Základy a kořeny podnože



host - 162.142 (?) 
1.3.2008 14:43, zobrazeno: 11230x

Dobrý den, už mě přestává bavit pěstování meruňky jako "okrasnou" solitéru. Ráda bych ochutnala nějaký ten výsledek práce. Proto uvažuji o koupi meruňky "kioto" a s maximem ji ochránit od nepřízni okolí - bydlíme v blízkosti Plzně. Problém je v tom, že nevím do jaké míry kořeny podnože mají či namají tendenci rozrušit základy pro studnu (studna vrtaná, skruže nad terénem) a plot. Meruňka by byla zasazena asi 1 metr od studny (studna na východní straně) a  1,5m od plotu (západní strana - plot dřevěný, severní strana tůje + plot - zde vzdálenost 2m), z jižní strany nechráněná (ale v nejhorším se sem může postavit auto). Co myslíte, je možné zasadit meruňku do těchto malých prostor bez následků pro základy a pro ni samotnou?

Díky moc za Vaše reakce, Andrea

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 227.229 (?), 7.3.2008 21:45

Ne

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 162.142 (?), 8.3.2008 19:15

Už jsem našla jiné rozumné místo. I když by se vhodná podnož našla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 9.3.2008 0:14

Vážená paní Andreo, proč myslíte že koupí meruňky Kioto zvýšíte urodnost? Ještě by mě zajímalo, co máte konkrétně na mysli nepřízní okolí a jak starou máte meruňku, se kterou nejste spokojena příp.jaká je to odrůda? Nemyslím,že okolí Plzně je překážkou pro zdárný růst meruňky, pokud není  v mrazové kotlině nebo na jiném xtrémně špatném místě.
           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.142 (?), 9.3.2008 22:02

Dobrý den, nyní jsem koupila meruňku Pinkcot. Problém s dosavadní meruňkou je pouze v nepřízni počasí. Mám 3 roky starou maďarskou meruňku (hezký a vzrostlý stromek). Kupodivu již v r. 2007 nasadila na květ, kvetla, ale nedokvetla - pomrzla. Letos má opravdu hodně květů, již jsem stříkala Championem. Něco z květů zůstalo, některé už poškodil mráz. Meruňka není chráněná, je to polokmem až vysokokmen (teď špatně odhaduji výšku korunky), podnož už bohužel nevím. Problém není ve stromu, ale ve stanovišti nebo v počasí? Od nové odrůdy očekávám postupné nasazování květů a snad nějakou úrodu, tentokrát se budu snažit  vybrat lepší stanoviště, i když počasí udělá taky své.

Andrea

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 162.142 (?), 9.3.2008 22:24

Pro doplnění. Někteří pěstitelé meruněk jsou po mrazíku v tomto týdnu na tom ještě hůře bez ohledu na to, zda meruňka je nebo není chráněná. Jiní jsou na tom zas o něco lépe. Nemůžu přesně říc, kolik zde bylo stupňů C pod 0. Podle poškození větviček stromkových růží vyčuhujících z chvojí soudím, že mrazík šel pruhem a někdo měl prostě smůlu. Nová odrůda meruněk by měla být též odolnější v květních pupenech. Tak jsem sama zvědavá, časem se to ukáže.

Zdravím 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 10.3.2008 22:11

Netušil jsem že okolo Plzně kvetou meruňky, mě (jižní Morava) ještě nic, vidím to tak ještě na 14 dní. A že Vám pomrzly květy na 3 letém stromečku, to bych vůbec neřešil, aspoň bez plodů zesílí. Z toho důvodu nechávám na 2-3 letém stromku 1 plod na vzorek. Nepřízeň počasí se málokomu vyhne, ač sklízíváme nějaký ten metrák,často se stává,že jeden rok je jen na knedlíky a další není nic. Nicméně Váš stromeček se dá při květu proti mrazu nějak ochránit přikrytím. Přeji ať Vám roste a plodí.
           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 162.142 (?), 12.3.2008 23:04

Dobrý den, pane Petře, předem se Vám omlouvám za špatné vyjádření. Meruňka ještě není ve květu, ale těsně před květem. Pár květních pupenů má zatím barvu  krásně růžovou (do květu asi tak  týden), zbytek už tmavou (bohužel, to ten mrazík). Na příští týden je předpověď  dost nepříjemná (u nás se vyskytne určitě spodní minimální hranice, ne-li ještě méně). O víkendu zkusím použít opět postřik v dané koncentraci. Jak jste to myslel s tím přikrytím? Netkanou textilií? Minulý rok mi to s ní nevyšlo. Jak by jste ochránil větve? Koruna je opravdu rozložitá a stromek je značně vysoký. Mám zkusit zavázat textilii nad a pod květním pupenem?  Vím, že květní pupen ve stádiu růžového poupěte teoreticky vydrží až -6 stupňů C snad i o něco méně. Víte, poloha v okolí Plzně je sice brána za okrajovou pro pěstování meruněk, ale v mém okolí se to pěstitelům moc nedaří, vzdávají to. Pro pěstování broskvoní je zde poloha o něco lepší. Já pevně věřím, že snad někdy nějaký ten plod od meruňky bude. Moji rodiče pěstovali meruňku v Borovně (u Míšova) a plodila, byla chráněná od severu zdí a od východu zděným plotem.  

Díky, Andrea 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 13.3.2008 23:32

Vážená paní Andreo, nikdy jsem nezkoušel textilie, sám bych potřeboval půlhektarový hangár k ochraně všech stromů,ale bojovat s přírodou nelze, pouze se snažit eliminovat její případné úlety na minimum. Viz téma " Jak zabránit předčasnému pučení ..." Kdysi jsem učinil pokus století,za který jsem byl pro pár lidí za blbce, pravda i sobě,ale pokusně jsem si "hrál".Okolo  stromku něco přes metr jsem dal 4 kůly a přes ně igelit uchycený rysováčky  a od země cca 20cm nechal fuky. Do tohoto "stanu " dal PB zářič a v  horní části jsem postupně dělal otvory cca 4 hodiny, než jsem vyladil teplotu.Kupodivu se pokus zdařil, ale z mnoha důvodů nedoporučuji-nikomu. Nicméně nejsem si jist, zda je to pravé ořechové stříkat narašené pupeny, dle mého názoru má postřik účinek až na počátku a v době kvetení. Také jsem u pár stromů zkoušel před mnoha lety zakuřování,efekt nic moc takže od dob pokusů to nechávám na důvěře v počasí. A věřte,že Vám zarodí.
           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 162.142 (?), 14.3.2008 9:52

Díky za radu a povzbuzení. Já jsem měla původně stejný plán. Meruňka je ve špici zahrady, je teda možné z bambusové rohože udělat zástěnu, vršek zakrýt a uchytit. Letos to ale zkoušet určitě nebudu, nechám stromek zesílit.  Příští rok uvidím, a věřte mi, za blázna tu budu určitě také. Hezký den a hodně pěstitelských úspěchů, Andrea.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika