Jak často ostřit řetěz na elektrice



Stránky: 1,  2   
somanr - (6) - 148.1 (?) 
27.5.2011 6:10, zobrazeno: 12799x

Dobrý den, u motorových pil se říká, že po vyjetí nádržky bych měl řetěz lehce přetáhnout pilníkem (1-2x po každém zubu). Ostření bude určitě potřeba i u elektriky, ale tam není nádržka benzínu... Chci se proto zeptat, jak často? Po nádržce oleje? Nebo podle něčeho jiného? Mám (budu mít) Dolmar ES 2135

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 27.5.2011 6:29
jasně. U benzínovky má být oleje tolik, aby po vyjetí benzinu vždy trochu zbylo. Takže po vyjetí olejový náplně je ideální stav.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 210.108 (?), 27.5.2011 6:40
To je obecně velmi často a zbytečně často. Já ostřím tehdy, když pila vlastní hmotností nejde do dřeva. To je cca po 5 olejových nádržích u tvrdého suchého dřeva - mimo otupení jiným materiálem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 107.237 (?), 27.5.2011 12:29

Běžně cca po vyjetí 3-5 nádržek oleje, poznáte to podle velikosti a tvaru pilin. Záleží na čistotě dřeva - jak štrejchnete o kamínek nebo hlínu, tak je to tupé hned. Je dobré mít víc řetězů na výměnu, pak vás broušení nezdržuje a můžete to odložit až bude čas, navíc pokud máte jen jeden řetěz, tak se časem potkáte se situací "nový řetěz na částečně ojetou řetězku". Točím tři řetězy, potom měním za nové i s řetězkou. Nejradši mám řetězy od Stihlu.   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 27.5.2011 20:44

Zdravím tě Gl.. Souhlasil bych celkem s 3-5 nádržkami, ale poznávat to podle velikosti a tvaru pilin, tak to bys asi u některých majitelů narazil. Dost často mi nosí řetězy "odborníci" co si pořídili super brusky za pár korun, řetěz mají celkem i ostrý, ale.. on mi vůbec neřeže. No bodejť ne, on mu nikdo neřekl o omezovácích a jejich výšce. Takže jak píše logicky a správně J.S., nejde-li pila do dřeva sama, musím jakkoliv přitlačit, je čas. A změní-li se jakkoliv tvar a velikost pilin, je čas na úpravu omezováků. Jakákoliv doporučení typu "po dvou nádržích", jsou pouze orientační, to musí být prostě " v ruce" a kdo nepozná "unavený" řetěz, má smůlu, musí se držet doporučení a také počítat s kratší životností řetězu. Vliv má samozřejmě druh dřeva, co a kde se řeže a také zda se jen řežou příčné řezy, nebo i podélné. Velký rozdíl je i v použitém typu řetězu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 120.31 (?), 27.5.2011 22:36

Já brousím řetěz když je tupý, poněvadž brousit ostrý řetěz by podle mně byla blbost, ale možná se pletu a můj názor je čistě subjekyvní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 28.5.2011 9:52

To je v celku logické a pochopitelné, jenže, co je vlastně "tupý" řetěz? To je právě o té ohranici kterou definuje J.S. jako okamžik, kdy nejde pila do řezu vlastní vahou. Většina těch co se řezáním živí, ví kde je ten okamžik kdy musí vzít pilník a řetěz "líznout". Ti ostatní mají velkou výhodu je li jim to "s hůry dáno". Zbývající skupina to buď časem pozná, nebo na to přijde o něco déle. A ti poslední, ti se holt musí smířit s nutností vyšších nákladů na řezání, nebo si vzít stopky a každý řez podobného dříví měřit a pokud se čas na řez neúměrně prodlouží, jít brousit. Nebo prostě brousit i relativně ostrý řetěz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 2.6.2011 8:25

Zdravím, každý si jistě pamatuje jak řeže nový řetěz a tak to má být po celou dobu jeho životnosti. Někdy opravdu vydrží i několik nádrží ale jedno dvě říznutí do hlíny a je po ostří. Omezováky snižuji tak na 4-5x za životnost řetězu, pokud je čas, tak vždy při strojním broušení. Někdo může oponovat, že obroušený řetěz před koncem životnosti už řeže přiměřeně svému stáří, není to tak, "háčky" naposledy nabroušeného řetězu a přiměřeně snížené omezováky mají řezný výkon podobný novému řetězu. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Spea - (7) - 86.1 (?), 22.4.2014 12:27

Ja bych se pripojil s dotazem na zpusob ostreni retezu u elektriky.  Musi vzdy retez z pily dolu, nebo mate nejaky trik na ostreni na liste (na pile)? Jde mi o to, ze s retezem na elektice nejde pootocit. Motor to nepusti. na benzinovce s tim pootocit jde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.96 (?), 22.4.2014 13:09
Na brusku musí řetěz dolů vždy, pilníkem na liště, dle typu el pily řetěz posunout lze, nebo je třeba po odpojení ze sítě!!! stlačit spínač, který uvolní doběhovou brzdu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika