Elektrická řetězová pila - jakou doporučíte



host - 140.103 (?)
7.3.2016 18:39

Ještě bych se vrátil k těm menší pilám, na německých stránkách dělali další test a jak je vidět když pominu předem daného vítěze který vyhrál jen názvem i hobby pilka od Hitachi rovněž jako profi model výborná v řezu, defakto nechala všechny za sebou až na čínskou Stigu s 2400W která má 500W více. 

11 Elektrokettensägen im Test

stálo mě to euro, tak si toho važte angel

Hitachi CS35SB a CS35Y - japonská kvalita, žádná čína za rozumnou cenu, kdo uvažuje o pořízení elektriky, pak za mě určitě tyto dva modely doporučuji zařadit do výběru.  


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
host - 140.103 (?), 6.3.2016 2:37

Nemohu s vámi souhlasit, napínák je jediná možná věc, která by mohla omezit výměnu lišty, tudíž logické stočení. Zároveň napínák a jeho správnou funkci nepovažuji za maličkost, kvůli němu jsem např. onu Gardenu daroval sousedovi. Také si nejsem vědom, že bych tuto pilu vychvaloval do nebes, pokud si vzpomínám na její adresu jsem se vyjádřil v tom smyslu, že si Husqvarna koupí Gardeny nasadila veš do kožichu. Co jsem o ní psal dříve za tím si stojím i dnes, v dané kategorii patří v řezu k nejlepším což bylo otestováno a změřeno v testu, kvůli kterému jsem ji zakoupil na vyzkoušení. Kdybych se měl držet tématu a doporučit elektriku, tak bych pro řezání haluzí do průměru 20cm doporučil právě výrobek roku 2015 tzn. hoby Makitu (levná, lehká, šiková)  na řezání a přípravu palivového dřeva bych doporučil Stihl MSE 230 bajonetové víčko z vrchu tzn. nešpiní se hoblinama, 4m přívodní šnůra, 1,3mm hranatý Stihlácký řetěz a nesmí se zapomenout i na rychlost řetězu 18,9m/s což je hodnota, která v řezu veškeré výhody benzínových pil stírá a pila je tak v řezu srovnatelná s benzínem. Rovněž nesouhlasím s tvrzením o pomlouvání, když o něčem řeknu, že je to solidní stroj, tak to u mne není pomlouvání, jen se dívám i na konkurenci namátkou např. Hitachi která za lepší cenu je naprosto srovnatelná a jen tak pro zajímavost nastavitelné mazání právě Hitachi přineslo dříve. Nastavitelnost dávkování oleje jak už zde bylo zmíněno, není ani tak o tom, že by člověk mazání neustále přenastavoval, ale ne vždy se výrobci u automatiky podaří dávkovat kolik je potřeba, dost často se stane, že pila maže jen aby se neřeklo a pak to člověk musí řešit různými pokusy s řidším olejem apod. to tímto odpadá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.115 (?), 6.3.2016 8:41
Na Makitu 3051 lze nasadit lištu 30-40 cm. Beznářaďové napínání řetězu je funkční nebrání v použití pily. Někdo dá přednost klasice. Mazání řetězu je naprosto vyhovující, neřežu hned vypínám motor. Cena byla byla pod 5 tisíc korun. Tuto profesionální elektrickou pilu mohu doporučit. 140.103 občas s Vaší ip píše někdo jiný a Vy se tomu bráníte, že jste nepsal. Tak si nějak ošéfujte, aby jste se nemusel vykrucovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 6.3.2016 10:29

Tady se semele vždy celá řada polopravd a informací, tak se pokusím některé uvést na pravou míru.

Rychlost řetězu. Výkon pily, vztažený na řetěz, je rychlost řetězu x síla v ose řetězu. U elektrických pil se udává příkon, t.j co pila žere z kabelu, nikoli výkon řetězu. Výkon na řetězu je ale rozhodující. Výkon na řetězu v podstatě udává jaký objem řezu je schopna pila vyhlodat za jednotku času. Výkon na řetězu bude cca 60-70% příkonu. Takže nelze srovnávat příkon elektrické pily s výkonem pily benzinové, kde se měří výkon na hřídeli motoru. To že výkon představuje vlastně objem "vyhlodaného" dřeva znamená, že při stejném výkonu, mohu řezat větší rychlostí menším počtem zubů v řezu, nebo menší rychostí větším počtem zubů. Elektromotor má odlišnou charakteristiku od benzinového, není u něj tak velký pokles otáček od volnoběhu po max. výkon. Každý ví, že v běžném provozu se většínou neřeže celou lištou. Při menším zatížení elektrická pila nijak nezvýší otáčky tak jako pila benzinová. Je proto otázka, jaký kompromis zvolí konstruktér mezi rychlostí řetězu a počtem zubů v řezu. V případě dimenzování na celou délku lišty pak bude u slabšího dřeva výkon motoru nevyužitý a elektrická pila bude řezat pomalu a při dimenzování na menší počet zubů v řezu, bude pila rychlejší při slabém dřevě ale silné dřevo se bude muset řezat trochu méně pohodlně, bude se muset střídavě odlehčovat pata a špice. Tedy z pohledu řezání většinou stabšího dřeva se bude rozumně zvýšená rychlost jevit výhodnější.

K napínáku u starší a novější verze elektrických pil Dolmar. Pan 140103 uvedl že asi měli u Dolmarů důvod to změnit a tím se pokusil vyvolat představu, že to napínání byli nuceni nějak výrazně vylepšit. V čem ale spočívá změna? Starší typ měl ovládací kolečko s osou vodorovnou a nový má kolečko zčásti utopené a osou svislou. Celý mechanizmus zůstal ale beze změny, jen přibyl jeden šnekový převod.  Já v každém případě preferuji klasiku- lištu na dvou čepech matky a bytelný napínák. To že nepotřebuji k výměně řetězu klíč nepovažuji za nijak velkou výhodu, protože se lišta nedemontuje tak často, aby se to vyplatilo. 

K možnosti nastavení mazání. Pokud je jednotka konstruována pro možnost použití různých délek lišt, tak považuji za výhodu nastavit množství oleje. I s ohledem na kvalitu řezaného dřeva. Já mám Narexku s30cm lištou. Dává moc oleje a jediná možná regulace je zalepit dírku na nádržce.

Tkhle to vidím já. A teď mě roztrhejte!

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 241.91 (?), 6.3.2016 13:29

Dobry den p. FO, na roztrhani to nevidim, lebo váš prispevok je kvalitny,  (ostatne - kvalitny ako zvyčajne). Snad by som iba doplnil, resp. rozvinul prvy odsek, konkretne to že elektromotor má odlišnou charakteristiku. Dobre nadimenzovany elmotor pily (pripadne s kvalinou elektronikou) pri pretazovani ZVYSUJE svoj vykon (aj prikon). Sice dočasne, ale citelne, na rozdiel od spalovacieho motora, ktoremu ked zlezu otacky pod koleno maximalneho krutiaceho momentu tak ide vykon ide dolu. Vlastne vykon ide dolu uz od vrcholu otacok maximalneho vykonu. Je to proste tak trochu ine.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 7.3.2016 18:39

Ještě bych se vrátil k těm menší pilám, na německých stránkách dělali další test a jak je vidět když pominu předem daného vítěze který vyhrál jen názvem i hobby pilka od Hitachi rovněž jako profi model výborná v řezu, defakto nechala všechny za sebou až na čínskou Stigu s 2400W která má 500W více. 

11 Elektrokettensägen im Test

stálo mě to euro, tak si toho važte angel

Hitachi CS35SB a CS35Y - japonská kvalita, žádná čína za rozumnou cenu, kdo uvažuje o pořízení elektriky, pak za mě určitě tyto dva modely doporučuji zařadit do výběru.  


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.11 (?), 7.3.2016 19:45
Z této společnosti starých elektrických pil bych si nevybral ani jednu, jelikož preferuji motor v ose a kvalitní konstrukci. Test vyhrála i Gardena, jelikož na několik testovacích řezů dokáže pomýlit, jak rychle řeže. Tyto testy jsou idealní pro první dojem z výrobku. Kdyby měli z každou pilou pořezat fůru dřeva, pořadí by bylo jiné a některé pily by se ani hodnocení nedožily.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.11 (?), 7.3.2016 19:56
Regulaci oleje měl Dolmar na elektrických pilách ES160,1600 někdy v roce 1995, takže s těmi prvními japonci nedávno bych to neviděl tak přesvědčivé. Měl jsem ES 1600 a regulaci oleje jsem jednou nastavil na střed a nechal tak.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 8.3.2016 0:46

Kdo měl první regulaci mazání je otázka pro patentový úřad, faktem zůstává, že předešlé modely Dolmaru ES2135 jí  nedisponovaly. Dříve se vyrábělo trochu jinak, na prvním místě byla kvalita, např. německá značka Metabo a model KT 1441 regulace mazání, 2 štefty kvalitní stroj a kde je jí konec??? Nebo původní Hitachi CS350A "retro vzhled" skelet komplet v kovu, rychlost řetězu úžasných 7,5m/s (dobrá zpráva je, že např. Stihl MSE250 se k tomu jako první vlaštovka vrací, ale cena je samozřejmě díky tomu jinde)  Tím se dostáváme k tomu podstatnému, motor v ose zvyšuje cenu, váhu, a každé kolečko a převod navíc snižuje výkon u nekvalitních pil navíc zvyšuje riziko závady.  Elektriku si člověk sebou nebere do lesa, takže nějaká ukázková obratnost na odvětvování není potřeba a pokud má pilka 3,7Kg malinký elektromotůrek do strany u této váhy není směrodatný, podle mého se motor v ose přeceňuje, výhodu to spíše přináší se silnějším motorem, který je delší a tak více trčí do strany, samozřejmě větší váha pak při špatném úchopu mírně táhne na stranu 2400W Narex, 2500W Stihl apod. Pokud chci pilku opravdu na haluze 5-10cm pak ze své zkušenosti bych se opravdu než na motor v ose soustředil na váhu celkovou ono s 3,7Kg pilkou i s motorem do strany se daleko lépe šermuje, než 5,4Kg s motorem v ose. Jak můžete vidět s přiložené fotografie, zmíněnou CS35Y pár měsíců řežu, po vzití do ruky, kde jsou komplet kovové převody její váha dost napoví, že se rozpadnutí nikdo nemusí obávat. Nezařadil bych CS35SB do společnosti starých pil blush ve skutečnosti je to nový model - "horká novinka". Hobby uživatel, který nepotřebuje řezat kvanta kubíků dřeva, ale stačí mu pár polínek a haluzí do kamínek nebo krbu, není ošizen oproti profi modelu o regulaci mazání ani o plynulý rozběh, navíc přináší lépe umístěnou a dokonce větší nádržku oleje. Občasný uživatel jistě raději přivítá než motor v ose přívětivou cenu a menší váhu, životnost takového výrobku díky tomu, že 364 dní v roce leží v regálu není až tak podstatná a není potřeba ji řešit i tak jak znám tuto značku bude patřit k nejlepším v dané třídě. Jakou výhodu skýtá nastavování dávkování oleje už jsem zde popisoval v tom se názorově nelišíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 47.81 (?), 8.3.2016 6:46
Kdo kdy měl regulaci mazání byla infornace pro Vás, nikoliv pro patentový úřad, neboť jste mylně tvrdil, že teď kopírují hitachi. Motor v ose se nedoceňuje, než přeceňuje a chyba se zjistí až po. Úhlový převod částečně z kovu a v kovu je o něco těžší, než silon. Kvalita něco váží. Poměr hmotnosti k řezné soupravě se snižující hmotností pily činí řezání únavnější. Lehkou pilu víc tlačíme do řezu a pohyb řetězu více přenáší rázy na pilu. Celoplastová pila se po pádu rozpadne, jako kinder vejce a nebyla levná akučka od stihlu. S nízkou cenou, což je fenomén se shodne každý, ne každý výrobce má za nízkou cenu kvalitu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 8.3.2016 9:21

Rozdíly v detailech.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika