Ostřící přípravek na ruční broušení řetězů nebo pilník s vodítkem



Stránky: 1,  2,  3   
host - 111.235 (?) 
15.2.2015 18:22, zobrazeno: 38451x

Jsem začátečník a potřeboval bych od zkušenějších poradit.Rád bych se naučil sám brousit řetěz na pile. Je lepší koupit pilník s vodítkem nebo si pořídit ostřící přípravek na ruční broušení řetězů?Co je tak nejlepší?Jde mě o to abych zvládl správně dodržet sklon broušení a bylo to dobře nabroušené.Budu rád za každou radu a zkušenost.L

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 25.2 (?), 15.2.2015 18:49

Osobně se přikláním k ručnímu brousícímu strojku. Je to bezvadná pomucka pro broušení řetězu začátečníky i pokročilými. Sice obchod a reklama nabízí ruzné elektrické. Ale pro zahrádkáře s jedním řetězem a pilou je to zbytečný přepych. Ruční brousek pořídíte za polovic té elektrické a ve švýcarské kvalitě. Princip je u všech podobný at se jedná o Tecomec, Mountfild, Oregon. Jen je u toho třeba si dát pozor na velikost vhodného pilníku - jiný se používá na 0325 a jiný na 3-8!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 15.2.2015 18:51

Omlouvám se 0325 a 3-8 jsou velikosti rozteče řetězu na vaší pile.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 187.224 (?), 15.2.2015 19:37

Jde o starší materiál ale není špatný.

Sám brousím pilníkem, občas nechám srovnat zuby nabroušením v servisu. Vodítko zpočátku pomůže, později nebude již potřeba..

 Nezapomínat na omezovací zuby a kontrolu vzniku otřepu na liště a samozřejmě i mazání.    Ať se daří     j.c.

Video zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 96.2 (?), 15.2.2015 19:25

Doporučuji kouknout na pár videí. (...tedy myšleno youtube-nic osobního wink nebo návodů na webu

Správný pilník a jednoduché vodítko -ať už to nasazené na pilníku nebo to válečkové  od Husqvarny, které mě osobně sedí více. Nedělejte si iluze, že dřevorubci se tím nějak hluboce zabývají. Co jsme měl možnost vidět tak to šmidlají od oka, občas používají jiný průměr pilníku ("..protože je to tak učili.." -ovšem to platilo když už byl řetěz notně podbroušený a zuby jsou nízké). Tím bych začal.

Časem zjistíte, že je fajn mít nějaký svěrák. Buď klasický stolní v dílně nebo ten co se dá zatlouct kdekoli do pařezu..

Když se s tím sklonem broušení tu a tam seknete tak to příliš nevadí. 

Důležité je nepodbrušovat příliš omezovací zuby-tam hrozí úraz. A brousit často. Třeba po každé nádrži. Stačí 3-5x přetáhnout zlehka zub (prstem ucítíte jak je ostřejší). Ostrý řetěz poznáte hlavně na velikosti pilin-u naostřeného řetězu jsou hrubé velké čtvercové cca 2x2mm (podle řetězu), u tupého je to drobný prach. A dát si pozor na délku, resp. výšku zubů!! Když je tu a tam nějaký zub kratší tak to příliš nevadí. Ale když je delší tak vyčnívá. Důsledkem jsou větší vibrace, vyšší riziko zpětného rázu a také vyší namáhání pily, klikovky včetně rizika přetržení řetězu.

Jednou za 10-20 nádrží si můžete nechat přejet řetěz od někoho kdo má el. brusku. Ale je to škoda. Zuby se vypálí, notně jich ubude a nenaučíte se je srovnat :-)

Pokud jste začátečník a chcete si to dělat sám, tak o to máte jistě velký zájem což je dobrý start. Budete to dělat se zájmem a s chutí a s velkou pravděpodobností a pečlivěji než profík v lese. Držím palce :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 15.2.2015 20:31

Dovolil bych si reagovat na to vypálení a ubývání zubů na elektrické brusce. Když se to nedělá prasácky, ale člověk si dá záležet, tak se nic nevypálí a i úbytek je minimální možný. Ono když někdo hudlá tupý řetěz dokud to jen nepráší a není cítit spápené dřevo, tak odejde nejenom řezná hrana, ale i velký kus hřbetu zubu. Prostě se na něm udělá kulatý hrb. A sbroušení do zdravého profilu je samozřejmě značný úbytek. Takže souhlasím s tím, že brousit se musí často. Je mnohem lepší brousit raději dvakrát a méně, než se snažit ušetřit tím, že budete bousit jen jednou. Vezmete totiž mnohem víc materiálu a pravděpodobně také vyhřejete zub při tom hrubém broušení. Řezáním s tupým řetězem také trpí vše ostatní od lišty přes řetězku až po motor. Určitě si pořiďte několik náhradních řetězů, ať nemusíte pokaždé zastavovat práci a roztahovat brusku, ale jen vyměnit a nabrousit vše až večer v dílně.

