Vidlák meruňkový



Stránky: 1,  2,  3   
host - 220.132 (?) 
25.11.2014 22:01, zobrazeno: 23005x

Zdravím zahradníci. Mám tu čest na jaře nehezky zasáhnout do života meruňkového stromu, s vidličnatým rozvětvením hned z kmínku. Teď už má stromek tak 4 roky, takže zvažuji zahnův řez. Jak hluboký? Jo měl bych asi zmínit, že jsem ho letos přesadil. Podnož je myrobalán, ten zatím vždycky kořenil skvěle. V minulosti měl strom problémy s klejotokem, takže nebylo snadné rozhodnout, kterou větev ponechat, a kterou odstranit. A nyní už je nejvyšší čas. A klejotok střídavě na jedné větvi, další rok na druhé. A naopak. Letos byl ale vcelku slabý, všiml jsem si ho až teď na podzim. Co můžu udělat pro to, aby strom netrpěl klejotokem, když mu chci jednu ze dvou skoro stejně silných větví odstranit? Na čisto tedy až za několik let, ale chci to udělat od začátku všechno tak, "jak se má". Budete někdo tak hodný, a poradíte mi?

Díky, Dave

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 220.132 (?), 25.12.2014 12:12

Prosím, prosím, poraďte. Ještě doplním, že rozvětvující se vidličnatá ramena mají každá tak 3 cm v průměru, takže to bude na mnoho let, než provedu řez na čisto. Určitě se chystám udělat řez na jaře. Taky to rozvětvení svážu, aby ta stávající větev byla trochu více narovnaná. Ale mám trochu obavu z toho klejotoku, je vůbec možno se mu vyvarovat? Nebo u takového zásahu musím počítat s problémy? Ta vidlice tam ale, přes protesty maminky, zůstat nemůže. Rozlomený celý strom by mě mrzel mnohem víc, než strom s terminálem, a klejotokem pod korunou. Můžu stromovi pomoct třeba nějakou výživou, kdyby klejotok po dlouhou dobu přetrvával?

Taky mě napadá, že teď je strom v docela jiné půdě, původně byl v jílovité, žluté, trochu upravené pískem a asi kompostem. Nyní je v černozemi, ta je trochu kypřejší, a nyní nevylepšená. Ptám se tedy spíše tak preventivně, když nevím jak strom bude reagovat. To kdybych dostával vynadáno, tak ať můžu říct, dám stromovi tohle, a on bude v pohodě.

Za jakoukoliv odpověď budu vděčný. Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 25.12.2014 21:48

Ale mám trochu obavu z toho klejotoku,

Protože se mi klejotok na meruňkách objevuje jen v souvislosti s moniliovým úžehem peckovin (Monilinia laxa), rozhodl jsem se již nyní v období dormance, či těsně po ní, provést sezaní korun některých stromů meruněk. Připravil jsem se tak sice o velké množství květních pupenů na jednoletých výhonech, ovšem to jen v případech, kde není dostatečné množství plodonosného obrostu na starším dřevě. Například takový americký Goldrich po vynechání úrody v důsledku jarních mrazů má květních pupenů obrovské množství, takže mně květní pupeny na starším dřevě postačí, i když možná na nich nebudou plody tak kvalitní. Že nebudou tak kvalitní, je pouze domněnka. Mimo broskvoní jsem se pustil do řezu všech ovocných stromů. Podle toho, co jsem teď napsal, se nemusí nikdo řídit, jen jsem popsal svoji dosavadní činnost. S pozdravem zahrádkářský kacíř č.2

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 25.12.2014 23:06

U vidláku meruňkového se klejotok mohl objevovat v souvislosti s jílovitou půdou, ve které rostl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.12.2014 18:37

vidličnatá ramena mají každá tak 3 cm v průměru, takže to bude na mnoho let, než provedu řez na čisto.

To je pěkné, že při řezu dbáte Záhnova pravidla... ale zase když řeknete vidlice, nikdo neví jaká vidlice.Nejlépe poradit, když se k dotazu přiloží několik snímků z nichž je patrné kde větve a jaké tlouštky směrují, ovlivnují,překáží.Pak je třeba se už rozhodnout pro budoucí tvar, a ten rozvíjet.

Klejotok může mít více příčin, a nemusí souviset s dobře provedeným řezem ve vhodnou dobu na více etap, jak máte v plánu.Klejotok vzniká po mrazových trhlinách u nepřikrytých kmínků, teplotním šokem střídáním denních, nočních teplot v zimě a na jaře, v jílovité půdě, při monílii, při houbovém napadení kůry.

Taky raději dávám přednost terminálu, než rozkladitým tvarům, které při nadúrodě a nepodepřených silně zaplozených větví rády lámou korunu.Kostra terminálu nám poslouží jako opěrný silný sloup, a když se jednotlivá kosterní větev rozlomí, lehce se nahradí.Taky probírka nadúrody jistí pevnost kostry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 27.12.2014 21:31

Zrakem bereme cca 90 procent info., tedy foto hodně napoví, i bez toho-šlo by obě ramena částečně pokrátit ve stejné výšce, vyčistit střed stromu-vyprovokovat ho k vyhnání nového terminálu ze spáče a ramena včas zajistit proti rozčísnutí uvázáním ke kůlu-středovému, nebo dvěma kůlům-každé rameno zvlášť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.31 (?), 29.12.2014 13:29

Asi mám stejný problém jako 220132. Na jaře jsem zasadil meruňku Maďarskou. Nechal jsem si ji před vysazením zastřihnout v zahradnictví, samozřejmě už byla přdtím bez terminálu, navíc nebyla asi zastřižena na vnější pupen. Poradí někdo co s tím

foto 1
foto 1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.31 (?), 29.12.2014 13:32

vidlak

foto 2
foto 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 220.31 (?), 29.12.2014 13:34

vidlák

foto 3
foto 3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 29.12.2014 14:53

Žádná hrůza, na zač. rašení zkraťte silnější výhony o třetinu délky, samozř. na pupen směř.ven, výhon nejblíže středu-terminální střihněte o ždibec jen v případě namrzlého vršku. Čípky po minulých zásazích odstřihněte v bodě nula. VŠECHNY rány zamažte strom. balzámem nebo štěp. voskem- žádné čest, Franto, podrž komín..., ale hezky-Pochválen buď pan J. K.-prostě důkladně! Taky dřevěný-hranatý kolík není z mého pohledu příliš vhodný, preferuju pozink, alespoń 15 cm od kmínku-neodírá, neuhnije, je skoro nafurt... Skalík Petr, Chropyně. P.S.-A kdo nezvládne uvázat stromek osmičkou, ať použije dámské punčochy, klidně použité, děravé-ty stromek ani za 5let nezaškrtí! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika