Solo 641 - motor. pila - seřízení či manuál



ronyx - (15) - 166.165 (?) 
23.4.2009 20:32, zobrazeno: 18115x

Dobrý den,
nenajde se tady, prosím, někdo, kdo by věděl, jak seřídit tuto pilu, případně vlastnil manuál (nejlépe v češtině) a byl by ochotný ho bud nascanovat nebo aspon ofotit? 
Pilu jsem nedávno koupil.Mám problém s výkonem - pila jde dobře nastartovat, jde po přidání plynu bez problémů do otáček, ale při zaříznutí do dřeva se začne dusit a úplně ztratí výkon. Vzduchový filtr jsem vypral v technickém benzinu, ale stále je trochu mastný, tak jsme ho zkusil provozrn nahradit speciální filtrovací tkaninou, ale ani jedno nepomohlo. S odstraněným filtrem jsem odvahu zaříznout do dřeva neměl.
Ani na webu výrobce, ani nikde jinde jsem k této pile nic nenašel (jedná se o starý typ, tzv. žehličku).
Díky předem všem za snahu a pomoc. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 23.4.2009 20:53

Nejprve je třeba vyloučit, že ten, kdo Vám pilu prodal, tak se jí z radostí jen nezbavil a pila je funkční. Pokud bych vyloučil závady typu značného opotřebení důležitých dílů, které mají vliv na výkon motoru, tak bych se zaměřil na přísun paliva do karburátoru a odvzdušnění nádržky na směs pro pohon motoru. Při velké zátěži motoru již nestačí motoru množství směsi a začne se dusit. Většinou to původní majitelé - ti benevolentní - nechali na původní nastavení od výrobce, což je výhoda, že nemusíte nijak nastavovat karburátor, ale pouze se přibližujete stavu, kdy motor jede. V karburátoru je malé sítko, na straně, kde není malá dírka, pod jedním středovým šroubkem. To ověřte, zda je čisté, potom filtr v nádržce vyměnit, pokud není zjevně nový, nebo čistý(tmavá barva u původně bílých filtrů svědčí o velkém znečištění filtrační plochy). Protože nemáte asi moc zkušeností s opravou pily, tak přesně udělejte zatím toto a vyzkoušejte, nezapomeňte, jak vše bylo a pozor na správné usazení těsnění(v karburátoru bude přilepené, tak velmi opatrně). Po ověření stavu po těchto úkonech a nezlepšení výkonu v řezu zkuste otevřít cca o 1/4 L šroub, bylo by vhodné ověřit H, zda není nastaven pod 1 otáčku od opatrného zašroubování a opětovného vytočení po 1 otáčku/vhodné mít šroubovák se značkou). Pila se dusí v řezu také díky tomu, že H je příliš zašroubován. Při změnách L je třeba seřídit šroub volnoběhu. Nečistý vzduchový filtr snižuje výkon, ale toto ním nebude, neboť jsem mnohdy filtr nemohl na pile najít, jak byl ucpaný, přesto pila řezala ještě dobře. Problém je v tom, že vzduchový filtr musí být v pořádku a dále se nesmí řezat dlouhodobě se silně znečištěným vzd. filtrem. Podtlak motoru způsobuje nasávání většího množství prachu, neboť bodově na plochu filtru dochází k většímu sacímu efektu, jak se průchodná filtrační plocha filtru zmenšuje. Vyzkoušejte a podle stavu se dá pokračovat. Jestli je tam nějaká závažná závada, např. vadná gufera, nízká komprese a pod. to se dozvíme vzápětí, podle toho, jak se to bude vyvíjet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ronyx - (15) - 166.165 (?), 23.4.2009 21:29

Děkuji moc za snahu poradit a pomoci, ale správně jste uhodl, že s opravou pil nemám nejen skoro žádné, ale vůbec žádné zkušenosti. Kdykoliv předtím jsem měl nějakou pilu půjčenou, žádný problém nikdy nebyl. Tohle mě trošku zaskočilo, protože po koupi (pila vypadá velmi zachovale, jnank bych ji ani v bazaru nekoupil, protože pilám vůbec nerozumím) jsem byl v místním servisu na pily, pán pilu prohlédl, odzkoušel, řekl mi ať zkusím vyprat ten filtr a že by to mělo být dobré. Vzhledem k tomu, že na pile z horní strany jsou přístupné 3 jakési seřizovací šrouby (H jsme našel, ostatní ani netuším k čemu slouží) a páčka sytiče, myslel jsem si, že dělám něco špatně a proto se ptal i po manuálu (ten bych uvítal ale tak jako tak). Po Vašem popisu jsme ale usoudil, že se v pile raději štrourat sám nebudu (přece jen ta pila není věc za pár korun a tyto motory jsou podstatně háklivější než 2T motory v autech, která jsou mým koníčkem a kde se toho nebojím, protože tam není v podstatě co zkazit) a pila poputuje do servisu.
Ještě jednou díky moc za snahu pomoct a kdyby jste náhodou o tom manuálu věděl, dejte prosím, vědět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 0.228 (?), 24.4.2009 9:07

kontaktujte SOLO Praha..pila sa vyrabala 1988-1996...urcite maju manual a aj katalog nahradnych dielov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ronyx - (15) - 166.165 (?), 24.4.2009 15:02

Děkuji za tip - zkusím. Chystal jsem se napsat do Německa, ale nejdřív bych musel sehnat někoho, kdo mi to přeloží z češtiny. České zastoupení mne nenapadlo, ale určitě to bude schůdnější cesta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 1.5.2009 9:14

Pokud byste měl zájem o seznam dílů na tuto pilu, tak mohu poslat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 117.90 (?), 5.10.2013 17:23

manual je ke stazeni tady. cim to nakonec bylo? :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika