Strupovitost



host - 208.61 (?) 
18.6.2012 15:47, zobrazeno: 6876x

chtěla bych poprosit o radu.Naše meruňka má úplně děravé lupeny ale žádné housenky tam nejsou.Plody jsou hodně strupovité a padají ze stromu.Děkuji za jakoukoliv radu o postřiku.

děravé lupeny a strupovitost plodu
děravé lupeny a strupovitost plodu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 18.6.2012 18:28

Jedná se zřejmě o suchou skvrnitost listů peckovin. Popis najdete na AGROMANUÁLU. I když se tam uvádí, že na postřik např. Talentem nebo Dithane je už pozdě, moje zkušenost s touto chorobou na slivoních je ta, že i postřik Baycorem uprostřed léta, nemoc výrazně utlumil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 18.6.2012 18:46

Cez víkend sme už koštovali prvé plody odrody Leskora. Dužnina je pomarančová, sladkokyslá a cukry pribúdajú. Je to už otázka možno týždňa, kedy budú plody mäkké. Plody aj listy na snímke žiadateľky o radu už sú v takom štádiu choroby, že o prevencii postrekom s ochranoou lehotou 35 dní už nemôžeme hovoriť. Existuje vôbec špecifický fungicíd? Odporučil by som choré plody a listy odstrániť zo záhradky a zamerať sa na optimalizáciu výživy marhule- aj formou listových hnojív, prevzdušnenie koruny, kultiváciu pôdy, jarné preventívne postreky. Náchylnosť k chorobe je otázkou aj vnímavosti kultivaru. Nalistujte staršie vlákna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Falcon - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 216.2 (?), 18.6.2012 18:49

Já sem to stříkl před děšťama syllitem mám to i na broskvách, nijak extra to neutlumil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.6.2012 22:12

Přikláním se k názoru Petra, že listy tazatelčiny meruňky jsou napadeny houbou Stigmina carpophila, způsobující suchou skvrnitost listů, ja tomu dosud říkám dírkovitost listů. Na plodech bych se spíše přiklonil ke strupovitosti (houba Venturia carpophila), ale následek té Stigminy to může být také. Podle té fotky to nepoznám.

Ochrana proti působení obou hub je podobná a shodné mohou být i použité přípravky, stále ještě se dá působení houby částečně omezit, jak píše Petr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 19.6.2012 8:27

Pre pani 208.61: Bohužiaľ nevieme, či máte chorobou postihnuté všetky plody, alebo na Vašej snímke sú iba tie najhoršie. Menej postihnuté Vám dozrejú a po okrájaní šupky budú konzumovateľné. Škoda, že ste postrekom nezasiahla v prvej polovici júna, kedy často pršávalo. Pôvodca dierkovitosti (klasterosporiózy), ako chorobu správne diagnostikoval p.Petr z Pardubíc, sa prenáša z kôry a listov na plody práve za dáždivého počasia. Teraz, v horúcom suchom letnom počasí je fungicídny postrek zbytočná investícia a námaha. Navyše začína obdobie dozrievania marhúľ (podľa lokality a kultivaru), takže konzumovať plody so zvyškami postrekov nebude žiadna pochúťka. Na Vašom mieste by som sa zameral na postupné znižovanie infekčného tlaku= odstránenie chorých nekonzumovateľných plodov, posilnenie kondície stromu hnojením najmä draslíkom a stopovými prvkami (bór, zinok, mangán...). Neprehnojovať dusíkom! Odskúšal by som aj "dezinfekčný" postrek slabým roztokom hypermangánu. Spadané listy a choré plody nekompostujte, nie je istota, že sa pôvodca do jari dostatočne inaktivuje. Na jeseň po opadu listov alebo najneskôr na jar pred ich vyrašením aplikujte dezinfekčný zmývací postrek marhule meďnatým preparátom. Budúci rok nemusí byť rovnaký v množstve zrážok, preto Dithan, Novozir, Syllit či Baycor aplikujte zavčasu- hneď po objavení prvých príznakov choroby na listoch či plodoch. Verím, že budúci rok bude pre Vás úspešnejší!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 224.52 (?), 13.4.2014 14:06

Myslim, ze mam na marhuly tuto chorobu - klasterosporiozu. Striekal som pocas kvetu proti monilioze, ale pravdepodobne prostriedky co som pouzil asi neucinkuju proti tejto chorobe. Myslim, ze to bol sporgon, dokonca som dal aj z hladiska dezinfekcie kuprikol ked som striekal broskynu, este pred kvetom. Co by ste mi odporucili v tejto dobe? Listy vypadaju take akesi ovadnute. Su to prve listy. Monilia sa prejavila slabo tak by som rad zastavil aj tuto chorobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika