Usychá nám meruňka



Stránky: 1,  2,  3   
PavelKocur - (1) - 43.157 (?) 
3.5.2009 10:20, zobrazeno: 44643x

Dobrý den.

Máme asi 5letou meruňku a nádherně nám kvetla letos.I pěkně odkvetla ale tento týden zničeho nic pulka stromku je celá zvadlá a vypada že usychá. Vůbec nevíme čím by to mohlo být nebo co udělat pro její záchranu. Prosím poradíte někdo? Předem děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 3.5.2009 12:10

Jedná se o moniliový úžeh, který se dostává do dřeva stromku přes jeho květenství. Sám mám letos také postižený jeden stromek, tak z 80%.
Navrhuji okamžitě vyřezat napadnuté větve, ty spálit. Rány zatřít balzámem. Meruňku podlít (jen teď, když je sucho, jinač meruňka má raději suchší půdy) a modlit se... Příští rok (pokud to meruňka přežije) stříkat v květu vhodným postřikem (viz. jiné vlákno).
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 194.92 (?), 8.6.2015 10:00

Přidávám fotky naší nemocné meruňky, usychající větve má cca z 1/4.  Prosím o identifikaci choroby. Jedná se také o moniliový úžeh?

choroba meruňky
choroba meruňky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 194.92 (?), 8.6.2015 10:02

Další foto, prosím o identifikaci choroby meruňky.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 8.6.2015 16:13

Moniliový úžeh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 52.1 (?), 3.5.2009 13:09

Půlka stromu nebude moniliový úžeh, ten ničí konce letorostů.  Podle mého názoru se jedná o ukázkový případ apoplexie neboli mrtvice meruněk. Bylo o ní popsáno hodně, stačí zadat do vyhledávače. Přesné příčiny nejsou známé, určitý vliv má nevhodné stanoviště, špatná výživa. Odumřelou část odřezat, ale příliš nadějí na záchranu bych si nedělala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 3.5.2009 17:15

Moniliový úžeh to asi opravdu nebude, ten zničí odkvétající květy (resp. plůdky) s novými výhony, vypadá to jako by větvičky něco spálilo (od toho název "moniliový úžeh" nebo "moniliová spála"). Postižené větvičky obvykle zaschnou a objeví se u nich lokální kapky klejotoku, jak strom tlačí mízu. Pokud je strom silný, tak znovu ještě vyraší, plody jsou ale pro letošek ztraceny.

Mrtvice zasáhne celé větve a posléze obvykle celý strom.

My jsme měli loni spálu na velké staré meruňce, znovu obrazila, ale sklidili jsme jenom tak košík meruněk z horních méně zasažených větví. Protože strom je vysoký, mohli jsme ostříhat jenom část zasažených větviček, zbytek zůstal na stromě. Letos na jaře jsme strom postříkali před květem Horizonem a všechno se zdá být OK.

Totéž se nám stalo s višní (jsou vedle sebe, původcem byla asi ta višeň). Taky je to starý vysoký strom a tak jsme ostříhali jenom část mrtvých větviček, ale postřik taky pomohl a přes zbytky suchých zasažených větviček má letos strom krásně nasazeno na úrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 3.5.2009 20:23

Moniliový úžeh to skutečně bude. Tak to dopadá, když se zanedbá prvotní ošetření v květu a neřeší se následky, kdy odumírají loňské plodonoše. Na foru "Choroby" jsem popsal postup šíření houby způsobující úžeh. Začíná to přezimujícími zárodky monilie na větvičkách, neshrabaném listí a zapomenutých mumifikovaných plodech. V době kvetení se houba prosřtednictvím blizny dostává do květu a dále do plodonošů. Pokud nezasáhneme ani když už plodonoše vadnou, šíří se tato houba (a to velice rychle) i do silnějších větviček a větví. Šíření houby podporuje chladné a vlhké počasí v době kvetení. Letos u nás meruňky odkvetly za pěkného počasí a přes to jsem několik postižených plodonošů našel. Z popsaného postupu choroby vyplývá, že veškeré postřiky před květem a po odkvětu jsou marným snažením. Je pravda, že tatáž choroba postihuje i višně. Tam ji jaksi přehlížíme. Ve stavu, kdy už usychá celá větev, nelze čekat na zázrak a co nejrychleji přistoupit k chirurgickému zákroku. Větev odříznout, řez ostrým nožem zahladit a natřít latexem s přísadou fungicidu. S balzámem nemám dobré výsledky. Když si toto přečtete, netřeba aby se na foru objevily další dotazy na moniliový úžeh (spálu), usychání větviček a pod. Viďte pane Martine?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 3.5.2009 20:31

Moje řeč pane Skála...
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 115.245 (?), 4.5.2009 14:27

My máme dve marhule. 6 ročnú Veľkopavlovickú a asi 12 ročnú Karolu. Striekala som v rovnakom čase obidva stromi prostriedkom Rovral Flo na začiatku kvitnutia. Karola je zvädnutá kompletne celý strom, lístky sú stále rovnako veľké, ani neschnú ani nevidno náznak zlepšenia. Druhý strom je v poriadku, marhuľky pekne hrubnú. Postrekujem takto každý rok, vždy uschli len zo tri vetvičky.  Je mi jej ľúto, lebo každý rok bohato plodila, minulý rok až prehnane a máme ju pri balkóne, takže ovocie oberáme pohodlne aj na vrchu koruny. Aj postrek som robila z balkóna, takže zasiahol celú korunu.  Teraz neviem, či mám Karolu vyrezať, alebo je ešte šanca, že sa spamätá

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika