Doporučuji kouknout na pár videí. (...tedy myšleno youtube-nic osobního nebo návodů na webu.
Správný pilník a jednoduché vodítko -ať už to nasazené na pilníku nebo to válečkové od Husqvarny, které mě osobně sedí více. Nedělejte si iluze, že dřevorubci se tím nějak hluboce zabývají. Co jsme měl možnost vidět tak to šmidlají od oka, občas používají jiný průměr pilníku ("..protože je to tak učili.." -ovšem to platilo když už byl řetěz notně podbroušený a zuby jsou nízké). Tím bych začal.
Časem zjistíte, že je fajn mít nějaký svěrák. Buď klasický stolní v dílně nebo ten co se dá zatlouct kdekoli do pařezu..
Když se s tím sklonem broušení tu a tam seknete tak to příliš nevadí.
Důležité je nepodbrušovat příliš omezovací zuby-tam hrozí úraz. A brousit často. Třeba po každé nádrži. Stačí 3-5x přetáhnout zlehka zub (prstem ucítíte jak je ostřejší). Ostrý řetěz poznáte hlavně na velikosti pilin-u naostřeného řetězu jsou hrubé velké čtvercové cca 2x2mm (podle řetězu), u tupého je to drobný prach. A dát si pozor na délku, resp. výšku zubů!! Když je tu a tam nějaký zub kratší tak to příliš nevadí. Ale když je delší tak vyčnívá. Důsledkem jsou větší vibrace, vyšší riziko zpětného rázu a také vyší namáhání pily, klikovky včetně rizika přetržení řetězu.
Jednou za 10-20 nádrží si můžete nechat přejet řetěz od někoho kdo má el. brusku. Ale je to škoda. Zuby se vypálí, notně jich ubude a nenaučíte se je srovnat :-)
Pokud jste začátečník a chcete si to dělat sám, tak o to máte jistě velký zájem což je dobrý start. Budete to dělat se zájmem a s chutí a s velkou pravděpodobností a pečlivěji než profík v lese. Držím palce :-)