Před časem nám káceli před oknem 3 nebo 4 stromky průměr 10-15 cm. "Profík z firmy" to hudlal na polínka celej den, nepřeháním! Byly to mladé stromky, před pár lety vysazené, nic velkého. (bohužel musely ustoupit myčce na auta)

Já bych narozdíl od ostatních doporučil elektrickou ostřičku. Nedávno jsem ji viděl v nějakém supermarketu ve výprodeji za 3-4 stovky, jinak normálně stojí 5-7. To jsou hobby brusky s plastovou konstrukcí. Jinak potom jsou o něco lepší s kovovou konstrukcí, kde jsou ale ceny kolem 2000 a výš. Ty plastové stačí, jen je potřeba hlídat, aby se při každém zubu vedla bruska stejným způsobem, protože když zatlačíte trochu bokem, konstrukce povolí a buďto ubíráte více nebo naopak málo. Prostě jako každá řemeslná práce, chce to trochu praxe a poctivost. To, že si zvolím pracnější ruční metodu, ze mně lepšího fachmana neudělá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 15.2.2015 22:13

Pánové Vám vcelku srozumitelně napsali svůj názor. Já Vám poradím za sebe-ani jedno, ani druhé! Naučte se řetězy si sám naostřit v ruce a hlavně se toho nebojte. Není to tak složité. Musíte mít ale představu, jak takový řetěz má vypadat a musíte mít správný průměr pilníku. Nevím, jestli na tomto portálu, nebo sousedních jsem popsal všechny ostřící přípravky, jejich použití, výhody a nevýhody.

Někdo se zde zmínil o svěráku, který je v domácích podmínkách vynikajícím pomocníkem.  V lese je pro mě nejlepší způsob na ostření pilu opřít o strom, zakleknout a brousit. Řetěz tímto způsobem mám naostřený za chvilku. Doma se ostří jinak, než v lese. Jak se říká :" Lehko na cvičišti, těžko na bojišti". Pokud se naučíte ostřit řetězy v ruce, máte vyhráno! Pak bych Vám doporučil na srovnání řetězu nějakou brusku. Píši nějakou, protože jich je celá řada řádově od tří stovek do několika tisíc. Nemohu si pomoct, ale ručně naostřený řetěz mě řeže rychleji, než, když si ho nabrousím na brusce. To samé mi potvrdil i bývalý kolega. Důležité je také správné shození omezovacích patek. Jsou experti, kteří je srážejí na brusce, nebo jsem viděl i rozbruskou. Řezat bych s nimi nechtěl. Na novém řetězu si omezovače srážím lehce jedním lehkým tahem ostrým pilníkem, tím si docílím vyšší řezivosti, ale, jako začátečník to raději nezkoušejte. Ať budete ostřit čímkoliv, automatem, válečkovým vodítkem, tabulkovým, vždy mějte ostré pilníky. Nejsou drahé. Ušetří Vám námahu a pilu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jaroslav houha - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 133.190 (?), 15.2.2015 23:50

Romane, napsal jsi to naprosto přesněwink. Já taky mám doma brusku - teda jen vobyčejnou Hecht 9230,ale dávno už ji používám jen na srovnání totálně doje.anejch řetězů od okolních sousedů(rádobydřevorubců, kozičkářů... atd) Na ostření pilníkem žádná bruska nemá.Na řetěz, který používám denně ke svoji práci bruskou vůbec nešahám - možná jenom kdybych ho někde brutálně ztupil o šutr, nebo železo. Já třeba i říkám, že novej řetěz, kterej poprvý vytáhnu z krabičky není ostrej - vždycky před prvním řezáním lehce přejedu odpovídajícím (ostrým) pilníkem - a to je potom teprve řezání. Dneska si někdo koupí brusku v hypersuper... a myslí si, kdovíco nemá, ale hlavní je pochopit jen těch několik zásad hoblovacího ozubení řetězu a pak není problém brousit pilníkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 16.2.2015 0:23

Jardo, já mám obyčejného plasťáka za 1000Kč a použiju jí max. 2x do roka pouze na srovnání zubů, když říznu do kamene, nebo do klínu. Nějaký rádoby dřevorubec se mi tu kdysi smál, když jsem napsal, že po srovnání řetězu bruskou si řetěz přebrousím pilníkem! S tvrzením, k čemu mě pak ta bruska je? Přebrousím, ale v lese mi práce druhý den odsejpá. Pokud bych si řetěz nabrousil pouze bruskou, už mě neřeže. Bude řezat pomalu.

Souhlasím s Tebouyes. Můžou mít Oregonku za 10 tis. a řetěz jim nebude řezat, jako nám, když si ho nabrousíme v ruce.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 16.2.2015 0:58

Já vám to pánové věřím, i když si nemyslím, že ten rozdíl bude nějak extrémní, aby se vyplatilo to po brusce ještě předělávat pilníkem. Obzvláště pokud to má někdo na hobby řezání kolem domu a zahrady a neživí ho to. Ale spíš by mě zajímalo, proč tomu tak je, na jakém principu to funguje. A jestli to má vliv i např. na životnost - jestli třeba nevydrží hladké ostří z brusky déle, než mírně drsnější ostří od pilníku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika