Ošetřování, ochrana meruněk



Stránky: 1,  2,  3,  4   
kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?) 
27.11.2013 12:02, zobrazeno: 60769x

Zdravím, zajímá mě jakou provádíte ochranu stromů meruněk, na jaře, na podzim či v průběhu vegetace. Myslím tím i ochranu co se týče postřiků. Zda máte okolo meruňky zrytou půdu nebo zda okolo ní máte trávník. Někde jsem četl, že na meruňky se nepoužívá jarní postřik proti čkůdcům, např. přípravkem Oleoekol. Poraďte a piště svoje tipy.  Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 155.121 (?), 27.11.2013 12:19

Řežu jen velmi omezeně /kvůli infekci - mrtvice/

a to jen v prvních letech, kdy se zapěstovává koruna. Hnojím Cereritem a občas dolomitickým vápencem. Postřik proti monilióze před rozkvětem a při dokvétání /Baycorem, už není, ale ještě mám, tak třeba Talentem/. Malý stromek má kolem sebe kolečko holé půdy asi 70 cm v průměru, větší strom už to mít nemusí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 27.11.2013 13:37

Pokud je stromek ještě relatívně nový, neplodí,a hlavně nekvete proti monilii nestříkám, jinak obligátní 2-4postřiky Baycorem, Horizonem za sezonu proti monilii v ovoci, hlavně ve dřevě nebudu zmiňovat, ty by měli být známé.Kdo nechce přijít o stromky by je měl používat.Na jaře, a na podzim používám postřik mědí, hlavně když mi zbyde od postřiku proti kadeřavosti broskvoní, a to většinou ano, protože už při tvorbě jíchy pamatuju i na měruňky.Každoročně zapravím motyčkou okolo meruněk jemný písek, jako prevence proti udušení kořenů, a půdu prokypřím.Když mám dřevěný popel, tak přidám.Jinak jsou mé stromky meruněk v travním drnu.Zdá se mi, že meruňky mají dlouhou vegetační dobu v sezoně, ale na to bude mít vliv taky podnož, proto je pro dobré vyzrávaní pletiv od léta nehnojím dusíkem.Mladé stromky vůbec.Zmínil bych ještě jednu důležitou věc,na kterou se zapomíná.Tou je probírka ovoce.Meruňky nasadí mnoho plůdků,a většinou i dozrají,ale takový přetížený stromek lehce vysílí.Četl jsem,že velká většina stromků meruněk zajde do osmého roku,ať už je příčina jakákoli,nebo mix ostatních -mráz,udušení kořenů a s tím spojená mrtvice,vysílení stromků z nadůrody,monilie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 27.11.2013 17:52

ok, jen úplně nerozumím těm postřikům. To aplikujete 2 - 4 postřiky proti monilii přípravky Baycore nebo Horizonem - to myslíte na jaře? A to hlavně ve dřevě, to znamená co- že by to mělo být známé - nějak jsem se v tom zapletl. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 27.11.2013 18:13

Moniliový úžeh postihuje nejčastěji meruňku a višeň(monilia laxa).Při moniliovém úžehu je vstupní bránou infekce květ.Mycelium prorůstá přez bliznu,čnělku,a semeník až do pletiva výhonů.Květy,mladé listy,a výhony postupně zavadají,hnědnou,a usychají.Pokud strom včas neošetříte doporučovanými prostředky, ve vhodném termínu, je docela možné že strom v budoucnu zajde.Nemoc se projeví nejčastěji z jara, kdy po vyrašení náhle začne vadat, a uschne.Je třeba za sezonu udělat 2-4 postřiky vhodnými prostředky, a je dobré je prostřídat.Baycor už asi není v prodeji, ale já ještě mám, je levnější, ale má delší OL, proto se používá před květem, a po odkvětu.Další postřik aplikovat před dozráním plodů, ale dodržet OL(ochranná lhůta, kterou je nutné dodržet, abychom mohli konzumovat ovoce bez rezidui chem.prostř.).V tomto případě je vhodný dražší prostředek Horizon, který má sedmidenní OL.Poslední postřik aplikovat na podzim.Na trhu je více výrobků, které jsou vhodné, je třeba vyhledat, nebo se zeptat prodavače.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 27.11.2013 18:21

Ano děkuji za odpověď, takže jestli chápu dobře, vy stříkáte meruňku pouze proti miniliovému úžehu? Ten postřik mědí působí taky proti monilii? Omlouvám se jestli mé otázky jsou hloupé, ale začínám a chci přes zimu nasbírat co nejvíce informací. Ten písek přidáváte teda pravidelně - jestli se můžu zeptat jakou máte půdu, zda hlinitou nebo hlinitopísčitou? A jakým hnojíte hnojivem - cereritem? Myslíte, že můžu přihnojovat i NPK? Ikdyž jste psal, že od léta už dusíkem nehnojíte. Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 27.11.2013 18:52

Mladé stromky nejsou  v takové míře vnímavé  proti spále  jako stromky,které vstupují do plodnosti a kvetou.Na vlastní riziko tedy postřiky nekvetoucích stromů neprovádím, i když se to asi doporučuje.Postřiky mědí npř. Kuprikol, Champion,nebo jiné se provádí proti houbovitým chorobám, zejména hnilobě ovoce, ale neučinkují proti spále.Monilie které připadají v uvahu jsou dvě monilia laxa, a monilia fructigena, známá jako hniloba ovoce.Na tu účinkují měďnaté přípravky, nebo jiné.

Na zahradě mám meruňky sazené do písčité zeminy, ale né vždy se podaří připravit všechno, jak si člověk představuje.Už se mi nějaké zadusily, hlavně ty, které byly sazeny hlouběji, než se má.Nějlépe je meruňky sadit velice mělcev písčité zemině.Můžete hnojit průmyslovými hnojivy od jara do podzimu.Nejlépe podle půdního rozboru.Platí lépe méně, než více.V mém případě jsem měl na mysli hnojůvku, kterou už od léta nehnojím, protože obsahuje hodně N,a mladé stromky vůbec.Meruňky mají rády dostatek CA, proto jim můžete přilepšit dřevěným popelem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 196.223 (?), 27.11.2013 19:27

NPK bych určitě k ovocným stromům nedával, protože obsahuje chlor. Cererit je lepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 38.136 (?), 27.11.2013 20:43

Cererit je lepší než NPK. Má i stopové prvky a neobsahuje chlor /draslík jako síran draselný, ne chlorid draselný/. Určitě bych ale nehnojil od jara do podzimu, ale jen na jaře, aby dřevo vyzrálo. To se týká dusíku. Dobrý je i Hydrokomplex.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 38.136 (?), 28.11.2013 4:14

Metodiky ochrany zahradních plodin. Zajímavé. Mám knížku z roku 2004.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika