Vaše zkušenosti - subtropické zahradnictví Kruh u Jilemnice



Stránky: 1,  2   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?) 
14.5.2015 14:23, zobrazeno: 13862x

Navštívil jsem toto zahradnictví z důvodu zakoupení kontejnerované meruňky Kioto. Jeden zdejší kolega mě sice upozornil, že tato meruňka nestojí za nic a nepodařilo se mi zjistit, jestli i ostatním hnijí jeho plody od švu, stejně jako mně a Milanovi a navíc mně Kioto na podnoži wagenheimova ukončilo svojí existenci, ovšem díky Milanovu odkazu na pěstování meruněk pod Alpami, kde mimo odrůd řady Bergeron a Goldrichu figurovalo také Kioto, jsem se rozhodl přece jenom z meruňky Kioto zkusit ještě něco "vydupat". Myslím, že hlavně mrazuodolnost květů a plůdků by mohla být zajímavá. Co se týče zahradnictví Kruh u Jilemnice, tak na to, že se jedná o vesnické zahradnictví je celkový dojem určitě slušný. Někteří z Vás jste si zde objednávali meruňku Rubistu, tak pro ostatní podotýkám, že kontejnerovaných Rubist a Pisan mají ještě celý "les". Viděl jsem, že  mají problémy z kadeřavostí listů broskvoně, jelikož i u nich tato choroba řádí i přes řádné ošetření. Také jsem si všiml suché skvrnitosti na listech meruněk a mám takový dojem, že u mě se možná na plodech nejedná o strupovitost, ale o tuto suchou skvrnitost, která má projevy, jak na listech, tak pravděpodobně i na plodech. Zjisil jsem u mě právě tyto příznaky na plodech i listech zároveň.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 14.5.2015 18:57

Na zahradnictví Kruh mi vadí jejich klamavá reklama, uvádějí že jimi vypěstované stromky jsou vhodné i do středních poloh, přitom všechny stromky od nich mněly popisky z Plantexu a Fytosu.U stromků z jiných zdrojů neuvádějí podnože a ani nejsou schopni je dohledat.Kvalita stromků je taky různá, ty z Plantexu a Fytosu přišly v prvotřídnim stavu, ostatní mizérie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 15.5.2015 3:25

Četl jsem, už nevím kde, ale byl to seriózní zdroj, že odolnost stromku není daná tím, kde byl vypěstován. Tedy že je pouze rozšířený mýtus, že stromek ze školky na Moravě neporoste na Vysočině a podobně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 38.1 (?), 18.5.2015 23:47

Obecně kupování stromků přes eshop je jednoduché, ale je to zajíc v pytli. Nikdy nevíte jakej žebrák na kamenné prodejně (pokud ji mají) neprodají, protože si prostě nikdo nekoupí křivej nebo jinak zmrvenej stromek. Ale někdy je nutné to riziko podstoupit, pokud chcete danou odrůdu na té či oné podnoži a nebydlíme poblíž Fytosu nebo na Jižní Moravě.

Další věc je záměrné neuvádění podnože. To u mě okamžitě zabrání jen náznaku přemýšlení o koupi takového stromku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 214.176 (?), 22.4.2020 11:33

Dobrý den,

hledala jsem diskusi, kde bych mohla varovat před e-shopem zahradnictví Kruh u Jilemnice, dnes vracím celou (!! 3 týdny objednanou a zaplacenou zásilku) většinou různé drobné ovoce - keře.Jak jsou rostliny "velké" ilustruje foto muchovníku, podobně kamčatské zimolezy, velikost cca 8 cm, tak ještě 3 roky dopěstovat, na zahradu toto opravdu nevysadím, to nemá smysl..velké zklamání.Nikde na webu není velikost nebo vzrůst uveden, i maliny jsou slaboučké proutečky... Jen ilustrační foto krásných rostin.Nejsm padlá na hlavu abych očekávala rostliny jako na fotkách, ale tohle je trapné..Objednávala jsem kvůli malinám, které jsme v okolí nemohla sehnat a čekala 3 týdny..Tak tam už nikdy více.

Irena Špytková


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.178 (?), 22.4.2020 13:30

Dobrý den,

je jasné že když si do zahradnictví zajdete, vyberete si sazenici která vám vyhovuje.  když si necháte zaslat (koncem sezony),tak zašlou to co mají (co zbylo). A v této odrůdě asi zbylo pávě toto. Já osobně bych zasílání živých sazenic zakázal zákonem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 22.4.2020 13:57

Tohle zahradnictví se proslavilo mimo jiné falešnou Rubistou (meruňka). Jinak ale docela lituju, že tu jejich broskvoň Early Crest už nemám. Sehnat se nikde už nedá. Maximálně Maycrest a ještě k tomu jen "klacek". Ta ze Spomyšle je falešná. V letošním roce měli pěkné broskvoně na Adesotu původem z Plantexu. Přirážka nevadí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Pear Man - (9) - 27.104 (?), 22.4.2020 21:44

Já jsem tam byl osobně. Koupil jsem bílý rybíz, který ale byl nakonec červený, dále černý rybíz, který strašně trpěl na padlí, tak jsem ho stejně musel zničit. A pak jsem ještě sháněl zimolez kamč., doporučili mi Duet, který má však hořkokyselé plody, což by neměl mít. Jediné s čím jsem od nich spokojený je Josta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 131.250 (?), 12.8.2015 14:22

Dobrý den,  

nedá mi to abych nezareagoval na obvinění z klamavé reklamy.  Já v reklamě vždy uvádím "Námi nabízené ovocné stromky..." Protože při pohledu na naši širokou nabídku musí být každému jasné, že nemůžeme vše pěstovat od počátku.  My ročně vyprodukujeme desetitisíce sazenic drobného ovoce z vlastní produkce a k tomu pochopitelně musíme mít i ovocné stromky.  Vybíráme především odolnější odrůdy vhodné i do středních poloh. Stromky navíc pocházejí z podobného prostředí jaké je u nás.  Ze zmiňovaného Plantexu a Fytosu toho bereme jen menší množství.  V nabídce máme ale vzhledem k poptávce i choulostivější odrůdy jako např Golden delicious, ale ten nebudeme rozhodně nikomu doporučovat do hor.   Otázka původu stromků se ale hodně přeceňuje, protože naši školkaři běžně nakupují podnože v Holandsku, Francii, Polsku atd.  Stromek je pak vypěstován za rok max. dva roky a tak si z toho prostředí těžko něco vezme. Viz dvě poslední velmi teplé zimy.  Důležité je vybrat si odolnou odrůdu a pak opravdu nezáleží odkud stromek je.  Máme to vyzkoušené, protože část stromků kontejnerujeme a máme je u nás třeba i dva roky.   Momentálně nabízíme cca 4000 nádherných stromků v kontejnerech a tak se každý může přijet podívat. Vzhledem, k tomu, že tyto stromky jsou u nás často delší dobu, než strávily ve školce, tak bychom je klidně mohli považovat za naše výpěstky.  Nicméně žádnou klamavou reklamu nemáme zapotřebí a tak kromě našich vysaček, tam ponecháváme i původní, kde je uvedena i podnož.  S pozdravem Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh.

drobné ovoce
drobné ovoce
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 12.8.2015 20:16

Dobrý večer pane Beran, když pominu tu reklamu, tak zase lžete, ani u jednoho stromku ve Vašem eschopu není podnož uvedena, ani na jedné popisce odrůd podnož nebyla uvedena, namátkou vám jednu ukážu.Jedná se nějakou broskvoň,chybí tam odrůda i podnož, když jsem Vás žádal o dopnění odrůdy a podnože, odpověděl jste, že odrůdu nejde dohledat a podnož je Myrobalán, což taky není.Když, už se tak hezky hájíte, zkuste se vyjádřit k meruňce Rubista, podnož není opět uvedena a Rubista to taky není, co je to?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika