy je dobrý pouze pro dvoustupňově broušené kuchyňské nože a v ostatních případech ničí ostří (zvyšuje potřebu úběru materiálu při následném broušení). Pokud už chcete něco levného, tak radši ocilku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.2 (?), 28.11.2013 12:57

Děkuji Vám pane Stanislave za užitečnou informaci, týkající se keramického brousku. Možná bych popřemýšlel o Fiskarsu a Tescomu bych někomu daroval. Roman

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 13:07

Ten kolečkový brousek je určen pro dvojstupňově broušené nože jako je tento, kdy vidíte vlastně uzoučký proužek břitu, širší pruh klínu a případně i plochu pásoviny čepele. Je jedno jestli jsou kolečka z tvrdokovu nebo keramiky.

Nehodí se na nože KDS, které jsou jednoduše vykovány a broušeny do klínu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.2 (?), 28.11.2013 13:26

Rozumím, máme oba typy nožů, jak KDS, tak Tescomu. V tom případě si nechám brousek na Tescomácké nože a sedlčanské nože budu raději ostřit na mokré brusce a ostří srovnám břidlicí, jako doposud.  Roman.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika