Ochranné pomůcky protipořezové



Stránky: 1,  2,  3   
host - 178.18 (?) 
11.11.2013 10:08, zobrazeno: 25629x

Zdravím, 

koupil jsem si první pilu HQ 435e, což mi prozatím stačí na měkké dřevo, časem bych rád zašel do lesa na pořezávky (čištění) - ne klasické kácení.

Protože mám respekt před stroji, které mohou ublížit, tak bych se rád chránil a poprosil bych vás o zkušenosti a rady co ideálně koupit.

Přilba - mám vybranou HQ cena cca 1800,-

Rukavice - asi bych nekupoval, připadá mi to zbytečné...?

Kalhoty - nevím zda koupit raději návleky či kalhoty? Značku?

Boty - holinky nebo boty? cena je dosti rozdílná a holinky mají většinou udávány vyšší ochranu... Značku?

Na horní část těla asi nic.

Můj dotaz na vás je, co byste doporučili? Rád bych, aby to vyšlo cenově rozumně, ale pokud je něco kvalitnější, tak si raději připlatím, pokud to má smysl. 

Prosím o jakékoli rady, zkušenosti, testy oblečení, odkazy... Moc děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 56.206 (?), 11.11.2013 10:29

Přečtěte si toto vlákno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.18 (?), 11.11.2013 13:34

Díky za odkaz, toto vlákno jsem četl.

Bohužel jsem se nedočetl, kde najít nějaké testy ochranných obleků a bot... dosti mne znervózňuje video na youtube, kde zkoušejí proříznout protipořezovou botu a to jednu s ocelovou a jednu s umělohmotnou špičkou, kterou dnes dávají skoro do všeho... umělá špička nezabrání... spíš by se mi hodily testy a názory lidí... na kwf.de nějak nemohu najít testy? Zde je to video, co mě znervózňuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 55.130 (?), 11.11.2013 17:47

Ty testy, resp. prověřené produkty najdete zde, zde, zde, zde a zde.

Je dobré trochu umět německy, kdyby ne: hosen jsou kalhoty, jacken blůzy, hanschuhe rukavice, schuhe boty a koppfschutz ochrana hlavy. Jinak já před brýlemi upřednostnil síťku, vyzkoušel jsem obojí a brýle se mi potily a mlžily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 5.102 (?), 11.11.2013 20:41

Takovým videem se nenechte rozhodit. Když dáte plnej plyn tak Vám nepomůže vůbec nic, ale upřímě, to by snad udělal jen úplnej tydýt. Většinou máte čas pustit plyn, aby řetěz zpomalil, pokud nejste vlastníkem pily Oleo-Mac kde můžete plyn zaaretovat, že Vám hrčí bez držení naplno. Naprostá zhovadilost, kterou dělá jen Oleo-Mac a číňani.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.11.2013 8:57

pak jsem viděl ještě jedno no-name co mělo aretaci plynu a když jste bouchnul do lopaty (co normálně zastaví řetěz do pár vteřin) tak to jen rozpojilo spojku do prokluzu. A to jste na lopatu musel fest zatlačit, lehké kopnutí jako u HQ nestačilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 140.103 (?), 11.11.2013 13:58

V prvé řadě si najeďte na Husqvarna stránky.

Husqvarna → Česká republika → Majitelé domů a zahrad → Zákaznický servis → Práce s řetězovými pilami

Tam si nastudujte bezpečnost a údržbu.

Při řezání nebuďte zbrklý a řežte vždy v pevném postoji s pevným držení stroje obouruč. Pokud budete odvětvovávat nějaké sucháry, pak je dobré chránit si zrak buď brýlemi nebo štítem za pár korun z číny, jinak nepotřebujete ani to a stačí si dávat pozor na točící se řetěz. Vaše pila má 1,6KW a tenký řetěz, na to nemusíte kupovat nesmyslně bůhví jaké ochranné prostředky, stačí jen nebýt totální kopyto, které se řízne do nohy, výkonově to podprůměrně vzrostlému chlapovi nemůže ublížit a když přece, pak se řiďte radou jakou říkal můj děda kolář: "nešikovné maso se musí odkrájet" podruhé už si ho neuříznete wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.18 (?), 11.11.2013 14:18

To není zrovna rada, kterou bych potřeboval. Pořezal jsem teď cca 20kubíků a vše v pořádku. Mám prozatím tuto pilu a časem asi bude silnější, protože mě práce se dřevem baví a je to pro mne koníček jak se odreagovat od práce v kanceláři.

Popravdě, mohu se snažit sebevíc dodržovat vše a stejně se může něco stát (uklouznout, prasknout řetěz, zpětný vrh, apod..), je to jako v autě, ať řídím sebevíce a bezpečně, tak např prasknutí pneu nejde moc ovlivnit (beru případ nějakého hřebíku či podobně).

Tedy pokud pracuji s něčím nebezpečným, tak mám potřebuji se chránit, každý udělá někdy chybu, ať je to profík nebo začátečník a v tomto případě může stát kus těla nebo dlouhou léčbu apod... což mi za to nestojí.

Proto sem tedy píšu, rád bych vybral nějakou obuv a kalhoty. Helmu jsem si vybral. U bot je to složitější, protože podle videií na youtube jsou některé krásně prořezné, takže k ničemu a některé fungují... tedy ideálně najít nějaké testy, na kwf se mi nedaří nic najít. 

Určitě to už několik lidí, co chodí na toto fórum, řešilo, tak bych rád, aby se podělilo o zkušenosti. 

P.S. o pilu se starám, čistím, koukám zda je vše v pohodě, brousím, zkouším brzdu apod... nechal jsem si udělat kozu na řezání více kusů polen najednou, takže stojan pevnej. ještě bych rád nějaký oděv, přeci jen nemá smysl být nechráněn, pak to nějakou kravinkou odskákat...

Děkuji,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 124.31 (?), 11.11.2013 16:27

Pokud tě ta práce baví, pořiď si výbavu, je to samozřejmě příjemnější. Nakonec antivib. rukavice a helma se štítem a sluchátkama by měla být základ vždy když bereš pilku do ruky.  Ale jinak souhlas s uživatelem nahoře, spoléhat se na pomůcky nestačí, ty věci samy o sobě jsou jen pasivní ochrana, základ je dbát na správné postupy, naučit se je podvědomě dodržovat a neriskovat. Většina úrazů se stane stejně díky nepozornosti, kdy člověk jen někde potřebuje něco honem ufiknout, takže nedává pozor a na tu minutu si nevezme nic na sebe. Je fakt, že když potřebuju uříznout na zahradě ulomenou větev 10 cm v průměru, taky se nebudu strojit, ale přitom je to třeba vlastně rizikový řezání, pokud je to někde na stromě.  Oblečení do jisté míry může nahradit více vrstev, třeba dvoje rifle, boty s ocelovou špicí jsou nepříjemné, silná kůže a plast stačí, není pravděpodobné že se řízneš do špičky naplno. Dnešní pily mají citlivou brzdu a vypínač se vypne sám i při kopnutí, akorát je třeba si pro nouzový situace zafixovat do podvědomí jednoduchej pohyb, boxnout dopředu levou rukou a měla by být pilka v klidu. V lese pak hrozí nebezpečí odjinud, samotná pila není ani tak nebezpečná, jako nenadále padající větve, napružený věšáky, ostružiní a jinej bordel pod nohama. A v tom ti žádné pomůcky nic moc neřeší, snad jen ta helma trochu, je třeba jak psal kolega, důsledně dbát na pravidla a být pozorný. Pravděpodobnost že se fikneš do boty je daleko menší, než pravděpodobnost, že přehlídneš suchou větev v koruně listnáče, která ti spadne na záda hned jak se strom pohne. Nemusí být kdovíjak velká, aby ti byla helma houby platná, takže pozornost je nad vším, štěstí přeje připraveným.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 24.23 (?), 11.11.2013 18:36

Ak sa vám má niečo stať tak sa stane. Môžte mať na sebe aj neprestrelný skafander. Pre zvyšných 98% prác vám stačí bežné pevné oblečenie. Ak nechcete na vrch nič, je november a budú sa vám klepať bradavky.. Nohavice pevná látka čo vydrží tŕne a černice. Ak sú protiporezové v novembri ok. Je chladno ale v lete sa v tom nedá vydržať nehovoriac už o ich cene. Ja používam niekoľko rokov bežné pevne gate. No dnes som si veru rozrthol dobiehajúcou reťazou na svahu v agačine. Ale to len preto že to bola zmäť lian ako v džungli. Ale treba používať hlavu a nikam sa neponáhľať. Už sa mi dva x stalo že gate to schytali ale ani raz nie noha. To sú tie 2%... Veľa urobí prax a rutinné ovládanie píly. To príde časom ak sa vypracujete. Topánky pevné kožené oceľovú špicu skôr nie ako áno. Lepšia je spevnená špica a dobrý traktor dezén. A plný jazyk. Žiadne delené jazyky inak budete mať pilinové ponožky. Ak je vlhko gumáky do lesa. Topánky nedokážete žiadnym krémom ani olejom dokonale impregnovať a aj tak po čase premoknú a mať mokré ponožky je na prechladnutie a teplotu to najlepšie. Prilbu nepotrebujete ak budete spracovávať ležaninu. Ja osobne nenosím ale ak spiľujem keď aj malé stromky tak áno. Nie iba z bezpečnostného hľadiska. Ale je praktickejšia ako šiltovka ak sú koruny mokré a prši na vás nočná rosa. Do uší štuple ak máte prilbu máte tam sluchátka. Nezdá sa to ale sluch si treba tiež chrániť. Rukavice pracovné ale také aby prsty rukavíc neboli o 20cm dlhšie ako vaše prsty.. to je potom otrava. Väčšina prac. rukavíc je ale tak šitá. Prečo to tak výrobcovia robia to ani srnka netuší. Čo na oči už viete. Ak je prilba máte sieťku. Inak sa nosia okuliare. Ak sú dobre tvarované nerosia sa až tak veľmi. Ja používam iba okuliare, sieťka sa mi zdá dosť neohrabaná a zavadzajúca. Ale to je vec názoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika