Homelite Xl 2 poměr benzín: olej



Amatér16 - (2) - 35.83 (?) 
30.8.2015 23:36, zobrazeno: 8256x

Zdravím, potřeboval bych poradit: v jakém poměru ředit pro tuto pilu a jaký olej použít. Nejvíc by se mi hodilo použít vysokootáčkový olej jako pro současné motory pil a křovinořezů (po přečtení několika vláken o olejích výrobce neřeším). Je mi ovšem jasné, že nezáleží na tom co by se mi hodilo, ale na tom nezadřít pilu :).  Pila očekávatelně není v nejlepším stavu, spojka se chová divně, řetězka je oběhaná, někdy neudrží volnoběh a zhasne atd. Řetězku snad seženu na Ebay, ale to seřízení karurátoru mne děsí nejvíc. Mohl byste mi také někdo říct, jestli olej na spojce má na ní nějaký vliv a k čemu je mezi spojkou a motorem ten žlutý filc.

Díky za všechny rady vyjma "to si radši pořiďte novou pilu"

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
VGT - (4) - 166.4 (?), 7.9.2015 11:50

Dobrý den.

Olej na spojce řetězu nevadí, s tím konstrukce stroje počítá, tomu se prakticky nedá zabránit (řetěz a jeho okolí je vždy od oleje). Poměr mazání motoru se u soudobých pil doporučuje provádět v poměru 1:50 až 1:40. Tady se ovšem jedná o pilu konstrukčně starší - návod k obsluze předepisuje olej pro vzduchem chlazené dvoutaktní motory v poměru 1:32 (v Evropě nebývá zvykem oleje pro dvoutakty vyrábět odlišně pro vzduchem a kapalinou chlazené motory, v USA ano). Ze současných evropských olejů bych tedy doporučil "dvoutaktní" olej, který nemá viskozitu nižší nežli třídu SAE 30. Což se někdy obtížně zjišťuje, výrobce to na lahvi s olejem většinou neuvádí - nutno dohledat technická data oleje na internetu. Obecně platí, že dnešní oleje ve třídě JASO FD bývají méně viskóznější (řidší). Použil bych olej ve třídě JASO FC (nebo ISO L-EGC), poměr  olej:benzin 1:30.

Oleje dle normy JASO = japonská norma, ISO = evropská (rádoby světová) norma.

Seřízení karburátoru není jednoduchá věc -- někdo to zvládne, někdo ne. Radu typu -- odneste to do servisu, tak Vám to seřídí někdy i na počkání -- to asi nechcete číst, že ano?

Vyhledejte si tedy zde v poradně například vlákno s názvem: Homelite VI XL2-seřízení karburátoru. Tam to pan J.P. (?) poměrně pěkně popisuje = obecné zásady pro seřízení karburátoru motorových pil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Amatér16 - (2) - 35.83 (?), 14.9.2015 22:04

Děkuji za reakci,

mohu tedy použít již zmiňované oleje pro současné vysokootáčkové motory v poměru 1:30? Vím, že tato otázka o mne prozrazuje jistou míru lenosti, ale Vy jistě budete vědět lépe jestli ty zmiňované oleje mají onu viskozitu vhodnou. Myslím např. Stihl červený atd.

Nápad odnést pilu do servisu jsem měl samozřejmě taky, a nepříčí se mi, ale nevím jestli mne s ní nevyhodí, buď proto, že prostě nedělají Homelitky, anebo že je příliš stará, popř. nedokáží sehnat ND. Bude to asi servis od servisu jiné, že? Máte-li ale nějaké zkušenosti jak se v servisu staví k takovým pilám, rád si to přečtu. 

Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika