Rozdíl v lištách Pro-Lite



Stránky: 1,  2   
host - 56.206 (?) 
21.12.2013 16:10, zobrazeno: 15654x

Dobrý den,

chci se zeptat, je-li nějaký rozdíl v lištách Oregon Pro-Lite s různým počtem nýtů u rolltopu - koukal jsem, že jsou varianty se 3,4,5 a 6 nýty. Je to jen inovace v průběhu výroby, nebo to má i jiný (kvalitativní) vliv? O určení pro různé typy řetězů vím, ale je i tohle důvodem rozdílného počtu nýtů?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 42.246 (?), 25.12.2013 9:36

Tak teda keď nikto z miestnych odborníkov nemá záujem, tak skúsim ja.Počet nitov je priamo úmerný priemeru roltopu a zaťaženiu na ktorý je daná lišta stavaná.V podstate to hovorí aj veľkosť päty za ktorú je lišta upnutá.To značí že 6 nitovú lištu nedáte na malú pílu a naopak.Top produkt je hard top lišta z navareným špicom.Tam sa nemá čo rozsypať a vydrží neskutočne.Výhoda je že sa dá bez výmeny lišty používať aj na 3/8 a 325.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 56.206 (?), 25.12.2013 15:06

Děkuju za vysvětlení - takže jde jen o upevnění rolltopu a kvalita lišty je stejná, ať má libovolným počtem nýtů uchycené kolečko?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 140.103 (?), 26.12.2013 5:53

Přečtěte si tento dokument.

Dostalo se vám vysvětlení, že nemůžete posuzovat kvalitu jen podle nýtů. Máte různé typy lišt a různé výrobce, lepené, nýtované, odlechčené s různým sklonem různých materiálů a postupů při výrobě, jiným vedení oleje a uchycení rolltopu. Obecně pokud si nechcete koupit lištu od např:

GB, Silverstreak, Total, Windsor, Carlton, Cannon, Tsumura, Sugi-Hara, Stihl atd.. Oregonem nešlápnete vedle, patří celým sortimentem lišt k širší špičce v oblasti. Pokud chcete lepší, pak bych volil absolutní špičku japonské Tsumury nebo Sugi-Hary (což je problém, neprodávají se v ČR) nebo Stihl, který je ale o dost dražší a má jiný průměr šteftů a nebude vám sedět na pile bez podložek. Jednoduchá rada, kupte si Oregon a nýty neřešte wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 56.206 (?), 26.12.2013 10:56

Děkuji i Vám za vysvětlení a seznam výrobců lišt. Pro upřesnění dodávám, že dotaz jsem vznesl proto, že v některém z vláken na fóru (už nevím, zda tady na Zahradě, nebo na jiném tematicky podobném serveru) jsem zaznamenal názory, že lišty Oregon s pětinýtovým uchycením kola vydržely uživatelům déle, než verze se čtyřmi nýty. Jde samozřejmě o subjektivní zkušenost, proto se ptám, zda má někdo bližší informace nebo poznatky, ať stejné nebo odlišné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 140.103 (?), 26.12.2013 13:02

Něco takového jsem také četl o lištách Stihl, že 6 nýtová je lepší než 4. Svůj podíl na životnosti rolltopu může mít vliv také to, že větší kolečko víc zubů, víc nýtů, co je robustnější je trvanlivější  (viz odkaz), nezanedbatelný podíl má ale i špatné mazání = mazání občas (lepší nemazat vůbec), přešponování řetězu, částé řezání zápichem hrubou silou, dořezávání dřeva s minimem otáček s povoleným řetězem a špinavou drážkou atd. Pokud máte profi lištu s výměnnou špičkou není problém výměna, ale i lišta klasická pevná se dá roznýtovat a kolečko vyměnit, jen je to více pracné. Stihl má o trochu trvanlivější lišty, ale o co jsou lepší o to jsou dražší, takže to si nevyberete. Na domácí řezání vám jakýkoli oregon pokud ho nebudete mazat (což víc škodí než prospívá) vydrží hodně dlouho. Těch lišt od Hatori Hanza a jejich nedostupnosti je ale škoda, jsou to nádhery, snad se to časem k nám dostane wink


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 56.206 (?), 26.12.2013 13:29

O Stihlu jsem přemýšlel taky, ale odradila mne nutnost upravovat otvor pro mazání na non-Stihl pilách a ty podložky pro šrouby. Nejsem profi uživatel, pilu mám k domu a do zahrady pro občasné použití (jednotky m3 ročně), takže těch japonských krásek by pro mne byla škoda, stejně jako power matchek od Oregonu - u pily ale bylo v krabici "bláto", co má z 1,5 mm drážky po 8 nádržkách skoro 1,8 mm a řetěz se v ní vlní jako had, tak jsem hledal něco kvalitnějšího. Koupil jsem pro-lite a udivilo mě, že má rolltop o 6 nýtech - u Mountfieldu mají stejnou se 4 nýty, na webu Oregonu jsou i s 5 a 3 nýty, tak mě zajímalo, jestli to mám vliv i na kvalitu lišt. O kolečko v rolltopu se nebojím, šlo mi spíš o drážku a vodicí plochy.

Tím nemazat máte na mysli ložisko rolltopu? Zaregistroval jsem názory od "nemazat vůbec" po "mazat pořád".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 26.12.2013 14:00

Přesně tak, v návodu píšou mazat dírku lišty tukem, ale nikdy jsem nic nemazal a nemám problém. To, že jste vyměnil lištu jste udělal dobře, ta lišta vás přežije, ale nezapomeňte i řetěz hodit po psoj blush brousil jsem čínu jednou a byl to zážitek který už nemusím, nehledě na to, že bych měl strach s tím řezat, ono přetrhlej řetěz zadrhlej v kolenu není moc příjemný. Určitě si kupte i oregoňáckej modrý zub.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.206 (?), 26.12.2013 14:53

Děkuju za tipy, možná, že lišta přežije i tu pilu smiley. Kolečko u ní je nemazané, u té původní (Hecht) bylo namazané tukem, tak jsem v tom pokračoval, ale co je platné, že rolltop drží, když se rozjíždí drážka. A to jsem původně věřil víc liště, než řetězu (Sabre) - dopadlo to opačně: řetěz, i když měl už jako nový některé zuby kratší, některé měly na povrchu dokonce kazy v materiálu, ale kupodivu řeže a drží (piliny jsou široké a dlouhé, jen jsem ho preventivně přetáhnul pilníkem každou 3 nádržku). Vytáhnul se rovnoměrně, takže nemění napnutí při otáčení řetězky. Zato lišta je vyjetá v drážce, přitom není do V, prostě se vyjely vnitřní plochy bočnic.

Ten modrý zub si koupit musím (kupoval bych stejně) už z toho důvodu, že jsem bral pro-litku 15" a potřebuji 64 článků - původní osazení bylo 16" a 66. Chci si koupit 1 kulatý, 1 hranatý Oregon a jeden kulatý od Stihlu pro srovnání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 26.12.2013 16:18

Ono asi bude také hodně lidí, kteří rolltop mažou a také nemají problém.  On je průběžně mazán olejem na řetěz-takže ať mažete či ne, vždycky tam nějaké brusná pasta z oleje a špíny vznikne. Mazáním nic nezkazíte. Důležité je lištu pečlivě a často čistit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika