Řez meruněk



- ()
0.0. 0:
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 26.1.2014 12:16, zobrazeno: 66178x

Chci se zeptat jak na řez meruněk,

četl jsem několik článků, ale chtěl bych poradit. Všude píšou, že se meruňka řeže za vegetace, to je mi jasné. Pak se ale trošku ztrácím, protože se píše, že důležitý je zde řez letní prováděný koncem května nebo začátkem června, dále je tu nějaký udržovací řez po sklizni a pak ještě průběžný řez na počátku rašení. Tak nevím, ale zdá se mi těch řezů celkem dost. A to ještě se má provádět Šittův řez v polovině června. Máte nějaké zkušenosti? Někdo má taky názor, že meruňky by se měly řezat co nejméně nebo vůbec.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 26.1.2014 13:05

Nepíšete o jak staré a jak zarostlé meruňce mluvíte ani o odrůdě. Běžně bych počkal do května a odstranil bych jen větvičky spálené monilií nebo velmi nevhodné výhony. Koncem května pak jen při přeplození, když se vám nechce probírat plody. A po sklizni větší řez na dotvarování. Pokud strom není příliš zahuštěný, dá se tvarovat i mechanickými způsoby (ohýbáním...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 26.1.2014 14:22

Jak píše Mimmo, není uvedeno u jak starého stromu chcete řez provádět. O nově vysazených stromků provádím výchovný řez po výsadbě, na jaře, podle síly růstu asi 3 roky. poté stromek nechávám přírodě. U plodících, mladých stromků cca 10 let starých zakracuji konce větví dle potřeby pro zahuštění plodonosného obrostu a zkrácení vytahujících se větví do stran abych snížil přepákovaní postranních větví a to obvykle v době květu. U starších vitálních stromů v plné plodnosti odstraňuji větve lezoucí do sebe, do střechy chaty, k sousedům, vždy když mám pocit že je to potřeba, vidím to, nebo mám na to čas a to kdykoli v průběhu roku, obvykle po opadu listí.  K tomu patří i odstraňování větví proschlých po mrtvičce.   U hodně starých stromů s minimálními přírůstky omezuji řez na citlivé odstranění proschlých nebo nemocných větví.   K tomu občas při nadbytku úrody spojeném s ulomením nějaké větve řez odlomených větví v místě větvení se snahou na poslední vzhůru rostoucí vitální výhon popř úplně, u kmene dle potřeby. Ačkoli to vyznívá ře celoročně nedělám nic jiného, než řežu meruňky, opak le pravdou. Jen nutná, viditelná a preventivní údržba stromů v kombinaci s ochranou proti monilioze. Klejotokem mi trpí meruňky minimálně, stromům se u nás daří.    j.c.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 10.59 (?), 26.1.2014 16:34

Souhlas, snad bych doplnil odříznutí nedostupné větve s plody ve výšce v době sklizně. Po sklizni už bych řezal jen v nutném případě (suché, zlomené větve). J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 26.1.2014 17:27

Kolik příspěvků=tolik rozličných názorů, přidam taky jeden.

Většinou dělám udržovací, zmlazovací řez peckovin(broskvoně podle nasazených květů, ale v zásadě se doporučuje po odkvětu) v pozdní jarním termínu-před květem(abych v době kvetení nešetrnými pohyby nepoškodil květy),kdy podle potřeby odstraním určitou část dřeva, a dlouhé výhony zastřihnu v určité délce.Délka zastřižení závisí na tom, jak je výhon vitální-slabší méně, silnější více.

Letní řez u meruněk se nazývá Šíttův řez.Je to taky v podstatě zastřihávání nových letorustů, aby se podpořil boční obrost.Na tak vzniklém bočním obrostu meruňky v kondici nasadí květní pupeny, které budou dalším rokem kvést, a plodit.Květy na bočním obrostu v dalším roce nakvétají později, a tím mohou uniknout pozdním jarním mrazíkům.V podstatě se tím prodlouží doba kvetení stromku.

Z nedostaku vhodných prostor pěstuju většinou, a pokud to jde meruňkové zákrsky na slabě rostoucích podnožích.Proto udržuju koruny v menším, kompaktním tvaru.Hodně tedy používám zastřihávání.Při pěstování vyšších kmenných tvarů na bujnějších podnožích se neprovádí tolik řezu, jako na zákrsku, a udržují se víceméně volné koruny.

Od poloviny léta,a na podzim neřežu,nestříhám žádné stromky vůbec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 27.1.2014 19:35

No mě to zajímalo tak celkově ten řez, protože nikde neblo uvedeno, že se ten nebo ten řez provádí u takto strého stromku atd. Zatím mám vysazené stromky na podzim 2013, takže jen chci získat informace, ať vím co a jak. Takže jak píšete, první 3 roky výchovný řez a potom už můžu provádět i Šittův řez, třeba od těch tří let?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.156 (?), 27.1.2014 20:47

Šitův řez má smysl provádět v době kdy strom začne více plodit, což mů že být u meruněk už ve věku 3 let. Dá se použít jen u mladých bujně rostoucích stromků, není samozřejmě aplikovatelný u starých meruněk, jaké jsou k vidění třeba na jižní Moaravě. Hlavně v oblastech kde merunky často zmrzají ho lze jen doporučit, rozdíl v pozdějším kvetení může být dost znatelný. Kde merunky nezmrzají je zbytečný, (plodnost tím nezvýšíme, resp. merunky maj spíš problém s přeplozováním, než malou plodností). Otázka je, zda u nás taková lokalita existuje...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 200.142 (?), 29.1.2014 21:52

Děkuji za rady

kema83

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 30.1.2014 12:50

Pokud se učite, je v zimě nejvhodnější doba něco nastudovat teoreticky.Není problém najít podrobné informace na netu.Né vše si zapamatujete, ale v praxi ověřené, tkzv.ručně uchopené, a pochopené nabyté teoretické znalosti nejlépe utkví v paměti.Mám takovou zkušenost, že se nejlépe naučíte vlastními zkušenostmi-tj.ručně.Provedete nějaký úkon, a vidíte, jak na tento rostlina zareagovala.Napříště to uděláte stejně, nebo úplně jinak.Pak někdy dopadnete jako já-na poučky nehledíte, a řežete hlava nehlava, a pak se kolikrát člověk diví, která ruka to řádila.

Šittův řez na meruňkách je v podstatě letní řez.Já ho praktikuju i na jiných ov. stromcích, protože jim podporuju tam kde je to třeba obrůstání větví druhého řádu ve středu korunky-a tedy zabránění vyholování kosterních větví, a podpoře kompaktního menšího tvaru korunky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 30.1.2014 14:20

Ano, přesně jak říkáte, jsem začátečník a do jara se chci, alespoň, teoreticky co nejlépe připravit. Je mi jasné, že jak říkáte Vy, musí si to člověk osahat a učí se postupně, někdy i za cenu pokus omyl. Děkuji za radu, vy pěstujete i meruňky jestli se nepletu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika