Stihl 251 vs HQ 450



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 211.179 (?) 
8.2.2015 21:04

Súhlasím.Podľa mojich skúseností to neni problém, ale dôverihodnejšie sú dve matice.

  Ale keď sa nad tým ešte hlbšie zamyslííííím smiley,tak prídem na to že všetky rýchloupínania sú na jednu maticu.

  No a nemci sú v tomto tak trochu svojský.Oni niečo spočítajú, vyskúšajú,overia a ak je to v poriadku tok podľa nich sa o tom ďalej nešpekuluje.Je to OK tak prečo to riešiť.Takto je to napríklad aj z hrazdami na kosačkách.Všetci majú zadnú hrazdu na pojazd a prednu na motor.Viking to má opačne. Funguje to tak prečo to meniť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 81.131 (?), 8.2.2015 21:34
S tým rýchloupínaním na jednu maticu máte pravdu, ale ja nepoznám žiadneho profíka, ktorý by toto mal a ani ja by som to nechcel. Už keby to muselo byť, tak max do Stihl 211. Keď som kupoval Dolmar PS32C, tak za rovnakú cenu bola aj s rýchloupínaním ale ja som radšej zobral klasické uchytenie na dve matice. Jaro Š.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.134 (?), 9.2.2015 0:04

Aby to nevyznelo že propagujem len Dolmar, tak každá.značka má svoje top výrobky napr.Stihl MS 661, FS 560, čakám na nástupcu MS 880, vyvetvovacie píly, reťaze, lišty a pod. HQ 543, 560,562 od 2013 krovinorez. 555 a pod. Škoda že v svojom okolí nemám možnosť vyskúšať aj exotické značky ako napr. ECHO, SHINDAIWA a pod. Keďže som maximálne lakomý, tak chcem aby za moje peniaze som dostal maximum bezohľadu na značku. Aj preto napr. môj rodinný vozový park obsahuje vozidlá ako Citroen XM 2,1 td ex, C5 3,0 V6 ex, PEUGEOT 607 2,2 HDi, ktoré som kúpil za málo a čuduj sa stále slúžia. Auto ako napr. Golf, Octavia, Passat by som nekúpil, lebo podľa mňa tieto autá nie sú ničím výnimočné a platil by som zbytočne veľa iba za značku a ešte by som sa bál že mi jedného dňa zmiznú. Jaro.Š

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 5.66 (?), 9.2.2015 16:35

Tak jak je Vaším,,dobrým" zvykem, opět buďto z naprosté nevědomosti, nebo úmyslně neříkáte pravdu. Podle všeho bych řekl že jste prostě zastánce jiné značky než Stihla a lhaní Vám přijde jako nejjednodušší způsob. Mluvím o jednom šroubu lišty na MS 241 a potažmo 3/8 pico řetězu. Takže fakta: MS 241 má napínací zařízení řetězu a brzdu řetězu vestavěnou do těla pily. Toto řešení spolu s obrácenou řetězkou významně zjednodušuje montáž řezné části a současně na boční kryt nejsou přenášeny žádné dodatečné síly a slouží tedy pouze jako zakrytí. Samotná horizontální stabilizace lišty je ovšem v klasickém uspořádání. Pila je vybavena i druhým čepem, ten pouze není vyveden přes kryt ven. Současně ta jedna krytizovaná matice má velikost dosedací plochy přibližně stejnou jako HS obě matice dohromady. Takže výsledkem je že jsem žádné, skutečně žádné problémy s pevností upnutí lišty u takto řešených pil Stihl nezažil. Další téma je řetěz 3/8 P. S tímto řetězem pila o daném výkonu 2,2kW podává díky malým ztrátovým odporům největší řezný výkon. Ovšem není pravda že tato pila neumožňuje řetěz 325. Pro MS 241 je k mání na přání příslušná řetězka i lišta pro přestavbu na řetěz 325 a nemá to s jednou či jakýmkoli jiným množstvím matic žádnou souvislost. Takže jediná nevýhoda. Ztratímli u dvoumaticových pil jednu matku, mohu práci dokončit i s jednou maticí. U jedné matice to ovšem nejde. M. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 140.103 (?), 9.2.2015 23:45

Tady je vidět jak jste zaujatý. Momentálně mám v garáži pouze jednu Husqvarnu, ale 2x Stihl a 3x Solo a pokud si přečtete můj post, upřednostňoval jsem Stihl. Opět Jani a spol. nedokážou zkousnout jedinou námitku vůči jejich značce.

Nejprve něco z minulosti, zhruba před nějakými 6,7 roky nevím teď z hlavy přesně, jsem si zakoupil hobby Stihlku a jeden šteft už z výroby blbě držel a okamžitě při prvním utažení se vytrhl, servisák to musel lepit, od té doby tomuto řešení nevěřím a u Stihlu obzvlášť, jak se říká, 2x do stejné řeky nevstoupíš. Jak jsem poté pročítal recenze, zjistil jsem, že nejsem zdaleka sám, kdo má problémy.

Teď k vašemu postu:

- MS 241 má napínací zařízení řetězu a brzdu řetězu vestavěnou do těla pily.

Nikdo netvrdí opak.

- Toto řešení spolu s obrácenou řetězkou významně zjednodušuje montáž řezné části

Montáž lišty a řetězu v rozdílu max. 5 sekund, místo nasazení řetězu na lištu a poté na řetězku se to dělá v opačném gardu, buben spojky navíc pomůže při držení lišty, takže nesouhlasím.

- Současně ta jedna krytizovaná matice má velikost dosedací plochy přibližně stejnou jako HS obě matice dohromady.

Opět zavádějící, lištu nedrží matice, ale kryt a ten teprve matice, takže se musí počítat s plochou daleko větší, než je samotná matka. Pro názornost jsem vám velikost plochy u jednotlivých pil zakroužkoval, jak je vidět, nejlépe si vede řešení s dvěma matkama, beznářaďové o moc nezaostává a nejhůře je na tom pouze jedna matka. Ještě je potřeba zmínit to, že zatímco Husvarna má pod krytem dosedací plechy, které ještě lépe lištu fixují, Stihl už ani to nepoužívá u svých levnějších pilek. Prostě a jednoduše se mu nechtělo měnit výrobu, tak nafláká pilky pro řešení CB-E tzn. beznářaďové upínání a pak už se neobtěžuje s druhou matkou. CB-E je navíc řešení které láká zákazníky na jakoby lepší beznářaďové řešení, ale ve skutečnosti je to dražší, pilka je o 3deka těžší, v místě šnekového kolečka napínáku zůstává hromada pilin protože brání ideálnímu odvodu a pokud chci otočit lištu, musím použít nářadí a sice šroubovák, není to dobré řešení. U konkurence je to lehčí v plastu a opravdu se to dá nazývat beznářaďovým napínáním.

 - Takže výsledkem je že jsem žádné, skutečně žádné problémy s pevností upnutí lišty u takto řešených pil Stihl nezažil.

Jelikož se jedna matka používá jak už jsem psal na malé řezné soupravy, jedna matka, pokud drží šteft by to měla při utažení udržet. Čím silnější řezná souprava a delší lišta, tím větší tlaky, větší rázy. Při zápichu s akučkou s řetězem 1/4" na mechanismus držení bude písobit daleho menší síla než když budu zápich provádět se Stihl 880 a řetězem 404 + delší řetěz opět větší pnutí. Teoreticky tedy není s jednou matkou na malých pilkách problém, psychologicky to ale na profi pile nemá co dělat, dát jednu matku Husqvarna na takovou 560XP nebo Stihl na MS362 omlátí jim to chlapy z lesa o palici i z toho důvodu je 241 prodávaná daleko méně než třeba 261. 

- Další téma je řetěz 3/8 P. S tímto řetězem pila o daném výkonu 2,2kW podává díky malým ztrátovým odporům největší řezný výkon.

Není úplně pravda, celý trik je v tom, že řetězka na 3/8 má větší průměr než řetězka 325, pokud přehodím 7 pinovou řetězku za 8 výsledek bude podobný, navíc 325 déle vydrží ostrý, řezný výkon ovlivňuje nejvíce profil zubu. (hranatý, kulatý) a velikost prořezu, čím tenčí prořez, tím rychlejší.

- Ovšem není pravda že tato pila neumožňuje řetěz 325

Nikdo nic takového netvrdil, pouze jsem zmínil jaký osazený řetěz od výrobce při prodeji, jiná lišta a řetěz u Stihl jsou sice velmi kvalitní, ale pokud výměnu neprovedu hned, změna není nejlevnější.

- Ztratímli u dvoumaticových pil jednu matku, mohu práci dokončit i s jednou maticí. U jedné matice to ovšem nejde.

Právě proto mají kvalitní pily u obou značek přítužné matice, ale jinak nechápu, proč bych měl ztrácet matku, to je ten nejmenší problém jednomatkového upínání.

543XP je sice nemá, ale je možnost vzít i neméně vhodnou pilku možná i lepší Husqvarnu 545 a ta už je má. 

Už jsem to jednou psal, nemám zapotřebí se hádat s odborníkem a přicmrdávači. Nikam to nevede a nebaví mě to. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 5.66 (?), 10.2.2015 14:04

Když s Vámi je diskuze poňekud problematická. Upravujete si fakta k obrazu svému, říkáte polopravdy a divíte se reakcí těch kteří o problematice něco vědí. Minule jste tvrdil že Husqvarna 543 má menší vibrace než Stihl MS 241. Ale nějak jste opoměl že jste si vybral ze dvou hodnot pro levou a pravou ruku tu nižší. Zatímco u Stihla jsou pro obě ruce vibrace 2,9m/sek u HS je přední rukojeť 2,8m/sek, to je skutečně nepatrně lepší údaj, ale zadní rukojeť má 3,5m/sek. To je již docela dost a tak se Vám to holt nehodilo. Dále jste řekl ža Stihl má menší nádrž. Ale již jste zamlčel, že prokazatelně díky řízení motoru multitronic je Stihl MS 241 natolik úsporná, že odpracuje na tu menší nádrž stejné množství práce jako HS s větší nádrží. Schválně co je výhodnější?

A teď tvrdíte že při koupi Stihlky se vytrhl šroub lišty a že to servisák lepil. To si snad děláte legraci, že by jste si koupil stroj který ještě při prodeji potřeboval slepit dohromady. Já samozřejmně vím co se stalo. Závit matky při prvním utažení a žádněm oběhání může při povolování mít větší odpor než je odpor závitu v tělě pily. Takže šroub se vyšroubuje celý ven. Podotýkám že prostě vyšroubuje, ne vytrhne, chápete ten rozdíl? Nebo ne? V tomto případě se prostě našroubuje zpět a pro jistotu se závit zamkne závitovým lepidlem aby se to neopakovalo. Pravda mohly by to udělat již u Stihla, to je fakt. Ale na druhou stranu to nemá žádnou souvislost s jednomaticovým nebo dvoumaticovým provedením. A vy to určitě víte, jsem přesvědčen, ale lépe se Vám to hodí obráceně.

Co se týče rozdílu pět vteřin před nandaváním řezné části na Stihl kontra HS, tak to bych si to s Vámi rád rozdal. Zase moc dobře víte když máte doma obojí, že nasadit řetěz s lištou jedním pohybem ne řetězku i napínák, oproti navlékání řetězu na standartně uloženou řetězku, s následným nandaváním řetězu do lišty a trefováním se hloupě uloženým napínákem v krytu vydá za násobky pětivteřinovek rozdílu.

Krásně jste zakrouškoval velikost upínáku na CB-E. Ale podíval jste se na skutečnou dosedací pluchu zevnitř krytu? To znamená to co drží lištu? Ta je menší než u matice. Přesto to drží spolehlivě. Nicméně máte pravdu že při obracení lišty je potřeba vzít šroubovák do ruky. Já osobně mám raději nářaďové provedení, které mi ve Stihl provedení připadá prostě lepší.

Dále píšete, že meziplech u Husqvarny dále zlepšuje držení lišty. Přes veškerou představivost mi ne a ne dojít, jak by vložený kus čehokoli, mámli jinak vše v pořádku, měl zlepšit držení. Nehovoří to náhodou o tom, že Husqvarna má méňe hodnotný materiál uložení a musí ho tímto chránit? Řekl bych že ano, ale teď jen usuzuji, tak jako vy v minulosti když jste usuzoval že 170 a 171 jsou stejné stroje ze stejné fabriky a ani jste je nebyl schopen rozeznat.

Dále píšete že není pravda, že by z řetězem 3/8 P měla pila menší ztrátové odpory a tím větší řeznou rychlost, ale najednou uznáváte že řeznou rychlost ovlivňuje šířka prořezu. To nevíte že 3/8 P je řetěz právě úzký? Takhle by se dalo pokračovat ale u Vás je veškerá snaha asi marná. M

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Karelll - (37) - 140.103 (?), 11.2.2015 22:29

Předtím než vám zase vyvrátím vámi napsané (i když to považuju za štourání se v hovín..), bych vám rád objasnil jednu věc. Všechny pily od Stihl si drží vysokou kvalitu a ať si koupíte jakoukoli pilu od Stihl od 171 až po 880 nejde udělat víceméně chybu. Je to společně s Husqvarnou premiová značka se zajištěným servisem a zázemím. Jedná se mi o to, že osobně když si kupuji nebo vybírám pilu, nehledám pouze kvalitní pilu, ale chci, aby v něčem vynikala nad ostatní, jak se lidově říká: čněla z davu (kvalitou materiálů, provedením, výkonem, váhou, cenou atd.). Když to vezmu od vrchu nabídky MS880 je silně okrajová a kromě Husky 3120 není z čeho vybírat, navíc to už nejsou motorové pily ale spíš mobilní katry takže ty nechám stranou. Dostávám se k novince 661 a to je přesně to o čem hovořím, pila která vyčnívá, špičková kvalita zpracování, výkon/váha/krouťák/spotřeba prostě nádhera. Čím jdu v nabídce níž, tím více je pestřejší výběr, konkurence našlapanější a výběr subjektivnější. Ve střední třídě, se mi zamlouvá ergonomie a našlapanost XPček od Husky. V hoby výkon/váha/kvalita zpracování/startování japonců, kteří díky vzrůstu pro svůj trh dělají hlavně tyto malé a lehké stroje, mají s tím dlouholeté zkušennosti a jen málo kdo (prakticky nikdo) se jim v poměru výkon/váha může rovnat. V kategorii nejnižší cena/cena co jsem se přesvědčil už dokážou nadchnout i dražší čínské pily i v porovnání se značkovým strojem, protože v cenách 4000 a více, mi přinesou daleko vysší výkon a velmi slušnou použitelnost.  V akučkách Stihl přinesl jako jediný nově vyvinutý řetěz hranatý 1/4" a díky tomu jeho aku pily srovnávají krok i s výkonějšími stroji konkurence a baterka díky řetězu který nikdo nemá vydrží déle, takže opět něčím výjimečná. Tím chci říct, že výběr pily je subjektivní záležitost a nemusíme se shodnout, neberte to jako pomlouvání vaší oblíbené značky, ale pouze můj pohled na výrobek s ohledem na konkurenci, která má zase jiné nedostatky, ale také vlastnosti které upřednostním.

Teď se tedy jdeme rýpat v hnědé teplé hromádce, mám ještě pár klacíků s čistým koncem wink

Před tím, než mě budete zase obviňovat z nekalých praktik a polopravd je dobré si připomenout co jsem napsal:

--   "Jinak 543XP jako vzešlá jak říkáte z obstarožní pily, má konkurenta Stihl 241 a v přímém porovnání má Husqvarna menší váhu, je lacinější, má větší kroutící moment, otáčky, dva šrouby na lištu, a menší vibrace při řezu, větší profi nádržku, možnost koupit vyhřívanou verzi, lepší obratnost."

Projistotu vypíchnu to podstatné ještě jednou:

"menší vibrace při řezu"

teď vám sem hodím test MS24, kde jak můžete vidět, Stihl má sice minimální vibrace, ale jen když s ní neřežete, nebo jen šudlíte dřevo, v okamžiku normálního řezání ale vibrace vyletí vzhůru 4,0 - 3,8, dá se z toho usuzovat, že AV je špatně vyřešen. Zatímco ten obstarožní japonec na gumě má stále vyrovnané vibrace 2,8 - 3,5. To jsme si vyjasnili první podle vás polopravdu. Jen jsem chtěl poukázat na to, jak to maj japončíci vymakané a dokážou dělat i s gumou lepší výsledek, než pružiny do versatilky na "profi" 241. Zase neberte to jako pomlouvání, obě pilky díky obsahu a váze budou vibracema naprosto v pohodě. Ve výsledku je to jen šťourání se ve sra... navíc vytahujete na mne příspěvky z jiné diskuze, pokud máte námitku, promluvte hned, nebo už mlčte navždy laugh pak ty bobečky zaneřádí vlákno.

Stihl je opravdu nepostřehnutelně úspornější, ale také má menší točivý moment, takže bude pracovat déle, nemůžu nijak dokázat že nemluvíte pravdu, pravdou je, že má huska o 30ml větší nádrž a pokud jde o řízení Multitronic, ten pokud vím neřídí motor ale karburátor a když jsme u elektroniky, Husqvarna má Autotune vyspělejší, další věc je, že třeba takový Dolmar 420 stojí polovinu toho co MS241, má stejně kvalitní konstrukci, stejný výkon, nemá elektroniku a přesto žere stejně a navíc má větší mk, jinak opět šťourání se v...

ad 2 Beru vaši námitku a férovost přiznání, že to mohli udělat už ve fabrice.

ad 3 Musíte mít šikovné ruce, ale hlavně to chce povolit si dostatečně řetěz už pri sundávání, pak se není potřeba trefovat, mohl bych vnést také svoji námitku, že zatímco na nandávání řetězu ušetřím 5s při sundávání a nasazování krytu filtru je zase doženu na rychlosponkách vs šrouby u Stihl.

ad4 U Stihl jsem měl námitku k přínosu u ostatních značek zase k funkci, také to vidím tak, že matky jsou matky, když má zákazník možnost volby rozhodně to neškodí, horší, když ne.

ad5 Odpovím vám otázkou, má Stihl 661 méně kvalitní materiál a musí ho tím chránit??? Profi stroje zkrátka nešetří na materiálu, plech jak je známu se neošoupe jako plast, pokud mi drží lištu vroubkovaný plast, časem se poškrábe, ošoupe a hůř drží, nemusí těsnit průtok oleje atd. Uložení lišty v kovu je zkrátka profi řešení a Husqvarna ho používá i v nižších řadách. viz obrázek

ad6 1,3 3/8 vs. 325 výhodnost toho nebo onoho je sporná, 325 má více zubů, víc zubů v záběru může u strouchnivělého dřeva podávat i s malinko větším prořezem lepší výkon i když to by se muselo změřit, výhoda většího prořezu je také při kácení, nesvírá se tolik lišta a hustější frekvenkce zubů pomáhá i vibracím a klidnějšímu řezu, déle vydrží ostrý, ostřejší řetěz = rychlejší řez. 




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 99.94 (?), 10.2.2015 0:21

To MS241 nemá nestratiteľnú matku ako to má MS261?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 140.103 (?), 10.2.2015 6:28

241 má, 261 má, 543 nemá, 545 má.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 102.207 (?), 22.2.2015 8:07

Jaroslav ma s palivom uplnu pravdu pokial myslel namiesanu zmes paliva a oleju nakolko editiva v palivach su tak silne ze su schopne rozlozit olej a po 2az5mesiacoch nema ziadne mazacie schopnosti a hrozi zadretie motora 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika