Teče řetězový olej



host - 244.75 (?) 
17.11.2013 20:39, zobrazeno: 25464x

Dobrý den,

Vlastním motorovou pilu Husqvarna 450e a dneska jsem si všiml že pod pilou byla louže oleje. Na obrázku je zachycena dírka ze které olej uniká (z rukojeti). Nejsem si jistý jestli tato dírka má být na pile (pila mi nikdy nespadla, pilu mám půl roku) nebo je to vada. 

Děkuji za odpovědi

Teče řetězový olej
Teče řetězový olej
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 228.248 (?), 18.11.2013 10:36

Zdravím, na tu rukojeť Vám teče někde od řetězky, nebo přivzdušňovacího ventilu a toto je jen místo odkapu. Jste si jist, že je to mazací olej na lištu? Může to být olej z odpařeného benzínu, kousek od tohoto místa končí palivová nádrž. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 56.206 (?), 18.11.2013 17:10

Podle barvy bych soudil na řetězový olej, ale jinak se taky přikláním k názoru, že místo úniku oleje bude jinde - v rukojeti se nemá odkud vzít, aby z ní vytékal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 18.11.2013 18:21

mam 455e a loužička je normální, alespoň podle servisáka, postupně mi připadá, že mizí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.2 (?), 18.11.2013 18:31

Myslím, že odpařením benzínu by takové množství oleje nebylo. Ani barvou to příliš neodpovídá. Někde kolem zátky nebo v čelnmí části pily je drobný odvzdušňovací otvor velký asi na špendlík-zkontrolujte jej zda není ucpaný pilinami, Pokud máte pilu v teple, vzduch v nádrže se rozpíá a vytlačuje zbytky oleje. Je to běžné. Pravděpodobně se nejedná o žádnou netěsnost ale normální únik olejovým otvorem pro mazání lišty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 18.11.2013 18:36

lépe bych to nenapsal, souhlas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 244.75 (?), 18.11.2013 21:23

V té pile už benzín nebyl, jelikož jsem všechno palivové dříví na zimu pořezal a zbytek nechal na volnoběh vyjet, pilu vyčistil(pilu jsem "zazimovával"). Olej na řetěz jsem tam nechal takže to musí být on. Na pilu jsem koukal a hledal odzdušňovací otvor ale nikde jsem ho nenašel... Nemohl by to být on?Velikost dírky je zhruba ve velikosti špendlíku a je ve výšce otvoru nalévání.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 96.2 (?), 18.11.2013 22:21

Pokud myslíte tu červeně okroužkovanu dírku na držadle, tak zcela jistě to není ona.  S držadlem to nemá nic společného. Pokud pamět slouží, tak u Husqvary je pod lištou. Musel byste sundat kryt lišty, sejmout lištu s řetězem a pod ní je plechový kryt na nějž lišta svým bokem dosedá. Je to ten kryt, z něhož vystupují 2 šrouby pro upevnění lišty. Ten plechový kryt se dá sundat po povolení jednoho šroubku a někde pod ním tato dírka tuším je. Jehlou se dá pročistit. Pokud nejste technický hračička, vykašlal bych se na to.

Pokud jste zvídavý, odmontujte kryt i lištu s řetězem.  Pilu otřete od oleje a postavte na noviny. Pilu nepokládejte na bok ale normálně (jako v poloze pro svislý řez-tedy víčkem nádrží do strany). Nechte jí někde v chladnějším prostředí. Najděte v plechovém krytu žlábek kterým se maže lišta a řetěz. Je to oválný žlábek s gumovým okrajem velikost asi 5x20mma je přesně v místě, kde má lišta po nasazení kruhový otvor, kterám na tento žlábek dosedá. Koukněte na něj po pár hodinách/dnech a jestli z něj povede mastná pěšinka na noviny, je vše OK. Pokud kolem něj bude sucho a pod pilou bude louže, tak je nějaký průser zralý pro servis.

Při nejbližší příležitosti zkuste pilu nahodit a zkusit jestli maže (namířit lištu na dřevo či noviny a po několika sekundách tam musí být jasná mastná pěšinka zvystříkaného oleje. Jistě to máte popsané lépe v návodu.). 

Být vámi, tak pokud vás to nějak zásadně technicky nezajímá, tak to nedělám. Jestli pila správně maže, tak není třeba na to sahat. Pokud pila nemaže, může být ucpán tento vzduchový otvor a do nádrže se nedostane vzduch. Je v ní podtlak, který čerpadlo "nepřetlačí" a olej se tak nedostane ven. Je nutné jej prošťouchnout špendlíkem. V horším případě je ucpané olejové čerpadlo či zanesený olejový fitr. Mírné vytékání oleje je normální. Pod pilou je vždy po delším odstavení "mastný papír". Rozpínavost vzduchu a drobné vzlínání oleje z nádrže a stékání na zem se dá zabránit uložením pily v chladnějším prostředí.

Pokud by nebylo vytékání "mírné"-tj. více než mastné oko na novinách po několika dnec či týdnech ale byla by to loužička, tak bych se pro jistotu zeptal v servisu. Když to bude prkotina, poradí vám jistě na počkání. Když to bude prasklá nádrž po nějakém nárazu či pádu, stejně si s tím neporadíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 136.63 (?), 19.11.2013 7:53

Zdravím, nemůžete přece poradit "prošťourat" privzduňovací ventil nádrže jehlou. Je tam kulička s pružinkou a směrem ven těsní kov na kov, šťouráním porušíte těsnost ventilu a pak opravdu skončí v servisu. Ventil lze pročistit odmašťovačem brzd, nebo čističem karburátorů je pod krytem mezi šrouby lišty a nebo nad předním šroubem. Problémy prosaku oleje z mazací soustavy je hlavně v netěsnosti rotačního pístku v tělese čerpadla. Zde je těsněno poze kov-kov, nebo u lacinějších pil kov-plast. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika